İstanbul’da utandıran ihmal! Sulukule’nin tarihi surları yıkıldı

İstanbul’da utandıran ihmal! Sulukule’nin tarihi surları yıkıldı

Yıllardır ihmal edilen İstanbul’un önemli tarihi mirası kara surları için tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Surların Sulukule Kapısı kısmında yer alan bir bölümü dün gece sabaha karşı yıkıldı. Surların yıkıldığını İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat sosyal medya hesabından “Az önce (03.00) Sulukule kapısına yakınlarında tarihi surlarda yıkılma meydana geldi. 10 km alan büyük risk altında esaslı onarım bekliyor” ifadeleri ve fotoğraflarla duyurdu.

SALİHA SULTAN

İstanbul’un en önemli tarihi mirası kara surları yıllardır bakım ve ilgi bekliyor. Mayıs ayında Vatan Caddesi kısmında büyük bir burcunun yıkıldığı görüntülerle gündeme gelen tarihi surların dün gece de Sulukule Kapısı yakınlarında yer alan bölümlerinde yıkılma meydana geldi. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat’ın sosyal medya hesabından duyurduğu yıkımda tarihi surun önemli bir bölümünün tamamen yıkıldığı görülüyor.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Polat, surlardaki yıkımı şu ifadelerle duyurdu: “Az önce (03.00) Sulukule kapısına yakınlarında tarihi surlarda yıkılma meydana geldi. 10km alan büyük risk altında esaslı onarım bekliyor. Yıllardır ihtiyaç olduğu tartışmalı yüksek bütçeli restorasyon işleri, tarihi alanlarda emlak rantı amaçlı restorasyon görünümlü inşaatlar, dünya mirası Osmanlı mahalleleri Süleymaniye ve Zeyrek’in yok oluş noktasına gelmesi, kara surları yokmuş gibi davranan, yüzünü başka yöne çeviren koruma sorumluları, bu kentin tarihi kimliğini rantın engeli gibi gören hakim bakış açısı, ülkenin koruma kamu bütçelerini, koruma fonlarını bir master koruma ve yatırım programı değil, kendinden menkul keyfi tercihlerle belirleme, koruma kurumlarının uzmanlarının adeta feryat gibi yazdıkları durum raporlarına, beyanlara kulaklarını tıkamak, bu görüşleri kamuoyu ile paylaşmamanın sonucu.”

Sonucun 10 km uzunluğundaki kara surlarının yıkımı olduğunu vurgulayan Polat, tarihi surları restore için bölge koruma kurullarından kısmi onayı İBB’nin ancak bu hafta alabildiğini kaydetti.

POLAT: İSTANBUL SURLARINI KURTARACAĞIZ

Surların yılların ihmali ile tarihi değerleri konusunda büyük bir yok oluş ile karşı karşıya olduğunu belirten Polat “Yıllardır kör, sağır, dilsiz olunan surlar konusunun önemini fark etmeli, hem mali hem işgücü hem de zamanla yarışma açısından oluşan krizi idrak etmeli. İBB olarak İstanbul’un kültür varlıkları konusunu şehrin temel konusu olarak ele almaya ve tüm gücümüzle koruma konusuna eğilmeye devam edeceğiz. İstanbul tarihtir, tarih azami hassasiyet gerektirir. Tüm devasalaştırılmış sorunlar yumağına karşı İstanbul surlarını kurtaracağız” ifadelerini kullandı. Polat, bütün İstanbul sevdalılarını, korumacıları, tarih severleri bu yok oluş karşısında duyarlılığa davet ederek, konuyla ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceklerini kaydetti.

(Yıkılan surların 3 yıl önceki hali)

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Polat, mayıs ayında gerçekleşen yıkımın ardından son İstanbul depreminin yarattığı etkiyle surlardaki 20 burcun risk altında olduğuna dikkati çekmiş ve bu burçları ayakta tutabilmek için çalışmalara başlayacaklarını vurgulamıştı. İBB, çalışmalara başlamak için hala bölge koruma kurulunun kararını bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN