İlk maaşı iple çeken EYT'lilere kötü haber! Uzmanı açıkladı: O tarihten önce imkansız!

İlk maaşı iple çeken EYT'lilere kötü haber! Uzmanı açıkladı: O tarihten önce imkansız!

EYT yürürlüğe geçtiğimiz günlerde girdi. Milyonlarca EYT'li ilk maaşlarını cüzdanlarına koymak için gün saymaya başladı. SGK Müdürü İsa Karakaş, bu konuda çok fazla yanlış bilgi olduğunu belirterek, nisan ayında ilk emekli maaşını bekleyenlere kötü haberi duyurdu. Karakaş'ın "Ağustos ayı" sözleri dikkat çekti çünkü Nisan ayında 1 milyon 400 bin başvuru sahibine emekli maaşı verilmesinin imkanının olmadığını iddia etti. Daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

EYT Yönetmeliği'nin yürürlüğe girmesi sonrasında gözler ilk maaşların ödeneceği tarihe çevrildi. Hüküm kapsamında 2 milyonu aşkın kişi emekli aylığına hak kazanırken, yaklaşık 1 milyon 500 bin başvurudan 250 bini aşkın başvuru tamamlandı. Mart ayında biriken tutar emeklilere ödenecek. Bu konuda sosyal sigortalar alanında başuzman olan İsa Karakaş, ödeme prosedürleri ve eylem planı ile ilgili konuları anlattı.

Karakaş, ramazan aylarının olduğunu hatırlatarak, çok sayıda EYT mensubunun mart ayında başvurduğunu ve büyük çoğunluğunun maaşlarını bayram öncesi almak istediğini belirtti.

EYT

EYT'DE BAŞVURU TARİHİ ÖNEMLİ Mİ?

Başvuruların başladığı 3 Mart'ta ve 31 Mart'ta başvuran EYT'lilerin ödemelerini nasıl alacaklarını anlatan Karakaş, “Öncelikle altını çizelim; EYT’yi kapsayan kanunun ilk yürürlüğe girdiği gün olan 3 Martta dilekçesini verenle 31 Martta veren arasında hiçbir fark yok. Bu tarihler arasında başvuranlar Nisan ayının emeklilik maaşını ve Ramazan Bayramı ikramiyesini almaya hak kazanıyorlar” ifadeleri yer aldı.

"14 NİSAN'DAN İTİBAREN EKSİKSİZ ALABİLECEKLER"

Birikmiş aylıkların ne olduğu ve neye göre bu ödemenin alındığı hakkında kamuoyunda pek çok kirli bilginin olduğunu söyleyen Karakaş, “Mart ayında başvurduğunuz için Nisan ayından itibaren ödeme gününe kadar olan süre ile ilgili SGK literatüründe buna birikmiş aylık diyoruz. Şu anda EYT’lilerin hesabına yatan da birikmiş aylık. Birikmiş aylıklarının ardından emeklilik işlemi tamamlanan ve SSK kapsamında olanlar 14 Nisan'dan itibaren eksiksiz maaşlarını alacaklar. Ayrıca 2 bin lira olan bayram ikramiyesi de hesaplarına aylıklarıyla beraber yatmış olacak” dedi.

EYT

"NORMALDEN 7 KAT FAZLA EMEKLİYE MAAŞ BAĞLANDI"

Son yıllarda SGK'nın bu kadar çok sayıda emekliye aylık maaş vermediğini vurgulayan Karakaş, şöyle konuştu: “Geçmiş yıllar istatistiklerine baktığımız zaman, SGK’nın bir ay içerisinde emekli aylığı bağlanacak kişi sayısı yaklaşık 35 bin ile 40 bin arasında. Nisan ayı itibarıyla aylık almaya hak kazanan emekli maaşı almaya hak kazanan şu anda kaç olduğuna bakacak olursak da, mart ayı içerisinde başvuranlardan 250 bin kişi maaş bağlandığı görülmekte. Bu durumda SGK personeli yatmadan, uyumadan, hafta sonu demeden normalden 7 kat fazla emekliye maaş bağladı” açıklamasın yaptı.

EYT'LİLERİN BEKLEDİĞİ HABER: "MATEMATİKSEL OLARAK İMKANSIZ"

Mart ayında 1 milyon 500 bin kişinin emekli maaşı başvurusunda bulunduğunu açıklayan Karakaş, şu ifadelere yer verdi:

“250 bin kişinin aylıkları bağlandı ve geriye 1 milyon 250 bin kişi kaldı. Nisan ayında da EYT’liler halen başvurularına devam ediyor. Nisanda başvuran sayısının ise 150 bin kişi olduğu tahminen ediliyor. Dolayısıyla nisan ayında aylıkları bağlanan 250 bin kişiyi çıkarınca geriye 1 milyon 400 bin kişinin kaldığını görüyoruz. Fakat bu 1 milyon 400 bin kişinin tamamına nisan ayı içerisinde emekli aylığı bağlanması matematiksel imkansız olduğu aşikar. En fazla bu sayının 250 binden 300 bine çıkacağını varsayarsak geriye 1 milyonun üzerinde EYT’linin aylığının bayramdan önce ödenemeyeceği açık ve nettir.”

"24 SAAT ÇALIŞIRLARSA..."

EYT'lilerin çoğunun partiden önce maaşını ceplerinde görmek istediğini ifade eden Karakaş, SGK çalışanları 24 saat çalışmasına rağmen yaklaşık 1 milyon 100 bin kişiye maaş ödenmesinin imkansız olduğunu belirtti.. TBBM bu konuda, tatil öncesi SGK mevzuatında yer alan ve 90 günden önce EYT'ye SGK avansı vermelerine izin vermeyen şartın mevzuattan çıkarılması gerektiğini açıkladı.

"EN KÖTÜ OLASILIK AĞUSTOS"

Mart ayında başvuru yapan ancak süreci tamamlanmayan EYT'lilerin maaşlarında boşluk olamayacağına işaret eden Karakaş, “Mart ayı içerisinde dilekçe verilmişse kesinlikle nisan ayındaki birikmiş farkı da alacaksınız, normal aylığınızı da alacaksınız, ayrıca 2 bin liralık Ramazan Bayramı ikramiyesini de alacaksanız. Diyelim ki maaşınız bağlanmasında, en kötü ihtimalle ağustos ayına kadar gecikme oldu. Bu durumda mart ayında başvuru yapmışsanız hem nisan ayı gecikme birikme farkını, nisan ayı tam maaşı, bayram ikramiyesi ve takip eden ayların yani mayıs, haziran, temmuz, ağustos aylarının tamamını alıyorsunuz” dedi.

Aynu zamanda Karakaş, e-devletten başvuruda bulunan EYT'lilerin emin olamadıklarından dolayı SGK merkezi üzerinden başvurduklarının altını çizdi. Bu nedenle ortada olan başvuru sayısının yüzde 100 doğru olmayabileceğinin de altını çizen Karakaş, tüm başvuruların Eylül'den önce Ağustos'ta tamamlanabileceğini sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN