Bugün onların günü! 17 Şubat Dünya Kediler Günü'nde kedi rehberi

Bugün onların günü! 17 Şubat Dünya Kediler Günü'nde kedi rehberi

Dünya Kediler Günü, her yıl 17 Şubat'ta kutlanıyor. Peki, 17 Şubat neden Kediler Günü olarak kutlanıyor, kediler için özel olan bu günün anlamı ne? Kediler Günü ne zaman, hangi gün? İşte, Dünya Kediler Günü'ne dair bilgiler ve kediler hakkında ilginç bilgiler...

Beklentisiz sevgileri, oyunbaz halleri ve sevimli yaramazlıklarıyla dünyanın süsü olan kediler, biz insanların da tatlı dostları. Kediler günü, karşımıza yılda bir defa çıkmıyor. 8 Ağustos, 'Uluslararası Kediler Günü' olarak gerçekleşirken, 17 Şubat ise 'Dünya Kediler Günü' olarak kutlanıyor. Kedilere olan düşkünlüğümüzü, sosyal medya paylaşımları ile gözler önüne serdiğimiz bu özel günün önemli mesajları; onları yalnız bırakmamak, sahiplendikten sonra terk etmemek, bir kap su bir kap mama ile doyurabilmek...

KEDİLER GÜNÜ HANGİ GÜN, NEDEN KUTLANIYOR?

17 Şubat'ta kutlanan 'Dünya Kediler Günü', ilk olarak 1990 yılında İtalya'da yaygınlaştı. İtalyan gazeteci Claudia Angeletti, Tuttogatto (Tüm Kediler) isimli dergide okurlarına yönelik bir anket yaptı. Kazanan Oriella Del Col'un 17 Şubat teklifi oldu ve 'Dünya Kediler Günü' olarak belirlendi.

Daha sonra birçok ülke tarafından kabul edilen 17 Şubat tarihinin seçilmesinde ilginç gerekçeler etkili oldu: Şubat ayı, astrolojide kova burcunun ayı olarak bilinir. Bu burcun kuralları sevmeyen, 'özgür ve bağımsız ruhlu' olduğunun düşünülmesi, kedilerle benzerlik kurulmasına yol açtı.

8 Ağustos'ta kutlanan Uluslararası Kediler Günü, isminden de anlaşıldığı gibi dünya çapında kutlanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 29 Ekim'de, Rusya'da 1 Mart'ta, Polonya'da ise 17 Şubat'ta kutlanıyor. Dünya Kedi Günü ile karıştırılan Uluslararası Kedi Günü, 2002 yılında Uluslararası Hayvan Refahı Fonu tarafından oluşturuldu.

2-2.jpg

PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN KEDİLER İLE İLGİLİ SÖZLERİ

İslamiyet'te temizliği ile simgelenen kediler, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in hayatında da yer edinmiştir. Bir Hadis-i Şerif'te, kedi sevgisinin imandan olduğu bildirilmiştir.

Hz. Muhammed, Uhud seferindeyken ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Seferden döndüğünde, o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını 'Müezza' koymuş. Siyah beyaz bir Habeş kedisiymiş Müezza. Ağzının içinde üst damağında lekeleri varmış. Sık rastlanmayan damağında leke olan kedilerin Müezza'nın soyundan geldiği kabul edilir. Müezza, muhtemelen bir sokak kedisiydi ve Mekke'nin sıcak kavurucu çöl sokaklarından Hz. Muhammed'in ilgisi ile kurtulmuştu.

Hz. Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş. Hz. Muhammed, kedisi Müezza içtikten sonra kapta kalan su ile abdest alacakken Sahabe-i Kiram Ebu Nuaym "Ya Resul o sudan kedi içti" deyince, Resulullah: "Onlar en temiz ağıza sahiptirler" buyurmuş ve abdest almıştır. (Hadisi Nakleden Peygamberimizin eşi Hz. Aişe)

2-003.jpg

KEDİLER HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

* Kediler aslında köpeklerle çok iyi anlaşabilir. Bu durum sadece "işlerine gelmiyor". 2008 yılında yapılan bir araştırmada 6 aylık kediler ve 1 yaşındaki köpekler aynı odaya konuldu ve kedilerle köpeklerin çok iyi anlaştıkları gözlemlendi.

* Kediler tatlının tadını alamaz. Yemeklerinin arasına tatlı da karıştırdığınızda muhtemelen bunun farkına varmayıp yemeye devam eder.

* Bir kedi ömrü boyunca 420 kediye annelik yaparak 'En çok doğuran kedi' unvanını aldı.

* 2011 yılının başlarında Klepto Dusty isimli bir kedi, hırsızlığıyla ün yaptı. Dusty 3 yıl boyunca komşularından 600'den fazla eşya çaldı.

* Kedilerin patileri terleyebilir.

* İnsanlar duymak için 6 kasa, kedilerse 32 kasa ihtiyaç duyar.

* Kedileri ilk evcilleştiren insanlar eski Mısır halkıydı.

* Kedilerin kalpleri insanlara oranla 2 kat daha fazla atar.

* Van kedileri yüzmeyi seven tek kedi türü.

* Kediler kulaklarını 180 derece döndürebilir.

* Köpekler 10 kadar ses çıkarabiliyorken kedilerde bu sayı 100'ü buluyor.

* Kediler de insanlar gibi rüya görür.

* Dünyanın en ağır kedisi 21 kilo.

* Kediler hayatlarının yüzde 70'ini uyuyarak geçirirler. Bu da bazen günde 18 saati bulabiliyor. Ayrıca çevreden gelen tehlikelere karşı dikkatli olmaları gerektiğinden derin uykuya geçme süreleri daha az.

* Kediler, yüzleri yere bakarken yüksek bir yerden inmezler. Ancak geri geri inerler.

* İstisnalar hariç, çoğu kedi okşanmaktan ve sevilmekten hoşlanır.

* Kediler sahiplerinin duygularını anlayabiliyor.

* Kediler alıştıkları düzeni çok sever ve asla değişmesini istemezler. Buna mama kabı da dahil.

* Herkes onlara bakarken yemek yemekten hoşlanmazlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN