Kan plazması tedavisi nedir? Aferez nedir?

Kan plazması tedavisi nedir? Aferez nedir?

Dünyanın başına bela olan koronavirüs (corona virüs) pandemisiyle ilgili yaşanan bir gelişme, umut ışığı oldu. Hastalığa yakalanmış ardından iyileşmiş olan vakalardan alınan kan plazmasıyla bazı hastalar tedavi edilebilecek. Peki kan plazması tedavisi nedir? Aferez nedir? Tüm bilgiler karar.com’da…

Yoğun bakımdayken solunum sıkıntısı yaşayan ve durumu kötüleşen, riskli vakaların tedavi edilmesinde kullanılan kan plazması, koronavirüs tedavisinde kullanılıyor. Kan plazması tedavisi için bazı şartlar bulunuyor. İşte o şartlar ve aferez ile ilgili bilgiler…

PLAZMA BAĞIŞI BİLGİ NOTU

Koronavirüs (Kovid-19) pandemisiyle mücadelede iyileşmiş hastalardan alınan kan plazmasıyla kritik durumda bulunan hastalar tedavi edilecek. Kızılay tarafından toplanan ve hastalara ulaştırılan kan plazmaları, durumu ağır olan vakaların tedavisinde kullanılacak.

Plazmada bulunan İmmunglobolin adı verilen antikorlar, yoğun bakıma alınmış, solunum problemi yaşayan, durumu git gide kötüye giden riski yükselmiş vakaları tedavi edici özelliği taşıyor.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

• Vakanın koronavirüsle enfekte olduğu yapılan testlerle belli olur

• Hastaya tedavi süreçleri dikkatlice uygulanır

• Tedavi süreçlerinin arkasından iyileşen vaka kan bağışından evvel 2 hafta bekler

• Plazma bağışından önce yeniden test yaptırılır

• Negatif sonucu gösterir raporla bağışçı Kızılay’ın Aferez bağış noktalarına gider

• Bağışçının kan vermesinde sakınca olup olmadığı tespit edilir. Beyanı ve onam formu alınır.

• Kan bağışçısının kanında yer alan ve hastanın ihtiyacı olan plazma aferez cihazında ayrıştırılır ve diğer bileşenler kan bağışçısına geri verilir.

• Alınan plazma için standart testler uygulanır

• Testleri tamamlanan plazma tedavi bekleyen hastalar için ilgili hastanelere ulaştırılır.

Koronavirüs enfeksiyonuna yakalanmış ve ardından iyileşmiş bireylerin bağış yapması hâlinde uygulanacak şartlar:

1. Plazma bağışı yapacakların enfeksiyonu geçirmiş olduğuna dair laboratuvar test sonucu.

2. Bağıştan 2 hafta öncesinde bu kişilerin klinik semptomları bütünüyle ortadan kalkmış olması gerekir.

3. Bir veya daha çok defa olmak şartıyla nazofarengeal sürüntü örneği ile yapılan test sonucunun veya kan numunesinden çalışılan moleküler test sonucunun “NEGATİF” olması isteniyor.

4. İyileşmiş bireylerin, mevcut yasal mevzuata uygun olarak kan bağışçısı olabilmesi adına gerekli koşulları taşıyor olması gerekiyor.

AFEREZ NEDİR?

Aferez; kan bağışçısının kanında yer alan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşeninin (trombosit, eritrosit ya da plazma) alınması ve diğer bileşenlerin kan bağışçısına geri verilmesi işlemine denir.

Kan plazması tedavisinin inografik anlatımı şöyle:

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN