Nereden çıktı bu Sevgililer Günü? İşte, Sevgililer Günü'nün merak edilen tarihi

Nereden çıktı bu Sevgililer Günü? İşte, Sevgililer Günü'nün merak edilen tarihi

Her yıl, şubat ayının 14'ünde kutlanan Sevgililer Günü'nün ortaya çıkış hikayesi sorgulanıyor. Tarihi, üçüncü yüzyıla uzanan Sevgililer Günü kutlamaları hakkında çeşitli rivayetler bulunuyor. İşte, Sevgililer Günü kutlamalarının başlangıcı...

Sevgililer Günü, geçtiğimiz yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle evlerde kutlandı. Bu yıl ise caddeler, kafeler, alışveriş merkezleri sevgililer günü kutlamaları için aşk konseptiyle hazırlandı. Bu özel günü kutlayacak çiftler, Sevgililer Günü'nün tarihini merak ediyor. İngilizce'de 'Valentine's Day' olarak kutlanan Sevgililer Günü, 3. yüzyılda Aziz Valentine'ın yasağa rağmen çiftleri gizlice evlendirmesi nedeniyle ölüm cezası çarptırıldığı gün.

2022 SEVGİLİLER GÜNÜ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

14 Şubat 2022 tarihinde kutlanan Sevgililer Günü, bu yıl 'pazartesi' gününe denk geliyor. Sevgililer Günü'nü eşleri ya da sevgilileri ile kutlayacak olanlar bu özel gün için organizasyon yapmaya haftalar öncesinde başladılar.

SEVGİLİLER GÜNÜ KUTLAMALARI NASIL BAŞLADI?

Sevgililer Günü hakkındaki ilk efsane Eski Roma'ya dayanıyor. Köklerini Roma döneminde Lupercalia adı verilen ve üç gün süren bir festivalden aldığı düşünülüyor.

Doğurganlık tanrısının şerefine gerçekleşen festival, şubat ayının ortasına denk geliyor ve baharın resmi başlangıcını müjdeliyor. Bu müjdenin arkasında da kuşların aşk mevsiminin başlangıcı yatıyor.

Birbirinden uzak yaşayan gençlerin yan yana gelebilmesini sağlayan kutlamalar kapsamında erkekler, bir kutunun içine atılmış kağıtlardan kadınların ismini çekiyor. Festival boyunca bu eşleşmede bir araya gelen çiftler sevgili oluyor, hatta belki de evleniyor.

ic.jpg

AZİZ VALENTİNE SEVGİLİLER GÜNÜ ANLAM VE ÖNEMİ

Her yıl 14 Şubat tarihinde kutlanan Sevgililer Günü, MS 3. yüzyıla dayanıyor. Rivayete göre, Roma İmparatoru 2. Claudius, Roma'yı kendi katı kuralları ile zalimce yöneten bir hükümdardı. Ordusunda savaşacak asker bulmakta zorlanan İmparator Claudius, bunun nedenini erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleri bağlıyordu. Roma İmparatoru, askerliği güçlendirmek adına tüm nişan ve evlilikleri yasakladı.

İmparator Cladudius'un hükümdarlığı zamanında Roma'da yaşayan papaz Aziz Valentine, kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte imparatorun yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. Fakat bu durum Roma İmparatoru'nun kulağına gidince, Aziz Valentine tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak sopayla dövülerek öldürüldü. Aziz Valentine, MS 270 yılının 14 Şubat'ında Hristiyan şehitliğine gömüldü.

O günden sonra her yılın 14 Şubat'ı 'Sevgililer Günü' olarak kutlanmaya başlandı. Sevgililer Günü, bir hediye alışverişinden ziyade, çiftler arasında romantik bir paylaşım ve sevginin geleceğine ilişkin bir yatırım olarak da kabul edilir.

SEVGİLİLER GÜNÜ KARTPOSTAL HEDİYELERİ NASIL BAŞLADI?

Genç aşıklara karşı yüreği şefkat dolu Aziz Valentine'ın ölüm günü, onun ardından bütün çiftlere adanıyor. Günümüzde Sevgililer Günü'nde insanların birbirine kart göndermesinin kökeni de buradan geliyor.

498'de yani tam iki asır sonra ise Papa Gelasius, pagan Roma adeti ile St. Valentine'i birleştiriyor ve 14 Şubat'ı 'St. Valentin Günü' olarak ilan ediyor. Kilisenin resmileştirdiği bu özel gün, uzun yüzyıllar boyunca unutulduktan sonra 18. yüzyıl başlarında yeniden canlanıyor.

Çiftlerin birbirine kartpostal vermesi Orta Çağ'da yaygınlaşmış olsa da, bunun büyük bir sektör haline gelmesi, endüstri devriminin kartpostalların fabrika üretimini mümkün kılması ile gerçekleşiyor.

1916'da ABD Missouri'deki Hallmark Kartları şirketi, seri üretime geçerek kutlamaların şeklinin neredeyse bugünkü halini almasına sebep oluyor ve şirket bugün Sevgililer Günü için milyonlarca kartın satıldığı endüstrinin bir parçası haline geliyor.

SEVGİLİLER GÜNÜ HAKKINDA RİVAYET

Sevgililer Günü için anlatılan bir başka rivayete göre; şubat ayının aşk ile ilişkilendirilmesi antik çağlara kadar dayanıyor. Antik Yunan'da ocak ayı ile şubat ortasında kalan zaman 'Gamelyon' olarak adlandırılırdı. Bu dönem Zeus ile Hera'nın kutsal evliliğine adanmıştı. Antik Roma'da ise 15 Şubat bereket tanrısı Lupercus'un onuruna Lupercalia olarak kutlanırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN