Mutfakta bu hatayı sakın yapmayın! Anında alevler içinde kalabilirsiniz

Sosyal medyada viral olan bir videoda, mutfağa girdiğinde yanan tencereye müdahale etmek isteyen adam, çeşmeyi açarak yanan yağın üzerine su döktü. Alev alan yağı söndürmek isterken mutfağın her yerini alevler içinde bıraktı. İşte, alev alan kızgın yağı söndürmenin yolu...

Tencerede yemek yaparken, uzun süre ocak altında unutan şahıs yemeği yaktı.

Mutfağa girdiğinde tencereden alevler yükseldiğini görünce söndürme çabası ise başarısız oldu.

Çeşitli yöntemlerle yanan tencereyi söndürmeye çalışan adam ilk başta eline aldığı havlu ile ateşi söndürmek istedi, yeterli olmadı.

yanan-kizgin-yag-nasil-sondurulur.jpg

Ardından, ateşi suyla söndürebileceğini düşününce çeşmeyi açarak suyun tencereye temas etmesiyle alevlerin bir anda yükselmesi bir oldu.

Sonrasında, mutfağın son halinin görüntülenmesinin ardından mutfağın dolapları, tavanı ve duvarları kömür rengine büründü.

kizgin-yag-nasil-sondurulur.jpg

YANAN KIZGIN YAĞ NASIL SÖNDÜRÜLÜR?

Afet ve kaza gibi acil müdahale gerektiren durumlarda alınacak tedbirler, 2017 yılında Kağıthane Belediyesi'nde gerçekleştirilen tatbikatta anlatıldı. İtfaiye ekipleri tatbikatta ayrıca, ocakta unutulan kızgın yağların neden olduğu yangınlara dikkati çekmek için bir deney gerçekleştirdi. Yangın deneyinde ekiplerin yüksek ateşte kızdırılmış yağın üzerine su dökülmesi sonucu oluşabilecek yangın uygulamalı olarak anlatıldı.

kizgin-yaga-su-dokulunce-ne-olur.jpg

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Şişli Grup Amirliği ekipleri yangın tatbikatı sonrası şu şekilde açıklama yaptı:

"Evde yemek yaparken tavada kimi zaman yağı ateşte unuturuz. Yağ belli bir süre ateşte kaldıktan sonra yanmaya başlar. Bu birçok insanda paniğe neden olur. Bu panikle yanan yağın üzerine su dökeriz. Sudaki oksijenle karşılaşan yağ tanecikleri daha çok yanar ve tavadaki ateşin yüzlerce kat fazlası bir ateş ortaya çıkar.

Bu tepkime bomba etkisi yaratır. Bu yüzden büyük yaralanma ve yanıklara neden olabilir. Mutfak yangınlarının büyük bir kısmı bu sebepten çıkmaktadır. O an yanan tavanın üzerine ıslak bir havlu örtmeli veya kapağını kapatmalıyız. Bu şekilde tavadaki yangını daha rahat söndürebiliriz, kesinlikle su dökülmemeli."

kizgin-yaga-su-dokunce-neden-yanar.jpg

İlgili Haberler