'Kapıyı Açık Bırak'a Washington'da en İyi Belgesel ödül

'Kapıyı Açık Bırak'a Washington'da en İyi Belgesel ödül

Washington DC Bağımsız Film Festivali'nde "En İyi Belgesel Film" ödülünü ırkçılıkla mücadele eden Ahmet Ertegün ile Nesuhi Ertegün'ün öykülerini anlatan "Kapıyı Açık Bırak" aldı.

Yönetmenliğini Ümran Safter'in üstlendiği uzun metraj belgesel, 2021 Washington DC Bağımsız Film Festivali'nden ödülle döndü.

1930'lu ve 40'lı yılların ABD'sinde yaşanan ırkçılığa ve o dönem Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin ırkçılıkla mücadelesine ışık tutan belgesel, festivalde "En İyi Belgesel Film" ödülüne layık görüldü.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğini 1934-1944'te yapan Münir Ertegün'ün iki oğlu Ahmet ile Nesuhi'nin caza ilgileri, ırk ayrımcılığının yoğun olduğu o dönemde siyahi caz sanatçılarına Büyükelçiliğin kapılarını açmış ve çok sayıda siyahi cazcı elçilikte düzenli performanslar sergilemişti.

Kısa süre içinde müzik dünyasında yankı bulan süreç ırk ayrımcılığıyla mücadele bağlamında hala önemli bir başarı olarak görülüyor. Ertegün kardeşlerin daha sonra kurdukları Atlantic Records, Amerikan müzik tarihinin en başarılı şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor.

nasuhi-ertegun.jpgNasuhi Ertegün

NASUHİ ERTEGÜN KİMDİR? 

Nasuhi Ertegün (d. 26 Kasım 1917 - ö. 15 Temmuz 1989) kardeşi Ahmet Ertegün ile birlikte Atlantic Records müzik şirketinin kurucusu.

26 Kasım 1917'de İstanbul'da doğdu. Babası büyükelçi Münir Ertegün'dür. Babasının büyükelçilikle bulunduğu Washington'da vefâtından sonra aile Türkiye'ye dönerken, Ahmet ve Nasuhi Ertegün ABD'de kalmışlar, 1947'de Atlantic Records şirketini kurmuşlar, şirketin ABD ve dünya müzik piyasasının en önemli markalarından biri hâline gelmesini sağlamışlardır.

15 Nisan 1989'da ABD'de öldü. Üsküdar'da anne tarafından dedesi İbrahim Edhem Efendi'nin postnişînlik yaptığı Özbekler Tekkesi hazîresine defnedildi.

ahmet-ertegun.jpgAhmet Ertegün

AHMET ERTEGÜN KİMDİR?

Ahmet Ertegün'ün büyük dedesi İbrahim Edhem Efendi, Üsküdar Özbekler Tekkesi'nin son postnişînidir. Washington büyükelçisi Münîr Ertegün ve Hayrûnnisâ Rüstem’in ikinci oğludur. Babası Münir Ertegün, Millî Mücadele döneminde önemli görevler almış bir devlet adamı olup cumhuriyetin ilanından sonra Milletler Cemiyeti gözlemcisi ve büyükelçi olarak çeşitli Avrupa başkentlerinde ve daha sonra Amerika'da bulunmuştu

Ahmet Ertegün, 1923 yılında İstanbul’da doğdu. Babasının görevi dolayısıyla İsviçre, Paris ve Londra'da eğitim gören Ertegün, 1935 yılında babasının Washington’a Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisi olarak tâyin edilmesiyle birlikte ailesiyle beraber ABD’ye yerleşti.

14 yaşındayken annesi Ahmet'e, Cootie Williams'ın enstrümental "West and Blues" albümü ile birlikte kayıt da yapabilen bir plakçalar hediye eder. Ertegün bir yandan çalarken kendi yazdığı sözleri mikrofona okuyor ve bunları kaydediyor, abisi Nasûhî Ertegün ile birlikte odalarında sevdikleri müzikleri dinliyorlardı. "16 yaşındayken bir pop müzik uzmanı sayılabilecek kadar bilgim, 18 yaşındayken de 50 bin plağım vardı" diyen Ertegün, abisi ile beraber o yıllarda Duke Ellington, Lena Horne, Jelly Roll Morton gibi sanatçılarla arkadaşlık kurdu.

1947’de Atlantic Records albümlerini çıkarmaya başladı. İlk olarak stüdyolarında Harlemaies’in "The Rose of the Rio Grande" albümü kaydedildi. 1949 yılının Nisan ayında çıkarılan Stick Mcghee’in "Drinkin’ Wine Spo-Dee-O-Dee" albümü, 1 milyondan fazla satışı ile Atlantic’in ilk hiti oldu. 1955 yılında Elvis Presley’e kontrat imzalaması için 25 bin dolar teklif edildi, ancak 20 bin dolar farkla sözleşme RCA Records plak şirketine satıldı. 1959'da Arif Mardin de aralarına katıldı.

Ray Charles, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Miles Davis gibi isimlerin albümlerinin yapımcılığını üstlenen Ertegünler, Frank Zappa, Stevie Wonder, Rolling Stones, Bee Gees, Led Zeppelin, Genesis, Emerson Lake and Palmer, Bette Midler gibi birçok ismin üne kavuşmasında büyük rol oynadı.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN