İnternetten vergi borcu nasıl yapılandırılır? İşte e-Devlet üzerinden adım adım borç yapılandırma

İnternetten vergi borcu nasıl yapılandırılır? İşte e-Devlet üzerinden adım adım borç yapılandırma

Gelir İdaresi Başkanlığı, İnteraktif Vergi Dairesi ya da vergi dairelerine giderek 7256 sayılı kanun gereği vergi borcu yapılandırılıyor. 18 taksite kadar alınacak ödemelerde ilk taksit sürecinde borcun tamamı ödenirse, faizde yüzde 90 indirim yapılıyor.

SGK, vergi borcu, MTV, trafik cezası, KYK ödemeleri gibi birçok borcu içine alan 7256 sayılı kanun kapsamında internet üzerinden vergi borcu yapılandırma işlemi kolayca yapılıyor. e-Devlet, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden vergi dairelerine gitmeden vergi borcu yapılandırma başvurusu yapılıyor.

İNTERNETTEN VERGİ BORCU NASIL YAPILANDIRILIR?

İnteraktif Vergi Dairesi’nin resmî internet sayfasına giriş yapın. T.C. Kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme girin. Sisteme dair bir şifreniz bulunmuyorsa da aşağıdaki 'e-Devlet şifresi ile giriş’ bölümüne tıklayın. T.C. Kimlik no ve e-Devlet şifrenizle e-Devlet kapısına giriş yaptıktan sonra otomatikman İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına yönlendirileceksiniz. 

Açılan sayfada sol tarafta en alt kısımdaki, 'Yapılandırma işlemleri' bölümüne tıklayın. Bir sonraki adım olan '7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri' ve ardından '7256 Başvuru Formu' alanına basın.

Açılan taboda yapılandırmak istediğiniz borçlar görünecektir. Aşağıda hemen, 'Vergi Dairesi Kodu - Adı, Plaka, Borç Tutarı’ bölümünde yapılandırmak istediğiniz borçları seçin. 

Sayfayı aşağı kaydırın. Sonrasında T.C. Kimlik No, Vergi Kimlik No, Ad Soyad / Ünvan bölümleri otomatik yazılacaktır, doğruluğunu teyit edin.

Ödeme Şekli bölümünü, 6, 9, 12 ve 18 ay olarak istediğiniz ödeme şeklini seçin. 'Ödeme Şekli Yazıyla (Küçük harf kullanınız)' bölümüne de seçtiğiniz ayı yazıyla yazın. Örneği 6 ay taksit seçeneğini seçtiyseniz, küçük harflerle, 'altı' yazın. Ev, iş veya cep telefon bilgilerinizi doğru bir şekilde girin.

'7143 sayılı Kanunun 2. maddesi kapsamında ödemeleri devam eden borçlarımın 7256 sayılı Kanunun 2. maddesi kapsamında yapılandırılmasını talep ediyorum.' bölümünde 'Evet'e tıklayın. 'Bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla yargı kararı ile kesinleştiği halde tarafıma tebligatı yapılmayan veya bu Kanunun yayımlandığı tarihten başvuru süresinin son gününe kadar tarafıma tebligatı yapılan Vergi Mahkemesi/Bölge İdare Mahkemesi/Danıştay Kararına Göre Vergi/Ceza İhbarnamesine konu borçlarımın vade tarihinin bu Kanunun yayım tarihi olacağını kabul ediyorum.' bölümünde de 'Evet'e tıklayın. 

internetten-vergi-borcu-nasil-yapilandirilir-iste-e-devlet-uzerinden-adim-adim-borc-yapilandirma.jpeg


Sayfayı aşağı kaydırın ve en altta yer alan, 'Açıklamaları okudum, kabul ediyorum' bölümündeki kutucuğu da işaretleyerek, ‘Tamam’a basın. 

Ön başvurunuz tamamlanmış olacaktır. Bundan sonraki süreçte vergi dairesinden size bildiri gelecektir.

Başvurunuzun durumunu kontrol etmek için de sırasıyla; Yapılandırma İşlemleri- 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri-7256 Başvurularım bölümüne tıklayarak, vergi borcu yapılandırma başvuru durumunu sorgulayabilirsiniz.

YAPILANDIRMA KAPSAMINA ALINAN BORÇLAR

Yasa temel olarak vergi dairelerine yani Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Sosyal Güvenlik Kurumu’na, gümrük müdürlüklerine, belediyelere, özel idarelere, YİKOB’lara olan borçların yapılandırılmasına ilişkin hükümleri içeriyor.

- Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV ile sosyal güvenlik primi, trafik, seçim, nüfus para cezaları, Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları, kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yeniden yapılandırılabilecek.

- Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ile orman köylülerinin kullandığı krediler yapılandırılacak.

- TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden organize sanayi bölgelerine ve sanayi sitesi yapı kooperatiflerine verilen krediler de kapsama giriyor.

- Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hasılat payları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının özel idareler, belediyeler ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standartları Enstitüsü’nün sundukları hizmet nedeniyle doğan alacakları da yapılandırılıyor. Mücbir sebep nedeniyle ertelenen borçlar ise kapsamda olmayacak.

31 Ağustos 2020 sonrası borçlar kapsam dışı olacak. İhtilaflı alacaklar da kapsama girmiyor. Yapılandırma için yıl sonuna kadar başvuru yapılabilecek.

VERGİ BORCU ÖDEMELERİ NE ZAMAN?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gümrüklere yapılacak ödemeler 2021 Ocak ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ödemeler de şubat ayında başlayacak.

Borçların yapılandırılmasında yüzde 0.35 olarak belirlenen Yİ-ÜFE esas alınacak. Gecikme zammı ya da faizi yerine Yİ-ÜFE katsayısı dikkate alınacak ve borçluya seçenekler sunulacak. 6 ila arasında 18 taksit yapılabilecek, ikişer ayda bir ödeme yapılabilecek. Peşin ödemeyi tercih eden borçlulara yüzde 90 oranında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından indirim yapılacak. İlk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara Yİ-ÜFE’de yüzde 50 oranında indirim yapılacak.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN