Tezgahta Çin kestanesi oyunu! Pişirince köpürüyor, zehirleyip ölüme kadar götürüyor: 200 kilo birden imha edildi

Tezgahta Çin kestanesi oyunu! Pişirince köpürüyor, zehirleyip ölüme kadar götürüyor: 200 kilo birden imha edildi

Kış aylarıyla birlikte kestane sezonu açıldı. Ancak sezonun açılmasıyla birlikte tezgahta Çin kestanesi oyunu da arttı. İzmir’de denetime çıkan ve 200 kilo Çin kestanesi tespit eden zabıta ekipleri hepsini birden imha ederken, vatandaşlara da uyarı yapıldı…

İzmir Tire’de pazar denetimine çıkan Tire Belediyesi zabıta ekipleri, Salı Pazarı denetiminde bir kamyonetin arkasında kestane satışı yapıldığını gördü. Seyyar satıcının yanına giden ekipler, kestanelerin normal boyutundan daha büyük olduğunu ve çuvallarda da Çin etiketi olduğunu fark etti. Anında satışı durduran ekipler, son zamanlarda gündemden düşmeyen 200 kiloluk Çin kestanesini imha etmek için el koydu. Seyyar satıcı İzzettin A’ya da Kabahatler Kanunu gereğince para cezası kesildi.

ZEHİRLEME RİSKİ ÇOK YÜKSEK

Tire Belediyesi Zabıta Müdürü Tarık Bolpaça, Tire’nin kestane yönünden zengin olduğunu ve Çin kestanelerine karşı dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, "İlçemiz, kestane bakımından zaten zengin bir bölge. Pazarımıza dışarıdan gelip Çin kestanesi satmaya çalışıyorlar. Tire Belediyesi olarak salı pazarında denetimlerimiz sürüyor. Yaptığımız denetimde 200 kilogram Çin kestanesine imha etmek üzere el koyduk. Bu kestanenin zehirleme riski var. Vatandaşlarımızdan ricamız; kestane alırken bilindik yerlerden almaları, şüphelendikleri durumlarda 153 alo zabıtayı arayarak ihbarda bulunmalarıdır. Vatandaşlarımızın sağlığı noktasında denetimlerimiz devam edecek" dedi.

cin-kestanesi-neden-zararli-1.jpg

ÇİN KESTANESİ NEDEN ZARARLI?

Çin kestanesinde bulunan hemaglutinin isimli madde, insan sağlığında toksik etkilere neden olabiliyor. Kanın pıhtılaşmasını zorlaştıran Çin kestanesi, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve ishal gibi etkilere yol açabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN