Olimpos'un sönmeyen ateşinin sırrı

Olimpos'un sönmeyen ateşinin sırrı

Antalya'daki sönmeyen ateş, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Sönmeyen ateş nedir, nasıl oluştu, ne zamandan beri yanıyor, neden sönmüyor? Birçok ziyaretçi bu soruların yanıtını merak ediyor. İşte, Çıralı'nın sönmeyen ateşi hakkında bilgiler...

Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı tatil beldesi Çıralı'da bulunan ve asırlardır sönmeyen ateş, kayalıkların arasında belli bölgelerde yanmaya devam ediyor. Sönmeyen ateşin sırrı ise kayalıklar arasından sızan metan gazının yüzeyde küçük yangınlar meydana getirmesi. Yapılan araştırmalar sonucunda sönmeyen ateşin Doğu Akdeniz'de bulunan doğal gaz yataklarıyla ilişkili olduğu da ortaya çıktı. Turistlerin gözdesi haline gelen Çıralı'daki sönmeyen ateş hakkında mitolojik anlatılar da dilden dile dolaşmaya devam ediyor.

ÇIRALI YANARTAŞ'IN SIRRI

Antalya'da yaşayanların kısaca 'Yanar' dediği kayaların, asırlardır hiç sönmeden yandığına inanılır. Adını da bu inanıştan alır. Yapılan araştırmalar, kayaların çok uzun zaman boyunca nasıl yandığını gözler önüne seriyor: Buradaki alevlerin kaynağı metan gazıdır. Yer altından yukarı doğru sızan gaz, buradaki kayaları yakmaktadır. Yanartaş bilim insanlarının akıllarının uzun bir süre karışmasına neden oldu; çünkü, buradaki jeolojik durum, bir metan gazını oluşturabilecek özelliklere sahip değildi.

Roma Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nden Jeolog Giuseppe Etiope konuya açıklık getirdi: "Yanartaş yüzeyinin hemen altında bulunan rutenyum elementi, metan gazı için bir katalizör görevi görüyor. Rutenyum, metan gazına kaynaklık ediyor."

Kendiliğinden yanan ateşin doğal gaz sızıntısı sonucu meydana geldiğini Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuzuli Yağmurlu da belirtiyor: "Bu bölgede doğal gaz emaresi varmış ve antik dönemlerde yıldırımların, şimşeklerin etkisiyle belki o dönemlerdeki insanların etkisiyle yanmaya başlamış. Bu, büyük olasılıkla yer altındaki bir doğal gaz yatağından yeryüzüne sızan gazın oluşturduğu bir sızıntı. Yer altındaki doğal gaz, basınçlı halde yatağından kayaların çatlakları boyunca sızarak yüzeye kadar ulaşıyor. Bu şekilde ateş olarak görebiliyoruz."

AKDENİZ'DE DOĞAL GAZ

Çıralı'nın güneyindeki bölgelerde çamur volkanları olduğunu da anlatan Prof. Dr. Fuzuli Yağmurlu, "Deniz tabanında da doğal gaz çıkışları var. Bunu da bu bölgedeki doğal gaz çıkışının varlığını simgeleyen önemli veriler olarak değerlendirmek mümkün. Kaş’ın ve Finike’nin güneyinde ayrıntılı jeoloji ve jeofizik çalışmaları yapmak önemli. Bundan sonra daha da büyük önem kazanıyor. Hem karada hem denizde doğal gaz aramalarına ağırlık vermemiz gerekiyor. Türkiye’nin enerji ihtiyacını hızlı biçimde karşılayabilmek ve doğal gaz açısından dışa bağımlılığını azaltmak için bu çalışmalara yoğunluk vermek son derece yararlı" diye konuştu.

1-003.jpg

MİTOLOJİDE ÇIRALI YANARTAŞ: CHIMERA'NIN ATEŞİ

Antik adı Chimera olan Yanartaş ile ilgili bazı efsaneler anlatılmaktadır. Efsaneler arasında en çok bilineni Bellerophontes'le ilgilidir. Homeros'un anlattığı efsane şöyledir:

Ephyra kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes kardeşi Belleros ile avlanırken, yanlışlıkla Belleros'u öldürür. Vicdan azabından kendini kaybeden Hipponoes, ülkesinden kaçmak durumunda olduğu için Tipins kralına sığınır. Hipponoes, Tipins kralının karısı tarafından arzulanmasına rağmen kraliçeyi reddedince, kraliçe Hipponoes’e iftira atar ve eşine şikayet eder. Kral bunun üzerine Hipponoes'i, Likya kralı olan kayınpederi Lobates'e gönderir ve durumu bir mektupla izah eder. Bunun üzerine Lobates, başı aslan, vücudu keçi, kuyruğu yılan ve ağzından sürekli alevler çıkaran Chimera (Çıralı) adlı canavara, Hipponoes'i öldürmesini emreder. İşte Homeros'un efsanesinde Yanartaş; ağzından durmaksızın alevler saçan Chimera'dır.

ÇIRALI YANARTAŞ (CHIMERA) GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Turistlerin ilgisini çeken bu alan milli park içerisinde bulunup Çıralı Yanartaş'a giriş ücreti 2021 yılında 12 Türk Lirası'ydı.

Alana girişte müzekart veya öğretmen kimlik belgesi geçerli değildir.

ÇIRALI YANARTAŞ (CHIMERA) KAPANIŞ SAATİ KAÇ?

Yanartaş, akşam 22.00'ye kadar ziyarete açık. Zaten turistler de burayı, gündüzleri 800 metrelik dik ve taşlı doğa yürüyüşü parkurunu çıkmak biraz yorucu olduğundan, genellikle akşam saatlerinde ziyaret etmektedir.

2-003.jpg

ÇIRALI YANARTAŞ'A NASIL GİDERİM?

Yanartaş'a gitmek için öncelikle Antalya yönünden Kemer'i de geçip Çıralı sapağından sola dönmeniz gerekir.

Bu sapaktan içeriye doğru girin. Bu yolu hiç bırakmadan devam edin.

Kesme taşların olduğu yoldan ilerlediğinizde doğruca Yanartaş girişine ulaşacaksınız.

Alevlerin yükseldiği yere araç ile giriş mümkün olmadığı için buraya 800 metrelik dik bir parkurun ardından ulaşılmaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN