Regaip Kandili'nin faziletleri

Regaip Kandili'nin faziletleri

Diyanet tarafından yayınlanan dini günler takvimine göre, 2022 yılının ilk kandili olan Regaip kandili, 3 Şubat Perşembe günü idrak edilecek. Peki, Regaip Kandili'nin önemi nedir? Regaip Kandili'nde yapılması önerilen davranışlar neler? İşte, Regaip Kandili hakkında detaylı bilgilerin yer bulduğu haberimiz...

İslam dinine göre kutsal sayılan mübarek üç aylar, hicri takvimde Recep, Şaban ve Ramazan aylarından oluşur. Mübarek üç ayların ilki Recep ayıdır. Regaip Kandili de üç ayları başlatan gece olarak idrak edilir. Hicri takvime göre, yedinci ay olan Receb-i şerifin ilk cuma gecesine tevafuk eder. Perşembeyi cumaya bağlayan gece kandil gecesidir.

REGAİP KANDİLİ NE ANLAMA GELİR, ÖNEMİ NEDİR?

Regaip kelime manası olarak pek çok ihsan demektir. Regaip Kandili, ihsan gecesidir ve fazileti de bundan gelir. Regaip Kandili üç ayların başlangıcıdır. Perşembe gününü cumaya bağlayan geceye denk gelir. Mübarek cuma gecesine denk gelmesi sebebiyle de önemli ve özeldir.

Regaip, rahmeti, bereketi ve mağfireti bol üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir. Allah'ın mağfiretinin, engin lütuf ve kereminin üzerimize yağdığı bir rağbet gecesidir.

Rağbet, istek, arzu ve beğenmedir. İnsan, rağbet ettiği değerlere göre rağbet görür. Regaip Kandili ise her türlü arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı, rağbetlerimizi iyiye, doğruya, güzele, faydalı olana, hakka ve hakikate yani Rabbimize yöneltme, bütün işlerimizi O'nun rızasına uygun hale getirme çabasıdır.

Regaip gecesi denilince; 'Çok lütuf ve ihsanla dolu, kıymetli ve değeri büyük, çok iyi değerlendirilmesi gereken gece' olarak anlaşılır.

1-004.jpg

REGAİP KANDİLİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

* Gündüzünde Oruç Tutmak

Recep ayının ilk cuma gecesine denk gelen Regaip Kandili'nin öncesinde, yani perşembe günü Allah dostları oruç tutulmasını tavsiye etmişlerdir. Bu oruç, perşembe ve cuma olmak üzere 2 gün tutlacağı gibi sadece cuma günü tutulmasını uygun görenler de vardır.

* Kaza Namazı ve Nafile Namaz Kılmak

En mühim hususlardan biri, namazdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Leyle-i Regaip'den önceki perşembe günü, oruç tutulup akşam birkaç lokma iftar edip akşam namazını edadan sonra iki rekatta bir selam vermek üzere on iki rekat nafile namaz kılınacaktır.

Her rekatta Fatiha'dan sonra üç kere 'Kadir' suresi ve on iki kere 'İhlas' suresi ya da bir kere 'Kadir' suresi ve üç kere 'İhlas' suresi okunur.

* Kur'an-ı Kerim Okumak

İbni Mes'ud radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Kim Kur'an-ı Kerim'den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lam mim bir harftir demiyorum; bilakis elif bir harftir, lam bir harftir, mim de bir harftir." (Tirmizi, Fezailü'l-Kur'an 16)

* Tevbe-i İstiğfar Etmek

Müslim'de rivayet edilen bir hadis-i şeifte şöyle buyrulur:

"Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'e (Miraç'da) üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara Suresi'nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi…" (Müslim, İman, 279)

* Dua Etmek

Rabbimizin verdiği nimetlere hamd ve şükür halinde bulunmak gerekir. Nitekim hadis-i şerifte duânın kabul olmasının iki şartından birinin hamd diğerinin de salavat olduğu bildirilmiştir.

"(Ey Rasulüm!) De ki: Sizin dua ve niyazlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?" (el-Furkan, 77)

Bir defasında Rasul-i Ekrem Efendimiz, sahabilerden birinin Allah'a hamd ve Rasulü'ne salavat getirerek duaya başladığını gördüğünde, onu takdir ederek:

"Ey namaz kılan zat! Dua et, (duana hamdele ve salvele ile başladığın müddetçe) duan kabul olunur" buyurmuştur.

* Salavat Getirmek

Peygamber Efendimiz'e salavat getirmeyi Allah Teala emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği bildirilmiştir.

Ayet-i kerime'de buyrulur:

"Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber'e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O'na salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin!" (el-Ahzab, 56)

2-1.jpg

REGAİP KANDİLİ NAMAZI KAÇ REKAT, NASIL KILINIR?

Kandil günü kılınan tesbih namazı 4 rekat. Regaip Kandili namazı 12 rekat olarak tesbih veya hacet namazı olarak kılınabilir. Regaip kandilinde kılınan Hacet Namazı; 2, 4 ya da 12 rekat şeklinde kılınabilir.

Dini geceler akşam ezanı ile başlayacağı için, akşam namazıyla birlikte ibadet edilmeye başlanabilir.

Regaip Kandili namazına şöyle niyet edilir: "Ya Rabbi, niyet eyledim rıza-i şerifin için tesbih namazına. Ya Rabbi, bu gece teşrifleriyle alemleri nura gark ettiğin sevgili habibin, başımızın tacı Resul-i Zişan Efendimiz Sallallahu Aleyhi vesellem'in hürmetine ve bu geceki esrarın hürmetine ben aciz kulunu da affı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle. Allahü Ekber."

Regaip Kandilinin gündüzünde oruç tutup, akşam iftardan sonra akşam namazını eda edip, sonra 2 rekatta bir selam vermek üzere 12 rekat nafile namaz kılınır.

İki rekatta bir selam vererek kılınan bu namazda, Fatiha'dan sonra her rekatta 3 kez Kadir Suresi (İnna enzelnahü) ile 12 ihlası şerif okunur.

Regaip Kandili namazı (nafile namazı) şöyle kılınır:

Her rekatta Fatiha'dan sonra 1 kez 'Kadir' suresi ve 3 kere 'İhlas' suresi okunur.

Veya Fatiha'dan sonra üç defa Ayet-el Kürsi veya Kadir Suresi okunur.

1. Rekatta: Subhaneke + Fatiha + 3 Ayet-el Kürsi, rekatın sonunda Ettehiyyaaü, salli-barik okunur.

2. Rekatta: Fatiha + Ihlas + Felak + Nas.

2. Rekatın Sonunda: Ettehiyyatü, salli-barik okunur.

3. Rekatta: Subhaneke + Fatiha + Ihlas + Felak + Nas sureleri okunur.

4. Rekatta: Fatiha + Ihlas + Felâk + Nas.

4. Rekatın Sonunda: Ettehiyyatü + Allahümme salli + Allahümme barik ve Rabbena duaları okunur.

Namazdan sonra, 7 Salatı-Ümmiye okunup secdeye varılır. Salatı-Ümmiye şudur: "Allahümme salli ala seyyidina muhammedini'nebiyyi'l-Ümmiyyi ve ala alihi ve sahbihi ve sellim."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN