Isırgan otunun faydaları nelerdir?

Isırgan otunun faydaları nelerdir?

Dokunulduğunda vücuda iğne batmış hissi veren ısırgan otu, kimi yerlerde istenmeyen bir yabani bitki olarak nitelendirilse de sağlığa olan faydaları ile alternatif tıp uygulayıcılarının vazgeçilmezi olarak biliniyor…

Dünyanın hemen her bölgesinde, doğada kendiliğinden yetişen ısırgan otu, prostattan kemiklere, böbreklerden kalbe, iyi geliyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bir şey var ki, ısırgan otunun faydalarının yanı sıra yan etkileri de bulunuyor. Bu nedenle kullanmadan önce iyi araştırmak gerekiyor…

ISIRGAN OTU NEDİR?

Isırgan otu (Urtica dioica), orijinal olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'nın bazı bölgelerine özgü, ancak şimdi dünya çapında bulunan çok yıllık bir bitkidir. Bitkinin altı alt türü vardır, beşi aslında yapraklar ve gövdelerdeki tüyler aracılığıyla sizi "sokar". Bu kıllar minyatür hipodermik iğneler gibi davranarak size histamin, folik asit ve lokalize kızarıklık ve ağrıya neden olan diğer maddeleri enjekte eder.

Bu özelliklerin bazıları tarafından faydalı bir etkiye sahip olduğuna inanılmaktadır. Erken dönem Anglo-Sakson ve Avrupa halk tıbbında, ısırgan otu romatizma, grip, mide-bağırsak ve idrar yolu bozukluklarını tedavi etmek için kullanıldı. Bazı durumlarda, bitki tıbbi bir tonik yapmak için kullanılırdı; diğerlerinde yapraklar ve gövdeler kas veya eklem ağrısını tedavi etmek için cilde uygulandı.

Isırgan, tıbbi özelliklerine ek olarak gıda, hayvan yemi ve İngiltere'de popüler olan ısırgan birası üretiminde kullanılır.

isirgan-otu-3.jpg

FAYDALARI

Detoksifiye eder
Doğal bir idrar söktürücü olarak hareket ederek, lenfatik sistemi uyararak ve böbreklerden toksinlerin atılmasına yardımcı olarak vücudumuzu temizlemek için harika bir detoksifikasyon özelliği sunar. Aynı zamanda besin alımını iyileştirmeye yardımcı olur, bağırsak verimliliğini artırır, sindirim süreçlerini sürdürür ve böylece vücudumuzda zararlı toksinlerin birikmesini önler.

Kadınlar için faydalıdır

Isırgan otu, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olduğu için aşırı kanamayı önlemek için doğum yapmak üzere olan hamile kadınlar tarafından çay formunda tüketilebilir. Ayrıca emziren kadınlarda süt üretimini teşvik etmeye yardımcı olur. Sıkılaştırıcı özellikler sunduğu için adet dönemindeki ağrılı kramplardan ve şişkinlikten kurtulmada fayda vardır. Menopozdaki kadınlar için ısırgan otu, birçok komplikasyon olmaksızın hormonal değişimin korunmasına yardımcı olur.

Kan dolaşımını iyileştirir

Bağırsaktaki demir emilimini artıran, RBC sayısını artıran, yara iyileşmesini iyileştiren, vücudun oksijenlenme seviyesini iyileştiren, kan dolaşımını iyileştiren ve böylece enerji seviyesini artıran yüksek C vitamini ve demir içeriğine sahiptir.

Böbrek taşlarını önler

Isırgan otu, idrar söktürücü faydalar sağladığı için böbrekler için faydalıdır ve ayrıca hem böbrek hem de safra kesesindeki taşların parçalanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca mesane enfeksiyonlarına, ödemlere karşı korur ve böylece sağlığımıza fayda sağlar.

Antiinflamatuar özellik

Isırgan otu bir uyarıcı görevi görür ve ayrıca romatoid artrit, gut ve kronik kas ağrısına karşı faydalı olan anti-inflamatuar faydalar sunar.

Kemikler için

Kemiklerimizdeki kalsiyum içeriğini korumak ve osteoporozu önlemek için faydalı olan iyi miktarda bor içerir.

Solunum sağlığı için

Bu bitki astımı, saman nezlesini ve mevsimsel alerjileri önlemek ve tedavi etmek için faydalıdır.

isirgan-otu-2-001.jpg

Kalbi korur

Isırgan otu çayı tüketmek sistolik kan basıncını düşürmeye, stresi azaltmaya ve böylece kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.

Prostat sağlığı için

Isırgan otu kökü prostat büyümesini önlemede faydalıdır.

Cilt için

Akneyi önlemek ve azaltmak, bakteriyel enfeksiyonu önlemek, sivilcenin iyileşmesini artırmak, lekeleri ve kırışıklıkları azaltmak ve yaşlanma karşıtı faydaları desteklemek için cilde ısırgan otu özü uygulanabilir.

Diğer faydalar

Isırgan otu özü ayrıca ishali, mide bulantısını azaltmak ve hemoroid ve ülserleri yatıştırmak için faydalıdır.

YAN ETKİLERİ

Isırgan otu, geleneksel gıda olarak ve halk ilaçlarında kullanıldıklarına göre genellikle güvenli kabul edilir. Yan etkiler nispeten hafiftir. Ağızdan alındığında mide rahatsızlığı ve terleme yaşayabilirsiniz. Topikal olarak kullanılırsa, ciltte tahriş ve kızarıklık gelişmesi nadir değildir.
Kan basıncı ve kan şekeri üzerindeki olası etkileri nedeniyle, hipertansiyonunuz veya diyabetiniz ilaçlarla iyi kontrol ediliyorsa ısırgan otundan kaçınılmalıdır. Öyle olmasa bile, potansiyel riskleri ve faydaları tam olarak anlamak için ısırgan otu kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.
Isırgan otu ayrıca, esas olarak böbrekleri tahriş ederek hafif bir idrar söktürücü etki gösterir. Uzun süreli kullanım böbrek hasarı riskini artırabileceğinden, önceden böbrek rahatsızlığınız varsa ısırgan otundan kaçının.  Bu aynı diüretik etki, kandaki lityum konsantrasyonunu azaltabilir, ilacın etkinliğini zayıflatabilir ve potansiyel olarak depresyon, bipolar veya şizofreni semptomlarının yeniden yükselmesine neden olabilir.
Güvenlik araştırmasının eksikliğinden dolayı ısırgan otu çocuklarda, hamile kadınlarda veya emziren annelerde kullanılmamalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN