Bülent Ersoy kimdir, kaç yaşında, aslen nereli? İşte biyografisi

Bülent Ersoy kimdir, kaç yaşında, aslen nereli? İşte biyografisi

Diva lakabı ile tanınan Türk Sanat Müziği sanatçısı Bülent Ersoy'un soyadı aslında 'Erkoç'tur. Kendisine yakışmadığını düşündüğü için değiştirmiştir. Hayranları tarafından merak edilen Bülent Ersoy'un yaşamına dair bilgiler, haberimizde...

Alışkanlık haline getirdiği günlük rutinlerinden biri, sabah ezanından önce uyanmak olan Bülent Ersoy, zaman zaman çeşitli çıkışları ile gündeme geliyor. Geçtiğimiz gün, konser vermek için gittiği Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret eden Bülent Ersoy'a, bir subayın yağmurdan korunması için şemsiye tuttuğu görüntüler, medyada tartışma konusu oldu.

BÜLENT ERSOY'UN HAYAT HİKAYESİ

Bülent Ersoy, 9 Haziran 1952 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.

Ersoy'un annesi Necla Poyraz ve babası Fikret Erkoç bankacıydı. Dedesi ise Garanti Bankası'nın ortakları arasında bulunuyordu.

Ailesi, Bülent'in kendileri gibi bankacı olmasını istiyordu. Bu sebeple lise eğitimi alması için Kadıköy Ticaret Lisesine yazdırıldı.

Çocukluk yıllarından beri Türk Sanat Müziği'ne ilgi duyan Bülent Ersoy, o dönemde özel müzik dersleri aldı ve ilk derslerden itibaren sesinin gücünü hissettirdi.

Liseyi tamamladıktan sonra Melahat Pars, Rıdvan Aytan gibi hocalardan özel dersler aldı.

İstanbul Devlet Konservatuarını bitirdi.

1970 senesinde, Sunar Konser Bürosu-Fikret Torun tarafından düzenlenen ses yarışmasına katılarak, bu yarışmada birinciliği kazandı.

Bin lira para ödülünü ve birincilik şiltini aldı. Akabinde bu gazinoda üç ay kadar assolist olarak çalışma şansı yakaladı.

Böylece sahneye ilk adımını Üsküdar’da bir aile gazinosunda attı.

ic1.jpg

BÜLENT ERSOY'UN KARİYERİ

Bülent Ersoy'un ilk albüm çalışması, 1971 yılında Saner Plak’tan çıkan kırkbeşlik plağı oldu. Bu çalışmada, güfte ve bestesi bestekar Muzaffer Özpınar’a ait 'Lüzum Kalmadı' ve 'Neye Yarar Gelişin' adlı eserleri seslendirdi.

1974 yılında dönemin meşhur müzik salonu Maksim Gazinosunda sahneye çıktı. Gazinonun sahibi Fahrettin Aslan tarafından Bülent Ersoy'un sesi keşfedildi.

Aynı yıl çıkardığı klasik uzun çalar 'Tut-i mucize gûyem ne desem lâf değil' adlı plakla tüm müzik piyasasını alt üst ederek rekor satış rakamlarına ulaştı.

İçkili gazinolara Klasik Türk Müziğini getiren ilk sanatçı olarak kayıtlara girdi.

Olağanüstü sesi ve yorumuyla müzik dünyasında hızla yükselmeye başlayan sanatçı yetmişli yıllarda o dönemdeki müzik piyasasında pop, arabesk ve fantezi gibi ticari şarkılar revaçta olmasına karşın bir albümüne de ismini verdiği Itrî'nin 'Tutî-i mucize gûyem' gibi eserlerden oluşan koyu klasik bir uzunçalar yaptı.

Bu ilk uzunçalar çalışması müzik piyasasında satış rekoru kırdı. Aynı yıllarda TRT için birçok klasik Türk müziği şarkısı seslendirdi. 'Baharı Bekleyen Kumrular Gibi', ve 'Dert Çekmeye Gidiyorum' gibi şarkılarıyla sanat basamaklarındaki çıtasını yükseltti, müzik dünyasında beğenilen bir yorumcu oldu.

Ersoy, 1980 yılında London Palladium'da ve 1983 yılında Madison Square Garden'da sahne alan ilk Türk sanatçı oldu. Dario Moreno ve Ajda Pekkan'dan sonra Olympia'da konser veren ilk Türk sanatçı olan Bülent Ersoy, elli kişiden oluşan orkestrasıyla dört saat süren bir program sundu. Ayrıca Bülent Ersoy'a Olympia Konseri'nin ardından Azerbaycan, kendisine Devlet Sanatçılığı unvanını verdi.

Yurtiçinde ve yurtdışında yüzlerce konser veren Bülent Ersoy, 'Düşkünüm Sana', 'Yaşamak İstiyorum', 'Biz Ayrılamayız' ve 'Ablan Kurban Olsun Sana' gibi satış grafiği çok yüksek albümlere imza attı. 1995 tarihini taşıyan 'Benim Dünya Güzellerim', S Müzik etiketiyle çıkan ilk albümü oldu. Selçuk Tekay‘ın müzik yönetmenliğini, Özkan Turgay‘ın aranjörlüğünü yaptığı albümde on şarkı seslendirdi.

Aynı yıl yorumuna uygun olarak 'Alaturka 95' adında bir albüm yaparak Klasik Türk Musikisi’ne sahip çıktığını gösterdi. Muzaffer Özpınar’ın yönetmenliğini yaptığı albümde Hacı Arif Bey, Münir Nureddin Selçuk, Selahaddin Pınar, Kadri Şençalar, İsmail Hakkı Bey, Kemani Serkis Efendi gibi birçok üstâdın eserlerine yorumuyla hayat verdi.

Bülent Ersoy, bir sonraki çalışmasını 1997 yılında piyasaya sürdü. 'Maazallah' ismini taşıyan albüm, piyasaya sürülmeden dahi yüksek siparişler aldı ve büyük yankı uyandırdı.

Albümün hazırlık aşamasında bu sefer Halil Karaduman ve Osman İşmen‘le çalıştı. Sanatçı, albümde popüler şarkılardan ve anonim türkülerden oluşan bir repertuar seslendirdi. Albüme ismini veren 'Maazallah' adlı şarkısının video klibi ise büyük ses getirdi.

Birçok başarılı albüme imza atan sanatçı, hayranlarının merakla beklediği 'Aşktan Sabıkalı' albümünü, Haziran 2011'de müzikseverlerin beğenesine sundu. Bülent Ersoy, bu albümünde söz ve müziği Tarkan imzalı 'Bir Ben Bir Allah Biliyor' parçasını Tarkan ile birlikte seslendirdi.

untitled-1.jpg

"YÜZDE YÜZ KUSURSUZ SES"

Otuz yıla yaklaşan sanat yaşamında otuza yakın albüm çıkaran ve pek çok ilke imza atan Bülent Ersoy, dünyaca ünlü yıldızların sahne aldığı salonlarda konser verdi. Sanatçı, klasik şarkılar alanında gelmiş geçmiş en önemli yorumcular arasında yer aldı. Müzik yaşamı boyunca sayısız ödül aldı. Geniş entervalli ve yüksek oktav sesi, Japonya'da ses laboratuvarlarında yapılan testler sonucu 'yüzde yüz kusursuz' bulundu ve 1997 yılında 'Uluslararası Montu Merid Müzik Doktoru' unvanıyla ödüllendirildi. Sanatçı 2000’li yıllarda TV’lerde yarışma programlarında jüri üyesi olarak da izleyici karşısına çıktı.

Ersoy, yaşamının farklı dönemlerinde on civarında sinema filminde rol aldı.

BÜLENT ERSOY'UN ÖZEL YAŞAMI

9 Haziran 1952 tarihinde doğan Bülent Ersoy, 2022 itibarıyla 70 yaşında ve ikizler burcu.

Bülent Ersoy, 1981yılında Londra’da Charring Cross Hastanesi’nde cinsiyet değiştirme ameliyatıyla kadın oldu. Bu ameliyat medyada günlerce gündemde kaldı. Konu yargıya bile taşındı.

1983 yılında Danıştay, Bülent Ersoy'un hukuken erkek olduğuna ve gazinolarda ancak erkek kıyafeti ile sahneye çıkabileceğine karar verdi.

Kadın nüfus cüzdanına sahip olması ise yıllar sonra, sahne yasağını da kaldıran dönemin başbakanı Turgut Özal'ın öncülüğünde 1988'de yürürlüğe giren, cinsiyet değiştirmeye izin veren kanun ile oldu.

Bülent Ersoy, 1989 yılında Adana’da verdiği bir konser sırasında bir seyirciden gelen 'Çırpınırdı Karadeniz' adlı isteği okumadığı için Hacı Tepe isimli saldırgan tarafından silahlı saldırıya uğraması sonucunda bir böbreğini kaybetti.

Bülent Ersoy, ilk evliliğini 20 yaşındaki Cem Adler ile 3 Nisan 1998 tarihinde yaptı. Magazin gündemini uzun süre meşgul eden bu evlilik, ihanet nedeniyle 22 Haziran 1999'da son buldu.

Bülent Ersoy, 2007 senesinde, jürisi olduğu 'Popstar' programının yarışmacılarından Armağan Uzun'la 07.07.2007 tarihinde evlendi; fakat bu evlilik de uzun sürmedi ve yine ihanet iddialarıyla dört ayın ardından son buldu.

evlilik.jpg

BÜLENT ERSOY'UN ALBÜMLERİ

1973 - Ah Tut-i Mucize Guyem

1975 - Şöhretler

1975 - Konser 1

1976 - Toprak Alsın Muradımı

1976 - Bir Tanrıyı Bir de Beni

1976 - Konser 2

1977 - Konser 3

1978 - Orkide 1

1978 - Ölmeyen Şarkılar

1979 - Orkide 2

1979 - Meyhaneci

1980 - Dolmamış Çilem

1980 - Beddua

1981 - Mahşeri Yaşıyorum

1981 - Yüz Karası

1983 - Ak Güvercin

1983 - Ne Duamsın Ne De Bedduam

1984 - Düşkünüm Sana

1985 - Yaşamak İstiyorum

1986 - Anılardan Bir Demet

1987 - Avustralya Konseri

1987 - Suskun Dünyam

1988 - Biz Ayrılamayız

1988 - Anılardan Bir Demet

1989 - Öptüm

1989 - İstiyorum

1989 - Şiirlerle Şarkılarla

1989 - Seçmeler

1989 - Bizim Hikayemiz

1991 - Bir Sen, Bir De Ben

1992 - Ablan Kurban Olsun Sana

1993 - Sefam Olsun

1995 - Benim Dünya Güzellerim

1995 - Alaturka 95

1997 - Maazallah

2000 - Alaturka 2000

2002 - Canımsın

2011 - Aşktan Sabıkalı

2012 - Suskun Dünyam

BÜLENT ERSOY'UN FİLMLERİ

2017 - Çukur (Konuk oyuncu) (TV Dizisi)

2017 - Dünya Güzellerim (Kendisi) (Tv Programı)

1989 - İstiyorum (Bülent) (Sinema Filmi)

1989 - Anılar (Konuk oyuncu) (Sinema Filmi)

1988 - Biz Ayrılamayız(Sinema Filmi)

1986 - Efkarlıyım Abiler(Ayşe) (Video)

1985 - Tövbekar Kadın (Sultan) (Video)

1984 - Asrın Kadını(Ceylan) (Video)

1984 - Acı Ekmek(Belma) (Sinema Filmi)

1981 - Yüz Karası (Bülent) (Sinema Filmi)

1980 - Beddua (Bülent) (Sinema Filmi)

1978 - İşte Bizim Hikayemiz (Bülent) (Sinema Filmi)

1977 - Ölmeyen Şarkı (Bülent) (Sinema Filmi)

1976 - Sıralardaki Heyecan (Bülent) (Sinema Filmi)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN