O saatlere aman dikkat! Her gün yüzlerce şikayet yağıyor: Araba ve ev almak isteyenler dikkat

O saatlere aman dikkat! Her gün yüzlerce şikayet yağıyor: Araba ve ev almak isteyenler dikkat

Yüzlerce vatandaş aynı şikayetle dolandırıldığını ihbar ediyor. Uzman isim ise o saatlerde dolandırıcıların, vatandaşları daha rahat dolandırdıklarını söylüyor. İşte ev ve araba almak isteyenlerin dolandırılmamak için dikkat etmesi gerekenler...

Antalya'da kiralık veya satılık konut bulmak artık çok zor hale geldi ve geriye kalan evlerin fiyatları oldukça yüksek. Fiyatları göz önüne alan ve kalan evleri tutmak isteyen insanlar, her gün dolandırıcıların tuzağına düşerek mağdur oluyorlar. Dolandırıcılar son zamanlarda mesai bitiminde özellikle faaliyet gösteriyorlar ve birçok insanı tuzağına düşürüyorlar.

DOLANDIRICILARA DİKKAT!

dolandırıcı

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, benzer bir yöntemin araç satışlarında da kullanıldığını belirtiyor ve işlemlerin erken saatlerde yapılması konusunda uyarıyor. Çağlar, dikkat edilmesi gereken noktaları listeleyerek insanları bu tür dolandırıcılıklardan korumaya çalışıyor.

MESAİ BİTİMİNE YAKIN İNSANLAR DOLANDIRILIYOR

dolandırıcılık

Son zamanlarda Antalya'da, emlakçı olarak kendini tanıtan dolandırıcıların mesai bitimine yakın saatlerde noter veya tapu müdürlüklerinden randevu alarak insanları dolandırdığına dair şikayetler artmaktadır. Ayrıca, ev kiralamak isteyen insanları da kandırmak için "kapora" adı altında bir dolandırıcılık yöntemi kullanılmaktadır.

Antalya'da konut sıkıntısı, Rusya ve Ukrayna savaşı sonrasında kentin göç alması ve otellere yerleştirilen depremzedelerin de ev arayışına girmesiyle daha da artmıştır. Kiralık evlerin fiyatları 7 bin liradan başlarken, satılık 1+1 konut fiyatları da 1 milyon lirayı aşmış durumdadır. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kentteki kiralık ve satılık konut sayısının çok az olduğunu ve insanların dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulamaktadır.

Antalya'da ev arayışındaki kişilerin internet sitelerindeki ilanlara yoğun ilgi gösterdiği belirtiliyor. Ancak son günlerde, dolandırıcıların kendilerini 'emlakçı' olarak tanıtarak veya yakınlarına ait evlerin satışını yaparak insanları dolandırdığına dair haberler sıkça gündeme geliyor. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, dolandırıcıların özellikle tapu müdürlüklerinde mesai bitimine yakın saatlerde randevu almayı tercih ettiğini belirtiyor. Dolandırıcılar, satış fiyatının bir bölümünü başka bir banka hesabına gönderdikten sonra kalan paranın havalesini yaptırıyor ve ev almak isteyenleri 'Mesai bitti' veya 'İşlemler sonraki güne kaldı' gibi söylemlerle kandırarak dolandırıyorlar. Bu yöntemi araç ve konut satışlarında da kullanıyorlar ve her gün 5-6 dolandırıcılık şikayeti alındığı ifade ediliyor.

Antalya'da yaşanan bu dolandırıcılık olaylarına ek olarak, kentin göç almasıyla başlayan konut sıkıntısının otellere yerleştirilen depremzedelerin de ev arayışına girmesiyle arttığına dikkat çekiliyor. Antalya'da kiralık evlerin fiyatları 7 bin liradan başlayıp, satılık 1+1 konut fiyatları da 1 milyon liradan başlıyor. Bu nedenle, ev arayışındaki kişilerin dikkatli olmaları ve dolandırıcılara karşı tedbirli olmaları önem arz ediyor.

Emlak sektöründe yaşanan dolandırıcılık olaylarına ilişkin olarak uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Emlakçı Mustafa Çağlar, son zamanlarda artan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekerek, ev arayışında olanların internet sitelerindeki ilanlara yoğun ilgi gösterdiğini belirtiyor. Ancak dolandırıcıların, kendilerini 'emlakçı' olarak tanıtarak ya da yakınına ait evi sattığını iddia ederek, satış fiyatının bir bölümünü başka bir hesaba gönderdikten sonra tapu müdürlüklerinden mesai bitimine yakın saatlerde randevu almaları ve tapu işlemlerini yarına bırakmaları sonucunda birçok insanın dolandırıldığını söylüyor.

Çağlar, bu tür dolandırıcılık olaylarının noterde gerçekleştirilen araç satışlarında da sıkça yaşandığını belirtiyor. Dolandırıcılar, araç alım-satım işlemlerinde kapora gönderilmesini istiyor ve noter satışını mesai bitimine yakın saatlere denk getirerek, dolandırma girişiminde bulunuyorlar. Bu nedenle, alım-satım işlemlerinin mesai bitimine yakın saatlerde yapılmaması gerektiğini vurguluyor.

Çağlar, internet sitelerindeki ilanları inceleyenlerin, ilan sahiplerinin gerçek olup olmadığını araştırmaları gerektiğine de dikkat çekiyor. İlan sahiplerinin gerçekten ev, tapu, araç ya da ruhsat sahibi olduğuna emin olunması gerektiğini söylüyor. Ayrıca, ilan veren kişinin emlakçı mı, yetki belgesi var mı, vergi levhası var mı gibi konuların da araştırılması gerektiğini belirtiyor.

Kiralık ev arayanların da dikkatli olması gerektiğine değinen Çağlar, internet sitelerindeki ilanlarda kiralık ev bulduktan sonra kapora ödemesi yapmak isteyenlerin dolandırılma riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini belirtiyor. Başka illerden gelen dolandırıcılar, ilanda görüp ödeme yaptıktan sonra telefonlarına bakmayarak evlere yerleştiriliyor ve mağdurlar dolandırılıyor. Bu nedenle, ev kiralamak isteyenlerin bu tür durumlara dikkat etmeleri gerekiyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN