Seçimde oy kullanacaklar dikkat! Bunu yapmayan oy kullanamayacak: O tarihe kadar değiştirmeyen yandı!

Seçimde oy kullanacaklar dikkat! Bunu yapmayan oy kullanamayacak: O tarihe kadar değiştirmeyen yandı!

2023'te Türkiye'de bir seçim yılı başladı. Türkiye, 2023 seçim yılına girerken gündemde tutulan Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin her detay yakından takip edilmeye başlandı.

Türkiye'nin gündeminde 2023 seçimleri var ve Cumhurbaşkanlığı seçimine dair önemli detaylar vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Bu kapsamda seçimlerle ilgili olarak seçim tarihi, seçim koşulları, ikamet değişikliği, ikamet süresi vb. gibi bilgiler araştırılıyor. Peki oy kullanmak için ikamet değiştirmek mi gerekiyor? İşte merak edilen tüm bu soruların yanıtları..

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 14 MAYIS GÜNÜNÜ İŞARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin meclis grup toplantısında gündemindeki önemli konular hakkında konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin en önemli gündemlerinden biri olan 2023 seçimlerine ilişkin de önemli bir mesaj verdi ve 14 Mayıs vurgusu ile siyasi gündemi harekete geçirdi. 14 Mayıs 1950'de merhum Başbakan Adnan Menderes'in istifasını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında 'Milletimiz 73 yıl sonra altılı masaya aynı gün yeter diyecek.’ ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın bu sözleri, 2023 seçimlerinin 14 Mayıs'ta yapılabileceği yorumlarına yol açtı.

Seçimde oy kullanacaklar dikkat! Bunu yapmayan oy kullanamayacak

İKAMET ADRESİ KAYDI DIŞINDA OY KULLANABİLİR MİYİM?

Seçim gündemi ilerledikçe vatandaşlar oylarının şartlarını düşünmeye başladı. Bu bağlamda en sık sorulan sorulardan biri "İkamet ettiğim yer dışında oy kullanabilir miyim?" oldu. Bu sorunun yanıtını ise daha çok başka illerde eğitim alan üniversite öğrencileri arıyor. YSK'nın Sıkça Sorulan Sorular sayfasında yer alan bu sorunun cevabı şu ifadeleri içeriyor:

"Seçmenler, nüfus komitesine daimi ikametgahlarını beyan ettikleri yerin adresinde oy kullanmalıdır. Duraklama sırasında adresini değiştirmeyen seçmenler kayıtlı sandıklarının dışında oy kullanamazlar. Nüfus müdürlüğünün diğer adresinin (ikinci adresinin) beyanı kayıt için yetersiz kabul edilerek kayıt yapılır. Diğer kayıtşım adres üzerinden oy kullanmak isteyenler nüfus müdürlüklerine başvurarak diğer adresini ikametgah adresi olarak kaydettirmeleri gerekmektedir."

KİMLER OY VEREMEZ?

- Erler, Onbaşılar ve Çavuşlar (herhangi bir nedenle izinli olanlar dahil)

- Askeri öğrenci

- Cezaevinde hüküm giyenler

SEÇİM YAŞI KAÇTIR?

Seçimin yapılacağı gün 18 yaşını doldurmuş olan her Türk vatandaşı oy kullanmaya ve referanduma katılma hakkını elinde tutar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN