Barış Soydan: Kara para ülkede cirit atıyor | Bi' Karar Ver

Bi' Karar Ver programına, haftanın ikinci günü Ekonomi Yazarı Barış Soydan konuk oldu. Soydan, kara paranın nasıl Türkiye'nin merkezi haline geldiğini Sezgin Baran Korkmaz örneği üzerinden ele aldı: 15 Temmuz darbe girişiminde SBK 'ben bu ülkeye para getirdim' dedi. Bu gibi durumları çok iyi kullanan biri ve gerçekten çok zeki. Kara paranın cirit attığı bir ülke olmamak lazım. Türkiye böyle şeylere ihtiyaç duymayan bir ülke.

DEMET İLCE | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, haftanın ilk 3 günü Bi'Karar Ver'de yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri yorumluyor. Bugünkü konuk Ekonomi Yazarı Barış Soydan oldu. Soydan, Sezgin Baran Korkmaz'ın nasıl popüler hale geldiğini, kimlerle bağlantılarının olduğunu ve hakkında hangi iddiaların ortaya atıldığını değerlendirdi.

"KARA PARA ÜLKEDE CİRİT ATIYOR"

Soydan, Türkiye'nin nasıl kara para aklama adıyla anılan bir ülke haline geldiğini, firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz üzerinden değerlendirdi:

"Cumhurbaşkanı ile tanıştırıyorsunuz, fotoğraf çektiriyorsunuz. Yatırım ajansı başkanı bu işiyle. Hadi diyelim ki anladık diyelim. Türkiye olağanüstü dönemden geçiyor. Tabii ki bu anlaşılabilecek bir durum değil. Türkiye'nin hiç bir şekilde kara paranın cirit attığı bir ülke olmaması lazım. Darbe girişiminde ortalık toz duman oldu, o zaman yeterince şey yapmadınız. SBK o zaman 'ben bu ülkeye para getrdim' dedi. Ahmet Şık'ı dinledim. Kara paranın cirit attığı bir ülke olmamak lazım. Türkiye böyle şeylere ihtiyaç duymayan bir ülke."

45 MİLYON MU 6 MİLYON MU?

Suç örgütü lideri Sedat Peker'in SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz’ın silindiğini iddia ettiği 45 milyon dolar alacağı olduğu iş insanı İnan Kıraç, Erdoğan ve Süleyman Soylu'nun bu işin içerisinde olmadığını söylemiş ve şu açıklamayı yapmıştı:

"Biz sorunumuzu hukuk yoluyla çözdük ve 6 milyon dolar karşılığında hisseleri devraldık. 40-54 milyon yazılıyor. 6 milyon dolar, Türk Lirası olarak o rakama denk geliyor."

Sözcü Yazarı Deniz Zeyrek bugünkü yazısında Kıraç'ın açıklamalarına yer verip durumu şöyle özetlemişti:

"John Naum ve kardeşi, Silcolux isimli şirketlerini Sezgin Baran Korkmaz'a satmıştı. Silcolux, İnan Kıraç'a ait Kıraça ve Karsan şirketlerinde hisse sahibi olduğundan, Silcolux'u alan Sezgin Baran Korkmaz da bu iki şirkete hissedar haline gelmiş. Bu durumdan rahatsız olan İnan Kıraç, Silcolux aracılığıyla Sezgin Baran Korkmaz'a geçen Kıraça ve Karsan hisselerini geri almak için bir mücadele başlatmış. Sezgin Baran Korkmaz da o hisseler karşılığında Kıraç'tan para talep etmiş. Sezgin Baran Korkmaz'ın iddiası, bir grubun o hisselerin Kıraç'a devredilmesi ve bunu yaparken istediği paranın yarısından vazgeçmesi yönünde baskı yaptığı yönündeydi. Korkmaz, Veyis Ateş'in de bu grup adına kendisiyle pazarlık ettiğini ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da bu çerçevede devrede olduğunu ileri sürüyordu."

Soydan, konuya dair şunları söyledi:

İnan Kıraç Türkiye'de özel sektör için çok önemli bir insan bunu biliyoruz. Bir kere kendisi holding dolayısıyla önemli. Bugün Kıraça Holding altında faaliyet gösteriyor. Karsan var. otomotiv şirketi. SBK'nın satın aldığı şirket ipek kıraç inan Kıraç'ın kızı. Koç holdingin hissedarı İpek Kıraç. Büyük hissedarlarından biri. Ali Koç'tan hissesi fazla yanılmıyorsam. SBK önemli bir şirkete talip olmuş. Silcolux'ü Nahumlardan alıyor. Nahumların babaları da Bernar Nahum. Kendisi Koç Holding'in ilk CEO'su. Aslında Vehbi Koç'un sağ kolu. Koç holdingin Türkiye'de yükselmesinde çok önemli bir rol oynamış kişi ve üst düzey yönetici. Bernar Nahum'un babası da Osmanlı'nın son döneminin hahambaşısı. Onlar da çok güçlü bir aile. Çocukaları otomotiv işine meraklı.

Bu otomotiv işi için Silcolüx şirketinin kuruyorlar. Kıraçla ortaklar. Onun üzerinden Karsan'a da bir ortaklıkları var. SBK Silcolüx'eki hisselerini satın alıyor. Bunu aslında ilk Emre Özpeynirci'den duyduk, twitter'da yazmıştı. Silcolüx'ü SBK aldı ve SBK bunun üzerinden Karsan'a ortak oldu. Büyük ortağı oldu. Ben o dönemde SBK Holding'in internet sitesine bakmıştım. Yatırımlarımız sekmesi altında Kıraça Holding'i de gösteriyordu. O esnada bir pazarlık oluyor. İnan Kıraç bu iddialardan çok rahatsız oluyor. SBK ismi ile bir araya gelmek de istemiyor. Sonuçta Koç Holding'le ilişkisi olan (beyaz Türk) bu tür isimlerle bir arada anılmaktan bile çok rahatsız bir kişi var. Onunla anılmak bir yana şirkete ortak oluyor hatta. Daha sonra öğreniyoruz ki Deniz Zeyrek'e İnan Kıraç söylemiş zaten, Nahumlarla arasında bir anlaşmazlık var. O anlaşmazlık esnasında Nahumlar bir anlamda sıkıştırıyorlar İnan Kıraç'ı. Bu tip şeyler ortaklar arasında olur.

Hisselerini SBK'ya satıyorlar. İnan Kıraç'ı zor durumda bırakıyorlar. Kıraç'ta bu hisseleri SBK'dan almak istiyor, aralarında bir pazarlık oluyor, anlaşamıyorlar, çok para istiyor. Önemli olan kim haklı soru. İnan Kıraç Deniz Zeyrek'e '45 milyon dolar değil 6 milyon dolar karşılığı TL verdik demiş. SBK'nın ise 45 milyon dolar lafı var, iddiaya göre İçişleri Bakanı'nı devreye sokuyor. O borç siliniyor. İnan Kıraç doğru söylüyor olabilir. Geçen yılın son ayından başlayarak bir kırılma başlıyor, Karsan'ın piyasa değeri 3.62 milyar TL. Bugün İnan Kıraç Deniz Zeyrek'e 'borç 45 milyon değil' dedi. Bu rakam tartışmalı bir konu."

"TÜRKİYE'YE İADE EDİLİRSE HAPİS YATMAZ"

ABD'nin isteği üzerine Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'ye mi ABD'ye mi iade edileceği ise merak söz konusu oldu. Soydan, Türkiye'nin neden SBK'yı istediğini ise, 'Korkmaz'ın ABD'ye iadesi halinde Türkiye hakkında edebileceği itiraflardan Türkiye'nin korkması' olarak değerlendirdi.

"ABD'ye giderse SBK'nın itirafçı olup Türkiye hakkında birtakım itiraflarda bulunma durumu var. SBK ABD'ye iade edilirse ABD bunu kullanmak isteyebilir. Dava sürecinin hareketli geçeceği açık. SBK Türkiye'ye iade edilirse muhtemelen hapiste bile yatmayacak."

"SEZGİN BARAN KORKMAZ'DA KANTARIN TOPUZU FAZLA KAÇMIŞ"

SBK'nın nasıl bu kadar mal varlığı elde edebildiğini eleştiren Soydan, şunları söyledi:

"2018 krizinden sonra Türkiye'ye varlık barışı kapsamında bir süre için getirilen paraların kaynağına bakılmadı. Sezgin Baran Korkmaz bunu kullanmış olabilir. SBK bir anda ortaya çıkıp dev dev şirketler alıyor. Sana bu parayı veren kim? SBK'da kantarın topuzu fazla kaçmış. Medyanın kirliliğinin zirve yaptığının göstergesi bu."

"YOKSULLUK YÜZDE 10'DA"

AK Parti'nin Türkiye'de yoksulluk oranının artmasına rağmen hala nasıl yüzde 35 oy alabildiğini tartıştı. Soydan, ülkedeki artan yoksulluk oranı hakkında ise, "Yoksulluk oranı yüzde 10'a çıktı. Dünya Bankası'nın raporuna göre ise son 2 yılda 3 milyon kişi yoksullaşmış" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN