Ofsayt nedir? Ne zaman ofsayt olmaz? İşte ofsaytın en basit anlatımı

Ofsayt nedir? Ne zaman ofsayt olmaz? İşte ofsaytın en basit anlatımı

Ofsaytın kolay tanımı; futbol maçında top bir kale yönünde hareket halindeyken, o kaleye akın yapan takım oyuncularından birinin, karşı takım kalecisine, karşı takım oyuncularından en yakın olanıyla aynı hizada ve ondan daha yakın bulunması. Böyle bir pozisyondayken top hücum yapan takımdaysa kaleciye yakın olan oyuncu ofsayta düşmüş olur. İşte, ofsayt pozisyonu görseli ve videolu anlatım...

Bir futbol maçı sırasında eğer ofsayt durumu gerçekleşmiş ise böyle bir pozisyondayken topa hücum yapmakta olan takımda ise kaleciye yakın olan bir oyuncu ofsaytta kalmış olur. Topun ayaktan çıktığı anda top kaleye sondan ikinci rakipten daha yakınsa 'son adam' tabiri top için geçerli olur.

OFSAYTIN TANIMI VİDEOLU ANLATIM

OFSAYT NE DEMEK?

FIFA'ya göre ofsayt; top bir kalenin yönünde hareket halinde iken o kaleye giden takım oyuncularından birisinin, karşı takımın kalecisine, karşı takımın oyuncularından en yakın olanı ile aynı hizada ve de ondan daha da yakın bulunması durumudur.

Kafasının, vücudunun veya ayağının herhangi bir bölümünün rakibin kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakipten daha yakın olduğu anlamına gelir. Futbol baş, vücut ve ayaklarla oynanır. Eğer bunlar rakibin kale çizgisine yakınsa orada potansiyel bir avantaj vardır. Yalnızca kollar rakibin ilerisindeyse, kazanılacak bir avantaj yoktur şeklinde yapıldı.

OFSAYT NASIL VE NEDEN OLUR?

Ofsayt, takım oyuncusunun, kafasının, vücudunun ya da ayağının herhangi kısmının rakibin kale çizgisine top ve ya sondan ikinci olan rakipten yakın olduğu anlamına gelen bir durumdur. Topun ayaktan çıktığı andan itibaren top kale içine sondan ikinci rakipten yakın ise son adam tabiri top adına geçerli olur.

Hücum yapan takımın bir oyuncusu ofsayttaysa karşı takıma endirekt serbest vuruş verilir ve vuruş ofsaytın olduğu noktadan kullanılır.

offsidelarge-001.jpg

OFSAYT POZİSYONUNA ÖRNEK

Bir oyuncu eğer rakip kale çizgilerine toptan ve ya sonda ikinci rakip oyuncudan yakın ise ofsayt pozisyonunda olur.

Bir oyuncu eğer genelde kendi yarı alanında veya sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizada ya da son iki rakip oyuncuyla aynı hizadaysa ofsayt pozisyonunda olmamaktadır.

Ofsayt ihlal pozisyonunda yer alan bir oyuncu, topun takım arkadaşına dokunduğu ya da takım arkadaşının top ile oynadığı anlarda hakemin kanaatine bakılarak oyuna müdahale edip, rakibe müdahale edip ve de bulunduğu pozisyondan avantajlar elde ederek aktif olan oyuna dahil olur ise ofsayt şeklinde cezalandırılır.

İhlal olmaması durumu ise oyuncunun topu doğrudan kale vuruşundan, aç atışından, köşe vuruşundan alması durumlarında ofsayt ihlali yoktur.

OFSAYT NE ZAMAN OLMAZ?

* Kendi yarı sahasındaysa

* Sondan ikinci rakip oyuncuyla aynı hizadaysa

* Kale ile arasında oyuncu olmamasına rağmen topun arkasındaysa

* Ofsayt pozisyonunda olmasına rağmen, top rakip oyuncuların herhangi birinin müdahalesi sonucu kendisine gelirse

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN