Bahar havası yolda: İlk cemre düşüyor

Bahar havası yolda: İlk cemre düşüyor

Karlı kış günlerinin ardından çiçekli bahar günleri için bekleyiş başladı. İlk cemre ne zaman düşüyor? Bir yılda cemre kaç kere düşer? İlk cemre nereye düşer? Cemre havaya, suya, toprağa hangi sırayla ne zaman düşecek? İşte, baharın müjdecisi cemre hakkında bilgiler...

Şubat ayının gelmesiyle beraber bahar aylarına kapı aralayan cemrenin ne zaman düşeceği sorgulanmaya başladı. 7 gün aralıklarla havaya, suya ve toprağa düşen cemre, bahar aylarına kapı aralıyor. 2022 için ilk cemre de 19-20 Şubat tarihlerinde havaya düşecek. İlkbaharı doğayla buluşturacak olan cemrenin, havanın ardından suya ve toprağa düşmesi de heyecanla bekleniyor.

CEMRE DÜŞMESİ NE DEMEK?

Arapça kökenli bir kelime olan 'cemre'nin sözlük anlamı 'kor', yani 'ateş'tir. Halk arasında ise sıcaklığın artması olarak bilinir. Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Düşen cemreler havayı, suyu ve toprağı ısıtır.

Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte 'Hıdırellez' ve 'nevruz' kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında da kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere 'cemreviye' denilmektedir.

Cemre düşmesi, hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

q33e.jpg

İLK CEMRE NE ZAMAN NEREYE DÜŞECEK?

Halk takvimi ve inanışına göre, kasım günlerinin 100. gününden 5 gün sonra cemre düşmeye başlıyor. Cemrenin birer hafta aralıkla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılıyor. Üç tane düşen cemrenin birincisi havaya 19-20 Şubat günlerinde, ikincisi suya 26-27 Şubat'ta ve üçüncüsü de 5-6 Mart tarihlerinde toprağa düşer.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN