Üç aylar ne zaman bitiyor? Diyanet'e göre dini günler takvimi 2022

Üç aylar ne zaman bitiyor? Diyanet'e göre dini günler takvimi 2022

2022 yılında üç aylar tarihleri 2 Şubat-1 Mayıs günleri arasında gerçekleşiyor. Hicri takvime göre Recep, Şaban, Ramazan ayları, İslamiyet'in en mübarek ve sevap katsayısının en yüksek olduğu günler olarak idrak ediliyor. İşte, üç ayların önemi ve dini günler takvimi...

Mübarek üç aylar, inançlı Müslümanlar tarafından dualarla ve ibadetlerle değerlendiriliyor. Zira, birçok sahih hadiste ve ayetlerde; kandillere, Kadir Gecesi'ne ve Ramazan ayına ev sahipliği yapan üç aylarda dua kapısının ardına açık olduğu, sevap katsayısının normal günlere göre daha yüksek olduğu müjdeleniyor.

2022 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?

2 Şubat 2022 > Üç ayların başlangıcı

3 Şubat 2022 > Regaib Kandili

27 Şubat 2022 > Miraç Kandili

17 Mart 2022 > Berat Kandili

7 Ekim 2022 > Mevlid Kandili

KANDİL GECELERİ NELER OLDU?

Regaib Kandili: Üç ayların başlamasının kutlanması.

Miraç Kandili: İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in Allah katına yükseldiği gündür. Hicri takvime göre Recep ayının 27. gecesine denk gelmektedir.

Berat Kandili: Berat gecesi Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. Günahların Allah tarafından affedilmesi açısından değerli bir kandildir.

Kadir Gecesi: Kuran'ı Kerim bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Kadir Gecesi, Ramazan ayının son on gecesinde ve tekli gecelerdedir.

Mevlid Kandili: İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in doğum günü.

ÜÇ AYLARDA YAPILACAK İBADETLER NELER?

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Zeki Sayar, Recep ayında ayrıca dini hayatta önemli yeri olan iki mübarek gece bulunduğunu, bunlardan birinin Recep ayının ilk cuma gecesine denk gelen Regaib, diğerinin de yine bu ayın 27. gecesine denk gelen Miraç Kandili olduğunu aktardı.

Bir gelenek olarak öteden beri bu gecelerin ihya edildiğini, gündüzleri oruç tutulduğunu dile getiren Sayar, kandil gecelerinde özel bir ibadet şekli bulunmadığını anlattı.

KAZA VE NAFİLE NAMAZLARI KILIN, TÖVBE EDİN

Sayar, bu gecelerde kaza namazları kılınabileceğini, Kur'an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini vurgulayarak Kadir Gecesi'nin ise bu aylardan ayrı olarak Kur'an-ı Kerim'de bildirildiğine işaret etti. Sayar, "Bir insan Kadir Gecesi'ni hakiki manada ihya ederse sanki içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ayı ihya etmiş, değerlendirmiş gibi umulur ki Allah katında sevap kazanmış olur" dedi.

Üç ayların ikincisinin ise şaban olduğuna dikkati çeken Sayar, "Hz. Peygamber, 'Ümmetimin ayı' olarak ifade etmiştir. Hz. Ayşe validemiz 'Peygamberimiz şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı' derdi" değerlendirmesini yaptı.

PAZARTESİ VE PERŞEMBE GÜNLERİ ORUÇ TUTUN

"Elimizden geldiği kadar bu aylarda daha çok oruç ibadetini yerine getirmeliyiz." diyen Sayar, Hz. Peygamber'in pazartesi-perşembe günleri oruç tuttuğunu bildirdi. Sayar, şöyle devam etti:

"Bu aylarda, her ayın 13, 14, 15'i, ayın dolunay şekliyle olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri arasındadır. Nafile ibadet olduğu için gücü yetenler oruç tutabilirler, Kur'an-ı Kerim'i daha çok okuyabilirler, çevrelerine, fakir fukarayı daha çok gözeterek yardımda bulunabilirler. Ramazan ayı zaten Kur'an ayıdır."

KUR'AN'I ANLAYARAK OKUYUN

Sayar, Kur'an-ı Kerim'i okumanın önemli olduğunu ancak manasını, anlamını kavramaya çalışmayı da tavsiye ettiklerini vurgulayarak insanların Kur'an meali okumaları gerektiğine işaret etti.

İnsanın buluğ çağına erdikten sonra ibadetle mükellef olduğuna dikkati çeken Sayar, "Belli zamanlara, belli günlere, belli kandillere ibadetin tahsis edilmesi söz konusu değil. Ama özellikle Cenabı Hakk'ın, bu aylarda yapılan ibadetlere daha çok sevap vereceğini Peygamberimizden öğreniyoruz ve Peygamberimiz bu davranışlarıyla bize gösteriyor. Bu aylar gelince daha fazla oruç tutuyor mesela" dedi.

ÜÇ AYLARIN ÖNEMİ NEDİR?

İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in, üç aylar hakkında birçok hadisi bulunmasıdır. Üç aylar hakkında "Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır" diyerek bu ayların önemini işaret etti.

Üç ayların kutsal sayılmasının bir diğer nedeni de, İslam dinindeki 5 kandil gecesinden dördünün bu aylar içerisinde ifa edilmesidir. Bu gecelerde de bol bol ibadet edilmeli ve geçmiş günahlardan dolayı tövbe edilmelidir.

ÜÇ AYLARDA YAPILACAK İBADETLER

* Ramazan ayının dışındaki üç aylarda oruç tutulmalıdır, fakat tamamı oruçlu geçirilmelidir diye bir hadis-i şerife rastlanmamıştır.

* Üç aylar Müslümanların kendilerini temizleme, toparlama ve iyileştirme ayı olduğundan dolayı yapılan ibadetler de bu yöndedir. Bu ayda bol bol okumalar yapılmalıdır.

* Kişi zekatını, Kur'an'a, sünnete ve fıkha uygun bir şekilde ihtiyacı olan kişilere vermelidir. İhtiyacı olan kişilere yardım etmek de bir çeşit ibadet yerine geçmektedir.

* Üç aylar içerisinde iyi insan olunmalı ve israftan kaçınılmalıdır. Küsler varsa barıştırılmalı ve araları yapılmalıdır.

* Üç aylar boyunca bol bol Kur'an-ı Kerim okunmalı ve mümkünse okuyan kişiler dinlenmelidir. Allah'a olan bağlılık duyguları yenilenmeli ve kuvvetlendirilmelidir. Bu ay boyunca Hz. Muhammed' salat ve selamlar getirilmeli ve onun şefaati ümit edilmelidir.

2022 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

4 Ocak 2022 Salı / Cemaziyelahir Ayının Başlangıcı

2 Şubat 2022 Çarşamba / Recep Ayının Başlangıcı (Üç Ayların Başlangıcı)

3 Şubat 2022 Perşembe / Regaib Kandili

27 Şubat 2022 Pazar / Miraç Kandili

4 Mart 2022 Cuma / Şaban Ayının Başlangıcı

17 Mart 2022 Perşembe / Berat Kandili

2 Nisan 2022 Cumartesi / Ramazan Ayının Başlangıcı

27 Nisan 2022 Çarşamba / Kadir Gecesi

1 Mayıs 2022 Pazar / Ramazan Bayramı Arife Günü
2 Mayıs 2022 Pazartesi / Ramazan Bayramı 1. Gün
3 Mayıs 2022 Salı / Ramazan Bayramı 2. Gün
4 Mayıs 2022 Çarşamba / Ramazan Bayramı 3. Gün

2 Mayıs 2022 Pazartesi / Şevval Ayının Başlangıcı

1 Haziran 2022 Çarşamba / Zilkade Ayının Başlangıcı

30 Haziran 2022 Perşembe / Zilhicce Ayının Başlangıcı

8 Temmuz 2022 Cuma / Kurban Bayramı Arife Günü
9 Temmuz 2022 Cumartesi / Kurban Bayramı 1. Gün
10 Temmuz 2022 Pazar / Kurban Bayramı 2. Gün
11 Temmuz 2022 Pazartesi / Kurban Bayramı 3. Gün
12 Temmuz 2022 Salı / Kurban Bayramı 4. Gün

30 Temmuz 2022 Cumartesi / Muharrem Ayının Başlangıcı (Hicri Yılbaşı)

18 Ağustos 2022 Pazartesi / Aşure Günü

28 Ağustos 2022 Pazar / Safer Ayının Başlangıcı

27 Eylül 2022 Salı / Rebiülevvel Ayının Başlangıcı

7 Ekim 2022 Cuma / Mevlid Kandili

27 Ekim 2022 Perşembe / Rebiülahir Ayının Başlangıcı

25 Kasım 2022 Cuma / Cemaziyelevvel Ayının Başlangıcı

24 Aralık 2022 Cumartesi / Cemaziyelahir Ayının Başlangıcı

2022 HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN?

2022 yılında hicri yılbaşı yani 1 Muharrem 1444 tarihi, miladi takvimde 30 Temmuz 2022 Cumartesi gününe denk geliyor.

Hicri yılın son günü yani 29 Zilhicce 1443 tarihi ise miladi takvime göre 29 Temmuz 2022 Cuma gününe denk geliyor.

Bu iki günde oruç tutmanın sevap olduğu söylenir.

1443 hicri yıl sonu: 29 Temmuz 2022 Cuma

1444 hicri yılbaşı: 30 Temmuz 2022 Cumartesi

Hicri yılbaşı 29 Temmuz 2022 Cuma gününü 30 Temmuz 2022 Cumartesi gününe bağlayan gece idrak edilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN