Erimiş mum lekesini basit yöntemlerle hızlıca yok edin

Erimiş mum lekesini basit yöntemlerle hızlıca yok edin

Lekeleri temizlemek, bazen fazlaca güce ihtiyaç duyabilir. Nar lekesi, şurup lekesi gibi eriyen bir mumun bıraktığı izi çıkarabilmek de oldukça zor olabilir. Peki, eriyen mum nasıl temizlenir? Mum izi nasıl çıkar? İşte, mum lekesini temizleyecek kolay yöntemler...

Kimi zaman sakin bir atmosfer oluşturmak için kimi zaman mekanı aydınlatmak için kullanılan mumlar, bazı durumlarda problem ortaya çıkarabilir. Mum, bulunduğu ortamda kontrollü bir biçimde kullanılmadığında eridiği yüzeyde lekelere neden olabiliyor. Mum lekesini gidermek isteyenler çeşitli çözüm yollarına başvuruyor. Mum lekesini başarıyla çıkaran yöntemler haberimizin detaylarında yer alıyor.

MUM LEKESİ ÜTÜYLE ÇIKAR MI?

Mum lekesi nasıl çıkarılır sorusunun ilk yanıtı ütü yöntemidir.

Öncelikle eriyen mumun kurumasını bekleyin.

Kuruyan mumu kaşık ya da sert bir spatula yardımı ile dikkatlice kaldırın. Sadece bu adımla bile eğer damlama olan yüzey çok pürüzlü değilse mum kalıntısından %90 oranında kurtulabilirsiniz.

Mumun büyük kısmından kurtulduktan sonra damlama olan bölgenin üzerine yağlı kağıt yerleştirin.

Havlunun üzerinden ütülemeye başlayın. Bu işlemi eğer herhangi bir kıyafete uyguluyorsanız ütü masasında yapın. Eğer başka bir yerde yapıyorsanız kıyafette lekenin olduğu bölümün altına da bir havlu koymanız iyi olacaktır.

Koltuk ya da halı gibi yüzeylere mum damladıysa sadece direkt üzerine yağlı kağıt ya da kurutma kağıdı koyarak ütüleme yapabilirsiniz.

Ütüden gelen ısı ile birlikte kalan mum tanecikleri eriyerek kağıda yapışacak ve yüzeyden ayrılmaya başlayacaktır.

Kağıdı yavaşça yüzeyden kaldırın.

Eğer yüzeyde hala mum tanecikleri görüyorsanız ütüleme işlemini tekrarlayabilirsiniz.

Son olarak eğer mum kıyafetinize damladıysa bu kıyafeti çamaşır makinesinde hassas yıkama seçeneğinde temizlemeniz faydalı olacaktır.

Çamaşır makinesinde yıkama yapmadan önce suyu oksijen bazlı bir leke çıkartıcıyla karıştırdığınız kovada lekelenen kıyafetinizi bir süre bekletmeyi, lekeden kurtulmayı garantilemek için ek bir uygulama olarak tercih edebilirsiniz.

Mum damlayan yüzey koltuk ya da halı ise uygun temizlik malzemesi ile silebilirsiniz.

1-003.jpg

MUM LEKESİ ÇAKMAKLA NASIL ÇIKAR?

Mum lekesi çakmakla çıkarılabilir. Bu yöntemin mantığı ütü yöntemi ile aynıdır.

Önce damlayan mumun iyice kurumasını bekleyin. Eğer bu sürecin hızlı olmasını istiyorsanız mumun üzerine buzların olduğu bir poşet tutabilirsiniz.

Kurumuş mumu kaşık ya da sert bir spatula ile dikkatlice kaldırın.

Bazen bir önceki adımla tüm mumdan kurtulabilirsiniz bazı yüzeylerde ise biraz artık kalabilir. Kalan artıkların ya da lekeli kısmın üstüne yağlı kağıt ya da kurutma kağıdı koyun.

Metal bir kaşığı çakma ile ısıtın ve kağıdın üstünde tutun. Kaşığa ısı yayılacağı için elinizin yanmamasına dikkat edin. Bunun için kaşığı bir havlu ile tutmanız iyi olacaktır.

Bir süre bekledikten sonra ısınan mum parçaları kağıda yapışacaktır.

Kaşığı kağıttan çekin ve kağıdı da yavaşça kaldırın.

Son olarak yüzeyi uygun temizlik deterjanı ile temizleyebilirsiniz.

Eğer mum damlayan bir kıyafetse onu da çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

i1.jpg

MUM LEKESİ HALIDAN ÇIKAR MI?

Mum lekesinin halıda tam kuruma süresi diğerlerine göre biraz daha uğraştırıcıdır. Halıdaki mum lekesinin donduğundan emin olduktan sonra, yapacağınız ufak işlemlerle lekeden kurtulabilirsiniz.

* Kör bıçak alarak mum lekesini halıdan yavaşça çıkarmaya çalışın.

* Sonrasında halının üzerinde yağlı bir kağıt yerleştirin ve yağlı kağıt lekeyi tam emene kadar, ütüyle üzerinden geçiniz.

* Ütünün halıya zarar vermemesine dikkat ediniz. İşlem tamamlandıktan sonra, bulaşık süngeriyle halınızı ovalayın. Halıdaki mum lekesinden bu sayede kurtulabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN