Jared Kushner kimdir?

Jared Kushner kimdir?

ABD Başkan Trump’ın damadı ve kıdemli danışmanı Jared Kushner, emlak müteahhidi ve gazete patronu. Derin ilişkileri ile dikkat çeken Jared Kushner, Demokrat Partili bir aileden gelmesine rağmen Cumhuriyetçi kanatta siyaseti tercih etti.

2017’de Başkan Trump’ın kıdemli danışmanı seçilen Jared Kushner (1981 - ) emlak müteahhidi, gazete patronu ve ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı.

Jared Kushner, müteahhid Charles Kushner’in oğludur. Babası, finansal ve siyasi skandallar nedeniyle hapse atıldığında, Kushner aile işini devraldı ve The New York Observer gazetesini satın alarak yayıncılığa başladı. 2009’da, başka bir emlak patronu olan Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ile evlendi. Kushner 2016 başkanlık adaylığında ve Beyaz Saray’a geçişi sırasında Trump’a siyasi danışmanlık yaptı. 2017 Ocak ayında ABD Başkanı’nın kıdemli danışmanlığına getirildi.

İLK YILLARI

Jared Kushner, 10 Ocak 1981 yılında New Jersey’nin Livingston kentinde dünyaya geldi. O, Demokratik Parti’nin ve çeşitli yardım kuruluşlarının büyük finansal destekçisi olan milyarder emlakçı Charles Kushner’ın dört çocuğundan biri. Küçük erkek kardeşi iş adamı ve yatırımcı Joshua Kushner’dir.

New Jersey, Paramus’ta bir Musevi lisesi olan Frisch School’u bitirdikten sonra sonra genç Kushner, Harvard Üniversitesi'ne gitti ve 2003’te mezun oldu.

BABASININ TUTUKLANMASI

2005 yılında babası Charles, vergi kaçırma ve yasa dışı siyasi kampanya bağışlarını içeren suçları kabul etti. İki yıl hapis cezası aldı. Yaşlı Kushner, daha sonra Trump’ın başkanlık seçimleri için danışmanlık ve 2010-2018 yılları arası New Jersey valiliği yapan Chris Christie tarafından yargılanmıştı.

Charles cezaevindeyken, babasıyla yakın ilişkiler sürdüren Jared Kushner ailenin emlak işini devraldı. 2006’da The New York Observer gazetesini satın alan Kushner, daha 20’li yaşlarında yayıncı oldu. Ertesi yıl, Manhattan’da bir ofis binasını 1.8 milyar dolara rekor bir tutarla satın aldığını haber yaptı ve 2008 yılında Kushner Şirketlerinin CEO’su oldu.

jared-kushner.jpg

IVANKA TRUMP’LA EVLİLİĞİ

Jared Kushner, Ivana ve Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump’la 2009 yılında New Jersey, Bedminster kentinde evlendi. Ivanka-Jared çiftinin üç çocuğu var: Arabella, Theodore ve Joseph.

Ivanka Trump, aynı zamanda Jared Kushner’ın inancı olan Ortodoks Yahudiliğini kabul etti.

BAŞKAN’IN KIDEMLİ DANIŞMANI

Demokratik bir aileden gelmesine rağmen Kushner, 2016’da başkanlık seçimleri esnasında hem Cumhuriyetçilerin hem de Trump’ın en önemli danışmanlarından biri oldu.

Donald Trump, Hillary Clinton hakkında Yahudiliğin simgelerinden Davut Yıldızı üzerine ‘gelmiş geçmiş en rüşvetçi aday’ yazarak Twitter’da paylaşınca, Kushner kendini siyasi kargaşanın içinde buldu. Gönderi üzerinden Trump’ın Yahudi karşıtı olduğuyla ilgili şiddetli tartışmaları bitirebilmek adına Kushner, kendi gazetesinde “Benim tanıdığım Donald Trump” (The Donald Trump I Know) başlıklı bir yazı kaleme aldı. Kendisi de bir Yahudi olan Kushner, kayınbabasının Yahudi karşıtı olmadığını yazdı.

8 Kasım 2016’da Trump, Başkanlık seçimini kazandıktan sonra Kushner, geçiş hükümetinin merkezi bir parçası oldu. Ocak 2017’de geçiş hükümeti, Kushner’in Başkan'ın kıdemli danışmanı olarak görev yapacağını duyurdu.

RUS SORUŞTURMASI

Jared Kushner, 24 Temmuz 2017’de, Rusya’nın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 2016 başkanlık seçimlerine müdahalesiyle ilgili konuşmak üzere Senato İstihbarat Komitesi personeliyle buluştu. Görüşmeden önce Kushner, Rus hükümetiyle gizli anlaşma yaptığını reddettiği 11 sayfalık bir açıklama yaptı. Kushner, ayrıca, seçimler esnasında Ruslarla gerçekleştirdiği görüşmelerin detaylarını verdi.

Gizli görüşmeleri reddeden Kushner, “Seçimlerle ilgili herhangi bir yabancı hükümetle görüşmedim, görüşen birini de tanımıyorum” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN