İsrail'de her şey 'seçim'e düğümlendi, Netanyahu ile Gantz da anlaşamadı

İsrail'de her şey 'seçim'e düğümlendi, Netanyahu ile Gantz da anlaşamadı

İsrail, 2 yıl içinde 4'üncü kez erken seçime gitmek zorunda kaldı. Bu duruma Netanyahu ile koalisyon ortağı Gantz arasındaki güven sorunu etkili oldu.

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu ile koalisyon ortağı Savunma Bakanı Benny Gantz arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yıllık bütçe Meclis'ten geçirilemedi ve ülke yeniden erken seçime gitmek zorunda kaldı. 

BÜTÇE İLE İPLER KOPTU

Netanyahu'nun liderliğindeki Likud ile Gantz'ın partisi Mavi-Beyaz arasında, 2020 bütçesini Meclis'ten geçirmek konusunda görüş ayrılığı mevcuttu. 

Likud, öncelikli olarak 2020 bütçesinin Meclis'ten geçirilmesini, Mavi-Beyaz ise 2021 bütçesinin de bu yılınkiyle birlikte oylanmasını istiyordu. 

Koalisyon hükümeti anlaşmasının şartları arasında iki liderin dönüşümlü başbakanlık yapması maddesi de yer alıyordu.

Mavi-Beyaz, Netanyahu'nun sadece 2020 bütçesini Meclis'ten geçirerek, Kasım 2021'de başbakanlığı koalisyon ortağı Gantz'a devretmeden önce erken seçim kararı alabileceğini düşünerek 2021 bütçesinin de Meclisten geçirilmesi konusunda ısrarını sürdürdü.

SON İKİ YILDA 4'ÜNCÜ ERKEN SEÇİM

İki parti arasında yaşanan güvensizlik nedeniyle 2020 bütçesi için tanınan yasal sürenin dün gece dolmasına rağmen oylama yapılamadı ve Meclis dağıldı.  

Meclisin dağılması nedeniyle İsrail'de son 2 yıl içinde 4'ncü kez erken seçim kararı alınmak zorunda kalındı. 

Son iki yılına siyasi krizlerin ve erken seçimlerin damga vurduğu İsrail'de, Mart 2021'de yeniden sandık başına gidilecek.

KOALİSYON KRİZİ ÇÖZÜLECEK Mİ?

Mart ayında yapılacak erken seçimin de İsrail'deki koalisyon krizini ortadan kaldırmayacağı düşünülüyor. 

İsrail'in resmi yayın kuruluşu KAN'ın dün akşam yayınladığı araştırmaya göre, Netanyahu'nun partisi Likud'un seçimi önde tamamlayacağı ancak oy kaybederek 35 sandalyeden 28'e düşeceği tahmin ediliyor. 

Likud'dan ayrılan Gideon Saar'ın liderliğinde kurulan Yeni Umut Partisi'nin ise ikinci olarak 20 milletvekiliyle mecliste yerini alacağı belirtiliyor. 

Gantz'ın partisi Mavi-Beyaz'ın ciddi derecede kan kaybederek 14 milletvekilinden 6'ya düşeceği öngörülüyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN