Kamera ardındaki kadınlar kabına sığmadı

Kamera ardındaki kadınlar kabına sığmadı

Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali, Türkiye, İngiltere ve Kosova’da sinemaseverlerle buluşacak. ‘#sığamıyoruz!’ sloganıyla yola çıkan etkinlikte 30 ülkeden 85 kadın yönetmenin filmi izleyiciyle buluşacak.

SALİHA SULTAN | KARAR

‘#sığamıyoruz!’ sloganıyla yola çıkan 4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali bu yıl Türkiye, İngiltere ve Kosova’da sinemaseverlerle buluşacak. Festivalde İran’dan Kanada’ya 30 ülkeden 85 kadın yönetmenin filmi gösterilecek.

Balkan rüzgarının eseceği özel seçkide Bosna Hersek’ten Ines Tanovic’in ülkesinin 2019 Oscar adayı ‘The Son’ filmi öne çıkıyor. Film, savaş sonrası uyuşturucu gibi kötülüklerle boğuşan, son 25 yıldır büyük bir değişim yaşayan günümüz Saraybosna’sı gençliğinin yaşadığı zorluklara dikkat çekiyor. 

Kadın Yönetmenler Derneğince düzenlenen Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali bu yıl sınırları aşarak 1-7 Mart tarihlerinde Türkiye, İngiltere ve Kosova’da gerçekleştirilecek. ‘#sığamıyoruz!’ sloganı ile yola çıkan festivalin Türkiye filmlerinden oluşan özel seçkisi East Anglia Üniversitesi ve Britanya Türk Kadınları Derneği işbirliği ile İngiltere’de, Gerçek Derneği işbirliği ile de Kosova’da gösterilecek.

Orta ve kısa metraj 16 uluslararası filmden oluşan Dünya Sineması seçkisi festivalin internet sitesinden çevrimiçi olarak takip edilebilecek. 26 Nisan-5 Mayıs tarihlerinde ise festivalde yarışan Türk ve Balkan filmlerinin yanı sıra Türk yapımlardan oluşan özel bir gösterim seçkisi online olarak yine festivalin web sitesinden izlenebilecek. 25-30 Haziran 2021’de ise salgının izin verdiği fiziki koşullarda ödül töreni ve özel gösterimlerle İzmir’de sinemaseverlerin karşısına çıkacak.

Festivalin bu yılki temasına uygun olarak gösterim takvimi ve etkinlikler de ‘Süper Kahramanlık’ çatısı altında programlandı. Festival boyunca toplamda 30 ülkeden 40 yabancı, 45 yerli film seyircisi ile buluşacak. 

sinema.jpg

FESTİVALDE BALKAN RÜZGÂRI ESECEK 

4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali’nin yarışmalı Balkan seçkisinde ise uzun metraj, belgesel ve kısa metraj kategorilerinde toplamda 24 film değerlendirmeye alınacak.

Uzun metrajda, Bosna Hersek’ten Ines Tanovic’in ‘The Son’, Sırbistan’dan Marina Radmilac’ın ‘Who the Fuck Are You, Milena Grujic’in ‘A.S (25)’, Masa Neskovic’in ‘Asymmetry’, Meraja Provic’in Karadağ ve Hırvatistan ortak yapımı ‘Breasts’, Hırvatistan’dan Katarina Zrinka Matijevic’in ‘The Trampoline’ ve Bulgaristan’dan Kristina Grozeva ile Petar Valchanov imzalı ‘The Father’ filmleri yarışacak.

Festivalde bu yıl Altın Makara Ulusal Uzun Metraj’da Türkiye’den Ruken Tekeş ‘Aether’, Kıvılcım Akay ‘Amina’, Leyla Yılmaz ‘Bilmemek’, Elif Akarsu Polat ve Çiğdem Bozali ‘Kader Postası’, Ayşegül Selenga Taşkent ‘Ovacık’ filmleriyle yarışıyor.

Festivalin tüm film gösterimlerini resmi web sitesi ‘kadinyonetmenlerfestivali.com’ adresinden, film söyleşileri ve atölye çalışmalarını ise festivalin YouTube kanalı üzerinden canlı takip edebilirsiniz.  

SARAYBOSNA GENÇLİĞİNİN GÜNÜMÜZ HİKÂYESİ 

Festivalin Balkan seçkisinde Ines Tanoviç’in Bosna Hersek’in 2019 Oscar adayı ve 25. Saraybosna Film Festivali’nin açılış filmi ‘The Son’ (Oğul) dikkati çekiyor. Film ergenlik sancılarıyla kıvranan, farklı karakterlere sahip iki kardeşin hikayesine odaklanıyor.

Arman bebekken evlat edinilmiş, kısa bir süre sonraysa ailenin biyolojik oğlu dünyaya gelmiştir. Arman, bir yandan geçmişinin karabasanlarıyla boğuşurken diğer yandan küçük kardeşi Dado’yu günümüz Saraybosna’sının tehditlerinden korumaya çalışır.

Film, savaş sonrası uyuşturucu, silah gibi kötülüklerle boğuşan, son 25 yıldır büyük bir değişim yaşayan ve bir geçiş toplumu olan günümüz Saraybosna’sının zorluklarını inceliyor. 

DÜNYA SEÇKİSİNDEN 10 FİLM 

‘Heartstring’-Maryam Razaghi (İran) 

‘Jarvik4-Emilie Mannering (Kanada) 

‘The Fantastic’-Maija Blåfield (Finlandiya) 

‘Kurban’-Nevra Topçu (Birleşik Krallık-Türkiye) 

‘Der Weg Nach Hollywood’-Jelena Bosanac (Almanya) 

‘White Cloud’-Anja Medved (Slovenya) 

‘The Possible Impossibilities’-Zeynep Arısoy (İspanya) 

‘Etherality’-Kantarama Gahigiri (İsviçre) 

‘Ene Mene’-Raphaela Schmid (Avusturya) 

‘Leakage’-Suzan Iravanian (İran, Çekya)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN