Türkücü Arif Şentürk hayatını kaybetti

Rumeli türküleriyle ün yapan Arif Şentürk hayatını kaybetti. 81 yaşında hayatını kaybeden ünlü sanatçı bir süredir hastanede tedavi görüyordu.

Rumeli türküleriyle tanınan Türk halk müziği sanatçısı Arif Şentürk, 81 yaşında hayatını kaybetti.

Son röportajını Anadolu Ajansına veren usta sanatçı, babası Arnavut İsa Şentürk ve annesi Boşnak Fikriye Laguciç'in oğlu olarak Makedonya'nın Kumanova şehrinde 1941 yılında dünyaya geldi.

İlk ve orta öğrenimini Kumanova'daki Türk okullarında tamamlayan Şentürk, 1956'da ailesi ile birlikte Türkiye'ye göç etti. Önce Kırklareli'ne, ardından da İstanbul Zeytinburnu'na yerleşti.

Kalabalık bir ailede büyüyen ve 6 kardeşe sahip olan Şentürk, ekonomik zorluklardan dolayı 15 yaşından itibaren uzun yıllar marangozluk, boksörlük, futbolculuk, hakemlik ve berberlik gibi birçok farklı meslekte çalıştı.

TRT SES YARIŞMASI İLE KADERİ DEĞİŞTİ

Müzik sevgisi ve yeteneğiyle küçük yaşlarda dikkati çeken sanatçı, aynı zamanda Bakırköy ve Yeşilköy Halkevi Müzik Kolu'nda müzik eğitimi aldı.

Şentürk, 1974'te TRT radyosunda duyduğu "Türk Halk Müziği Amatör Ses Sınavı" düzenleneceği anonsuyla yarışmaya katılmaya karar verdi.

Harbiye'deki Mesut Cemil Stüdyosu'nda düzenlenen yarışmaya katılan Şentürk, önce Anadolu türküleri okudu. Ancak o dönemde birçok Anadolu türküsü olmasından dolayı Şentürk'e, 'Bunlar tutmaz. Sen Rumeli'den geldin niye Rumeli türküleri okumuyorsun? Git biraz hava al gel onları oku.' denildi.

Yarışmada sonrasında "Vardar Ovası" ve "Bulut Gelir Seher ile" adlı türküleri seslendiren sanatçı, Nida Tüfekçi tarafından keşfedildi ve onun desteğiyle Türk halk müziği dünyasına adım attı.

3941073.jpg

"AMAN BRE DERYALAR" İLE ÜN KAZANDI

Şentürk, yarışma kapsamında bant doldurma hakkı elde ederek, 1975'ten sonra başarıyla seslendirdiği türkülerle tanınmaya başladı. Usta sanatçı, "Aman Bre Deryalar" türküsü ile ülke genelinde ün kazandı.

Türk halk müziğine "kaynak kişi" ve "derleyici" sıfatları ile pek çok eser kazandıran Arif Şentürk, sanat hayatı boyunca 12'den fazla albüme imza attı.

Sanatçının müzikseverlerin beğenisine sunduğu albümler arasında "Rumeli Türküleri", "Deryalar", "Kına Havası", "Mendilimin Yeşili" ve "Yemen" yer alıyor.

Şentürk, bazı özel televizyon kanallarında "Rumeli'den Sesler" ve "Rumeli Rüzgarı" adı ile programlar hazırlayıp sundu. Başta Balkan ülkeleri olmak üzere yurt dışında konserler veren sanatçı, Türkiye'nin birçok şehrinde festivallerde de sahne aldı.

Arif Şentürk, Kosova, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Yunanistan gibi bölgelerden derlediği özellikle "Ramize", "Deryalar" ve "Safiye" gibi Rumeli türküleriyle beğeni kazandı.

Film müzikleri de yapan sanatçı birçok dizi ve filmde çeşitli rollerde yer aldı. Evli ve iki oğlu olan Şentürk, 2018 yılının aralık ayında bypass ameliyatı geçirmiş ve başarılı bir operasyon sonrasında sağlığına kavuşmuştu.

Son olarak pazar günü rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan usta sanatçı, yoğun bakımda tedavi altına alınmıştı. Dün akşam saatlerinde kalbi duran Arif Şentürk, bugün ikindi vaktinde Zeytinburnu Seyyid Nizam Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Usta sanatçının rol aldığı bazı dizi ve filmler ise şöyle:

2010 "Akasya Durağı", 2001 "Buruk Sevinçler Sokağı", 1999 "Artık Dün Yok", 1997 "Bitmeyen Bekleyiş", 1995 "Bir Rüya Gibi", 1995 "Afilli Kemal", 1995 "Sıra Bende", 1994 "Beklenmeyen Misafir", 1993 "Yaşarken Öldüm", 1989 "Ramize", 1987 "Umut Tüneli", 1985 "Soykırım"

ARİF ŞENTÜRK KİMDİR?

Makedonya'nın Kumanova kasabasında 1941'de dünyaya gelen Arif Şentürk, ilk ve orta öğretimini buradaki bir Türk okulunda tamamladı. Ailesiyle 1956'da Türkiye'ye göç eden sanatçı, Kırklareli'nin ardından İstanbul'a gelerek Zeytinburnu semtinde yaşamaya başladı.

Aldığı eğitimin ardından 1975'te TRT Amatör Sesler Sınavı'na katılan Şentürk, müzik hayatı boyunca 12 albüm çıkardı. Usta sanatçı, Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Bosna Hersek ve Yunanistan'dan derlediği türküleriyle ilgi gördü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN