Tanıklık edemeseler de suç delili olabilecekleri ortaya çıktı: Kediler cinayet kanıtı taşıyabilir

Tanıklık edemeseler de suç delili olabilecekleri ortaya çıktı: Kediler cinayet kanıtı taşıyabilir

Olay yeri araştırmaları konusundaki çalışmalar gittikçe ilerleme kaydederken, son olarak kedilerin de kriminal olayların çözümüne katkı sağlayabileceği ortaya çıktı. Yapılan araştırmaya göre, kedilerin üzerinde suç mahallinden DNA'lar bulunabileceği öğrenildi.

Bir kedinin kürkü, kısa bir görüşmenin dahi kanıtı olabilecek yeterli DNA’yı bünyesinde barındırabiliyor. Bu sayede kediler, sorgulanamasalar bile, yine de suç faillerini belirleme konusunda yardımcı rol üstlenebilirler.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre; kedi kürkünün suç mahallinden DNA izleri taşıyabileceği tespit edildi. Araştırmada, ev hayvanlarının DNA transferine nasıl katkı sunabileceği incelendi. Henüz erken aşamada olan çalışmaya göre, gelecekte adli kanıtların toplanmasında kedilerin önemli rol üstleneceği ortaya çıktı.

'EPEY YARDIMCI OLURLAR'

Avustralya’da bulunan Flinders Üniversitesi’nden adli tıp bilimci Heidi Monkman, şu açıklamayı yaptı:

“Suç mahalli incelemelerinde insan DNA’sının toplanmasının çok önemli. Ancak kedi ve köpek gibi evcil hayvanların insan DNA aktarımıyla olan ilişkilerinde veri eksiklikleri bulunuyor.

Bu hayvanlar, ev halkının veya olay yerine yakın zamanda gelen ziyaretçilerin varlığını ve faaliyetlerini değerlendirmede oldukça yardımcı olabilirler.

'YÜZDE 80'İNDE DNA SAPTANDI'

Monkman ve Flinders Üniversitesi’nden meslektaşı, deneyimli olay yeri araştırmacısı Mariya Goray, Avustralya’daki Victoria Polisi Adli Hizmetler Departmanı’ndan adli bilim insanı Roland van Oorschot ile birlikte çalışarak evcil kedilerden okunabilir insan DNA’sının izlerini çıkartmak için harekete geçti.

Çalışma, 15 haneden 20 kedi üzerinde yapıldı. Araştırmanın sonucunda, kedi sürüntü örneklerinin yüzde 80’inde saptanabilir DNA seviyelerine rastlandı.

Araştırma ekibi, çalışmadaki kedilerin yüzde 70’inde, bir insana bağlanacak kadar iyi yorumlanabilecek DNA profilleri oluşturmayı başardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN