MB faiz kararına tepki: Faiz indirimi iktisadi değil, siyasi bir karar

Elif Çakır ve Mustafa Karaalioğlu'nun sunduğu Karar Gündem'in konukları İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı ve Ekonomist Doç. Dr. Oğuz Demir oldu. Programda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB)faiz kararı ve piyasalara etkileri konuşuldu.

Elif Çakır ve Mustafa Karaalioğlu'nun sorularını yanıtlayan Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, İYİ Parti Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale ve Ekonomist Oğuz Demir Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19'dan yüzde 18'e indirmesini ' iktisadi değil, siyasi bir karar' diye ifade ettiler.

"TAMAMEN POLİTİKA HATASI"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 19'dan yüzde 18'e indirdi. Böylece TCMB, Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun başkanlık döneminde ilk kez faiz indirimine gitmiş oldu. Karar sonrası güne 8,63 seviyesinde başlayan Dolar/TL kuru 8,80'u aştı.

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrasında tartışmalar da başladı. Faiz indirimin Türkiye'ye ağır sonuçlar doğuracağını vurgulayan Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan enflasyonu düşürmeden alınan faiz indirimine gidilmesini 'politika hatası' olduğunu ifade etti. Özcan şunları kaydetti:

"Faiz indirimi Türkiye'yi faiz sarmalının içine sürükleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temelsiz ekonomi politikalarının ağır sonuçlarını yaşayacağız. Türkiye bu işleri defalarca denedi ama büyük hatalarla karşılaştı. Enflasyon düşürülmeden faiz indirimine gidilmesi yatırımcıları ülkeden çıkmasına neden olacak. İşsizlik meydana gelecek. Ortada iktisadi karar yok siyasi bir karar var. 100 baz puan indirimin temel nedeni seçimi kazanmaktır. Merkez Bankası şu an siyasi bir elle yönetiliyor."

"MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİNİ KARARIYLA KENDİNİ İNKAR ETTİ"

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı da Türkiye Merkez Bankası'nın 100 baz puan indirimini 'Merkez Bankası kendini inkar' etti diye yorumladı. Çanakcı," Tamamen temelsiz ve Merkez Bankası'nın hususlarına ters bir karar. Merkez Bankası bu kararla bağımsız olmadığını tescilledi. Bu karar tamamen siyasi çıkarlar üzerinden alındı. Ülkeyi ateşe attılar" diye ifade etti.

"CUMHURBAŞKANININ CAHİLLİĞİ FAİZLERİ ARTTIRIYOR"

İYİ Parti Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale Merkez Bankası'nın faiz indirimini sert bir dille eleştirerek şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanın ekonomi konusundaki cahilliği piyasadaki faizleri arttırıyor. Faiz indirimi kararından sonra 1 saat içerisinde her birimiz 833 lira daha borçlandık. Bu kararla Merkez Bankası başkanının Erdoğan'ın sözünden çıkamayacağını gördük. MB'nin koltuğunda oraya hiç yakışmayan biri oturuyor. Bizi zorlu bir kış bekliyor. Maalesef Kış mevsiminde yüzde 20'lerin üstüne çıkacak bir enflasyonla karşılaşacağız"

"KARARIN BEDELİNİ HEPMİZ ÖDEYECEĞİZ"

Ekonomist Oğuz Demir de, "Buna cesaret ettiler ve bedelini hepimiz ödeyeceğiz. 100 baz puan bundan sonraki sürecin önünü açtı. İktisadi bir karar değil. Kötü durumdayken bu kararı verdiler. 100 baz puanla bunu süreci başlattılar" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN