Ramazan'da herkes bu hataları yapıyor! Oruç tutanlar aman dikkat: Bu 10 hatayı sakın yapmayın!

Ramazan'da herkes bu hataları yapıyor! Oruç tutanlar aman dikkat: Bu 10 hatayı sakın yapmayın!

Ramazan Ayı'nın gelmesiyle birlikte oruç tutan insanların beslenme ile ilgili araştırmaları da hız kazandı. Peki Ramazan Ayı'nda yemek yerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Tüm detaylar haberimizde.

Oruç tutan insanların yemek yerken yaptığı bazı hatalar sağlıklarına da zarar verebiliyor. Peki Ramazan Ayı boyunca yemek yerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

ORUÇ TUTARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Ramazan Ayı'nın gelmesiyle birlikte oruç tutan insanların beslenme düzenlerinde de değişiklik oluyor ve bazı şeylere dikkat edilmediği takdirde sağlık tehlikeye girebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz tarafından yapılan açıklamalara göre iftarda tüketilen besinlerin normal akşam yemeklerinden fazla ve farklı olmaması gerekli. Boş midenin bir anda doldurulması mide rahatsızlığı, reflü, hazımsızlık gibi rahatsızlıklara yol açıyor. Bu sebeple orucun hurma ya da kahvaltılık ürünlerle açıldıktan sonra çorba içilmesi, küçük porsiyonlarla ana yemek yenmesi ve yanında salata yoğurt gibi besinlerle yemeğin kapatılması en sağlıklısı olarak biliniyor. Oruç tutulurken yapılan en büyük yanlışlardan biri de pide ve çorbanın sıcak olarak tüketilmesi. Çok sıcak tüketilen besinler ağız içinde tahrişlere sebep olup ağız yaraları oluşturabiliyor. Bu sebeple yemeklerin soğutulup yenmesi daha sağlıklı oluyor. Oruç tutulurken en büyük yanlışlardan biri de suyun az tüketilmesi.

Oruç Tutarken Bunlara Dikkat Edin

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz az su içmenin çok büyük bir yanlış olduğunu, her bir kilo için 30 ml su içilmesi gerektiğini, su ve sıvı miktarının aynı şey olmadığını, çay, kahve ve komposto gibi içeceklerin su içmek gibi değerlendirilemeyeceğini ve çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini söylüyor. İftarda ve sahurda hızlı yemek yenmesi de sağlığı etkiliyor. Hızlı şekilde yemek yenmesi reflüyü tetikliyor ve midede hazımsızlık ve şişkinlik yapıyor. Aynı zamanda tokluk hissi kısa sürdüğü için kilo alınmasına da sebep oluyor. İftar sonrasında reflü ve hazımsızlık olmaması için en sağlıklı yöntem iftarın ikiye bölünmesi. Oruç su ile açılıp kuru kayısı ya da hurma yendikten sonra çorba içilip 15-20 dakika ara verilebilir. Daha sonrasında ana yemek yenir ve yemekte ızgara, haşlanmış, fırınlanmış besinler tercih etmek daha sağlıklı olur. Diğer yemekler yüksek kan şekeri, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları risklerini artırıyor. Ramazan Ayı boyunca sahur yapmadan oruç tutmak kişinin kendini halsiz ve yorgun hissetmesine sebep oluyor. Kan şekeri bu şekilde düşüyor. Sahurda daha uzun süre tok olmak için yumurta, peynir, süt gibi ürünler tercih edilebilir. Enerjinin daha yüksek olması için ve kabızlığın ortadan kalkması için tam tahıllı ekmek, yulaf gibi besinler tüketilebilir. Ayrıca salata, söğüs, meyvenin de geçilmemesi gerekiyor. İftarın hemen sonrasında tatlı tüketimi mide yanması, hazımsızlık, reflü, kilo alımı gibi sorunlara yol açıyor ve şerbetli tatlılar daha yüksek kalori aldırıyor. Baklava gibi şerbetli tatlılar yerine güllaç, muhallebi, sütlü tatlı, şeker ilavesiz tatlılar haftada bir ya da iki kez tercih edilebilir. Ancak bu tatlıların da yemekten hemen sonra değil bir iki saat sonrasında tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Ramazan Ayı boyunca oruç tutan insanların en büyük hatalarından biri de yağlı ve çok tuzlu besinler tüketmek. Fazla tuz tüketimi vücutta su tutuyor ve yükesk tansiyona sebep olabiliyor. Aynı zamanda tuzlu ve baharatlı besinler susama hissini de artırıyor. Son olarak iftar yemeğinden hemen sonra uzanmak ve sahurdan sonra hemen yatmak en büyük yanlışlardan biri olarak vurgulanıyor. Reflüsü olmayan insanlar bile reflü yaşayabiliyor. İftar sonrasında hemen uzanmamak ve uyumadan 2-3 saat öncesinde yemek yemek gerekiyor. Sahur yaparken hafif yiyecekler yenip ev içinde biraz dolaşmak ve yatağın baş kısmını hafif yükseltmek reflünün önüne geçebilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN