Mutluluğun formülü bulundu! İşte bilime göre mutlu olmanın 5 yolu...

Mutluluğun formülü bulundu! İşte bilime göre mutlu olmanın 5 yolu...

Mutsuz musunuz? Daha mutlu olmak ister misiniz? Mutlu olmak için neler yapıyorsunuz? Mutsuzluktan kurtulmanın yollarını mı araştırıyorsunuz? Bilim insanları mutlu olmanın yollarını araştırdı ve mutlu olmak için yapmanız gereken 5 madde sıraladı. İşte mutlu olmanın 5 yolu...

İnsanlar genellikle mutluluğun para veya lüks gibi şeylerle geleceğini düşünür. Her ne kadar yoksulluk bir mutsuzluk kaynağı olsa da para ve lüksün bir yerden sonra gerçekten mutluluk getirmediği bilinen bir gerçek.

Araştırmalar da gösteriyor ki sağlıklı bir psikoloji için yapabileceğiniz bazı tercih ve alıştırmalar mutluluğun anahtarı olabilir.

balonlar.jpg

Arkadaşlarınızla ve ailenizle vakit geçirmek veya elinizdeki imkanlara şükretmek gibi basit bazı eylemler hayata dair daha sağlıklı bir bakış açısı edinmenizi sağlayabilir.

Olumsuz duygu ve düşüncelerden kurtulmanın yollarını mı arıyorsunuz? Hayatınıza olumlu bakmak, yaşamınızdaki pozitif enerjiyi artırmak ister misiniz? İşte günlük mutluluğunuzu artırmanın beş yolu...

sukran.jpg

1. ŞÜKRAN DUYMAK

Araştırmalar gösteriyor ki içinde bulunduğunuz şartlara minnettarlığınızı ifade etmek ruh halinizi iyileştirmekten daha fazlasını yapıyor.

Her gün hayatı ve imkanları hakkında birkaç olumlu şey yazan insanların daha sağlıklı, daha enerjik, daha az stresli ve endişeli olduğu ve daha iyi uyuduğu gözlemleniyor.

Burada en önemli nokta, bunu alışkanlık haline getirmek ve iyi hissetme niyetiyle yapmak. Bunun için her gün kendinize kısa bir vakit ayırarak küçük bir şükran ritüeli oluşturmayı bir düşünebilirsiniz.

Örneğin, her sabah kahvenizi içerken, bir önceki gün hakkında takdir ettiğiniz üç şeyi düşünmek iyi bir fikir olabilir.

Bir diğer fikir ise gece yatmadan önce biten gününüze dair üç güzel şeyi not almayı alışkanlık haline getirmek olabilir. Bu üç şey gerçekten çok küçük birer ayrıntı olabilir. O gün gördüğünüz güzel bir şey, o gün hiçbir yerinizin ağrımıyor olması gibi...

Bilim, aslında büyük olaylarla karşılaştırıldığında bizi daha mutlu eden şeyin küçük günlük deneyimler olduğunu ortaya koyuyor.

pozitif-insanlar.jpg

POZİTİF İNSANLARLA ÇEVRELENİN

Mutluluk bulaşıcıdır derler. Harvard ve San Diego Üniversitesi'nden araştırmacılar Dr. Nicholas Christakis ve James Fowler, bir çevreye eklenen her mutlu bireyin o gruptaki bir kişinin mutlu olma olasılığını yaklaşık yüzde dokuz artırdığını gözlemledi.

Kendinizi kötü hissediyorsanız, genellikle mutlu ve olumlu bir tavır sergileyen bir arkadaşınızla ya da meslektaşınızla bir araya gelin veya telefonda konuşun. Mutsuzluğunuzu konuşmak için değil, bambaşka konular hakkında konuşmak için. Beynimiz, karşımızdaki kişininruh halini ve ifade ettiği şeyleri aynı şekilde taklit edecek 'ayna nöronlara' sahiptir. Bu nedenle, biraz pozitif duygu ve düşünce aşılanmaya ihtiyacınız olduğunda, bunu dağıtan insanlarla bağlantı kurun. Etrafınızı pozitif insanlarla çevreleyin.

kus.jpg

NAZİK OLUN VE DÜZENLİ OLARAK İYİLİK YAPIN

Araştırmalar, başkaları için para harcamanın bizi kendimize para harcamaktan daha mutlu ettiğini ve küçük iyilikler yapmanın hayattan alınan keyfi artırdığını göstermiştir. Hayatınızdaki insanlara yapacağınız küçük jestler hem onların hem sizin gününüzü iyi geçirmenizi sağlayabilir.

Kapıyı arkanızdaki kişi için tutun, kafeden içeceğinizi aldığınızda yürekten teşekkür edin, adres sorana yol tarif edin, iş arkadaşınızın en sevdiği atıştırmalıkları alın ve masasının üzerine bırakın. En küçük güzel jest bile birinin gününü güzelleştirebilir.

sofra.jpg

AİLENİZ VE ARKADAŞLARINIZLA DAHA FAZLA VAKİT GEÇİRİN

Aile ve arkadaşlara sahip olmak hayatınızı kurtarabilir. Düşük sosyal etkileşim günde 15 sigara içmek kadar ve sağlığınız için obeziteden iki kat daha kötü olabilir. Meşgul olsanız bile değer verdiğiniz insanlarla bağlantı kurmanın yollarını bulabilirsiniz. Öğle tatilinizi bir arkadaşınızı aramak veya mümkünse birlikte yürüyüşe çıkmak için bir fırsat olarak kullanın. Hafta içi meşgulseniz, hafta sonu arkadaşınızı birlikte gündelik işleri yapmaya davet etmeye ne dersiniz?

mutlluk2.jpg

EŞYALAR YERİNE DENEYİMLERE PARA HARCAYIN

Araştırmalar, insanların paralarını nesneler yerine deneyimlere harcadıkları zaman daha mutlu hissettiklerini ortaya koyuyor. Deneyimleri daha uzun süre hatırlarız ve beynimiz onları yeniden canlandırabilir, bu da olumlu duygularımızın daha uzun sürmesini sağlar. O yüzden yeni bir kot pantolon yerine yeni bir yoga dersi almayı veya bir arkadaşınızı sizinle birlikte sinemaya davet etmeyi düşünün.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN