Onat Kutlar kimdir? Ne zaman öldü, kaç yaşındaydı? İşte hayat hikayesi

Onat Kutlar kimdir?  Ne zaman öldü, kaç yaşındaydı? İşte hayat hikayesi

Şair, yazar ve fikir insanı Onat Kutlar, 'Yusuf ile Kenan', 'Hazal', 'Hakkari'de Bir Mevsim' senaryolarıyla yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen film festivallerinde birçok ödüle layık görüldü. 1975 yılında Polonya devleti tarafından 'Kültür Madalyası', Fransa devleti tarafından L'Ordre des Arts et des Lettres ile onurlandırıldı. İşte, Onat Kutlar biyografisi...

Onat Kutlar, 1989 yılında İranlı şair Füruğ Ferruhzad'ın şiirlerinden bir seçmeyi Celal Hosrovşahi ile birlikte çevirerek Sonsuz Günbatımı adıyla yayımladı. 'Unutulmuş Kent' adlı şiir kitabı, 1996 yılında Fransa'da Rauyamont Vakfı tarafından piyasaya sürüldü. 'Meydan', 'Yeni Sinema', 'Milliyet Sanat', 'Papirüs', 'Gösteri' gibi dergilerde çıkan sinema yazılarını 'Sinema Bir Şenliktir' kitabında bir araya getirdi. Cumhuriyet gazetesindeki yazıları, ölümünden sonra 1995 yılında 'Gündemdeki Konu' ve 'Gündemdeki Sanatçı' adlarıyla kitaplaştırıldı.

ONAT KUTLAR'IN HAYATI

25 Ocak 1936 tarihinde Antalya'nın Alanya ilçesinde dünyaya geldi. Tam adı Mehmet Arif Onat Kutlar olan şair aslen Gazianteplidir. Babası Ali Rıza Kutlar'ın hakimlik mesleği nedeniyle çocukluğu Malatya, İzmir ve Gaziantep'te geçti.

İlk ve orta öğrenimini Gaziantep'te okudu. 1954 yılında mezun olduğu Gaziantep Lisesi'nde çıkardığı 'İlke' dergisinde ilk öykülerini yayımladı.

Felsefe okumak için İstanbul'a gitti fakat İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Mimarlık bölümüne girdi. 1 yıl orada okuduktan sonra ayrılıp İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde kaydoldu. Son dersinin sınavına girmeyerek buradan ayrıldı ve felsefe okumak üzere 1961 yılında Paris'e gitti. 2 yıl sonra döndüğünde bir süre 'Doğan Kardeş Dergisi'nde çalıştı.

İstanbul Hukuk Fakültesi ilk sınıfında okurken arkadaşları Erdal Öz, Kemal Özer, Adnan Özyalçıner, Hilmi Yavuz, Doğan Hızlan, Konur Ertop'la birlikte 'A Dergisi'ni çıkardı.

unnamed1.jpg

TDK ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

1952 yılında çeşitli dergilerde çıkan şiir ve hikayeleriyle tanınmaya başlayan Onat Kutlar, edebiyattaki yerini 'İshak' adlı öykü kitabıyla aldı.

1959 yılında yayınlanan 'İshak' eseriyle 1960 yılında Türk Dil Kurumu (TDK) ödülünü kazandı. Fethi Naci'ye göre 'İshak', dünya edebiyatında büyülü gerçekçilik akımının ilk örneklerinden biri olarak değerlendirilmeli.

1965 yılında 'Yeni Sinema' dergisini kurdu. 1965-1976 yılları arasında, Türkiye'ye dünya sinemasının kapılarını açan Türk Sinematek Derneği'ni yönetti. 'Yusuf ile Kenan', 'Hazal', 'Bir Mevsim' sinema filmlerinin senaryosunu yazdı. Bu filmler yurt içi ve yurt dışı festivallerde çeşitli ödüllere layık görüldü.

1985 yılında Berlin Film Festivali'nde jüri üyeliği yaptı. İstanbul Film Festivali Düzenleme Kurulu'nda ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı İcra Kurulu'nda görev yaptı. 1994 yılında Fransız hükümetince verilen L'Ordre des Arts et des Lettres ödülüyle onurlandırıldı.

ONAT KUTLAR'IN ÖLÜMÜ

30 Aralık 1994 tarihinde İstanbul Beyoğlu'ndaki The Marmara'ya bırakılan bombanın patlaması sonucu ağır yaralandı. Onat Kutlar, 11 Ocak 1995'te 59 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi. Olay, İBDA-C tarafından üstlenilse de faillerin yakalanmasıyla PKK tarafından düzenlendiği ortaya çıktı.

1964 yılında Filiz Kutlar ile evlenen Onat Kutlar'ın, 'Gazel' ve 'Mazlum' adlarında iki oğlu vardı.

onat-kutlar-suikasti-5.jpg

ONAT KUTLAR'IN ESERLERİ

1959 - İshak (Öykü)
1984 - Sinema Bir Şenliktir (Deneme)
1985 - Yeter ki Kararmasın (Deneme)
1986 - Bahar İsyancıdır (Deneme)
1981 - Peralı Bir Aşk İçin Divan (Şiir)
1986 - Unutulmuş Kent (Şiir)
2020 - Kül (Günlük, Anı)

ONAT KUTLAR'IN SENARYOLARI

1983 - Hakkari'de Bir Mevsim (Ferit Edgü ile birlikte)
1979 - Hazal
1979 - Yusuf ile Kenan

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN