Ali Kırca kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, ne iş yapıyor? İşte hayat hikayesi

Ali Kırca kimdir, kaç yaşında, aslen nereli, ne iş yapıyor? İşte hayat hikayesi

90'lı yıllarda 'Siyaset Meydanı' ile hafızalarda yer edinen gazeteci Ali Kırca, kariyeri boyunca TRT, ATV, Star TV, Show TV, NTV ve Galatasaray TV'de çalıştı. Yaptığı programlarla birçok uluslararası ödüle layık görülen deneyimli gazeteci, üniversitelerde medya üzerine ders verdi. İşte, Ali Kırca biyografisi...

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) deniz teğmeni olarak askerlik görevini sürdürdüğü sırada, solcu kimliği nedeniyle ordudan ihraç edildi. 12 Mart 1971 Askeri Muhtıra'nın ardından kurulan sıkıyönetim mahkemesinde yargılandı, 'Solmazer Davası'ndan ötürü idamı istenmiştir. Daha sonra davadan beraat etti.

ALİ KIRCA'NIN SON HALİ

131020211147118411531.jpg

ALİ KIRCA'NIN HAYATI

26 Aralık 1948 tarihinde Konya'nın Akşehir ilçesinde dünyaya geldi Ali Kırca aslen Afyon'nun Sultandağı ilçesine bağlı Kırca köyündendir.

Deniz Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1969 yılında deniz teğmeniyken bir bildiri nedeni ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilişiği kesildi.

Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi'nde tamamladı.

1974 yılında TRT'de muhabir olarak medya hayatına adım attı.

TRT'de çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra TRT Haber Dairesi Başkanlığı'na getirildi. 'Yurttan-Dünyadan' ve '32. Gün' programlarını hazırlayıp sundu. 'Açık Oturum' programında moderatörlük yaptı. Dünya liderlerle yaptığı röportajlarla adından söz ettirdi.

doktor-nihat-ilhanin-ailesinin-katledigi-evin-goruntuleri-kanli-noel-10166705-11700-854x480-001.jpg

Bir dönem TRT Washington temsilcisi olarak görev yaptı.

Mehmet Ali Birand'ın başında olduğu '32. Gün' ekibiyle birlikte Show TV'ye transfer oldu. 'Kırkıncı Paralel' programını Washington ve New York'ta hazırlayıp, sundu.

1993 yılında Türkiye'ye döndü ve ATV Haber Dairesi Başkanı oldu. Aynı kanalda 'Siyaset Meydanı' programını sunmaya başladı.

2001 ekonomik krizinin yaşandığı günlerde ATV ile yollarını ayırdı ve Cem Uzan'ın sahibi olduğu Star TV'ye geçti.

2002 yılında NTV ile anlaştı. Aynı yıl 'Habersiz Türküler' adlı bir albüm çıkardı. Barış Manço'ya olan hayranlığı ile de bilinen Ali Kırca, 'Yüreğimdeki Barış Şarkıları' adlı albümde 'Güle Güle Oğlum' adlı parçayı seslendirdi.

ali-kirca-17752.jpg

NTV'de kısa süren ekran macerasının ardından tekrar ATV'de ana haber bülteni sunucusu olarak göreve başlayan Ali Kırca, aynı zamanda Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

ATV'nin Çalık Grubu'na satılması üzerine, kanalla yollarını ayırarak ekibiyle birlikte yeniden Show TV'ye geçti. TMSF'nin Show TV'ye el koymasının ardından kurumdan ayrıldı. 2014-2017 yılları arasında Galatasaray TV'de medya iletişim direktörlüğü yaptı.

'Altanlar Meydanda', 'Futbol Hayattır', 'Hazan Mevsiminde Aşk', 'Sedir Ağacının Kokusu', 'Şimdi İyi Haberleri Veriyoruz', 'Susurluk Çarkı', 'Barış Manço'ya Özlem', '700. Yılında Osmanlı' adlarıyla 8 adet kitabı yayımladı.

Anadolu Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde TV haberciliği dersi verdi.

88011.jpg

ÖZEL YAŞAMI

1948 doğumlu olan Ali Kırca, 2021 yılı itibarıyla 73 yaşındadır.

1975 yılında Seray Kırca ile evlendi. 'Candaş' ve 'Ozan' adlarında iki oğlu vardır.

Ali Kırca 1.67 metre boyunda, 75 kilo ve oğlak burcudur.

Galatasaray taraftarıdır.

Sosyal medyada herhangi bir resmi hesabı bulunmuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN