Türkiye- BAE yakınlaşmasının nedeni: Sedat Peker

Bilgehan Uçak'ın sunduğu Karar Gündem'in konukları Gazeteci Fehmi Koru ve Gazeteci Yazar Esedullah Oğuz oldu. Koru ve Oğuz çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bilgehan Uçak'ın sunduğu Karar Gündem'in konukları Gazeteci Fehmi Koru ve Gazeteci Yazar Esedullah Oğuz oldu. Gazeteci Fehmi Koru, Türkiye'nin BAE ile ilişkilerini düzeltmek istemesindeki nedenlerden birinin Sedat Peker olduğunu söyledi.

"TÜRKİYE, ARAYIŞ İÇİNDE"

Türkiye-BAE ilişkileri hakkında konuşan Gazeteci Fehmi Koru şunları kaydetti:

“Bunun bir arayış olduğu belli. Bu arayışın daha çok Türkiye'den BAE'ye dönük bir arayış. Ama bu arayışın muhatabı olan BAE'nin hareket kabiliyetinin fazla geniş olduğu kanaatinde değilim. Özellikle bulunduğu coğrafya olarak BAE, Körfez İşbirliği Konseyi'nin önemli bir üyesi. 7 ülke bu konseyin üyesi. Bu 7 ülkenin Türkiye'ye bakışları son yıllarda olumsuz olarak değişti. Suudi Arabistan'la ilişkilerimiz şeker renk. Özellikle Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra bu ara daha da açılmış görünüyor. İyileştirmek için Türkiye çaba gösteriyor ama karşı taraf yanaşacak görüntü vermiyor"

BAE'NİN TÜRKİYE SORUNU: 15 TEMMUZ DARBESİ

BAE'nin Türkiye ile bazı sorunları olduğuna ve bunlardan birinin 15 Temmuz Darbesi olduğuna değinen Koru, ”Orada, Türkiye'nin suçladığı ülkeler arasında BAE'de geliyordu. BAE'nin darbeyi orada planlandığı ve maddi olarak destek verdiği yönünde idi” dedi.

TÜRKİYE, SEDAT PEKER'DEN DOLAYI BAE İLE İLİŞKİ KURMAK İSTİYOR

Türkiye'nin ise BAE'yle ilişkilerini düzeltmesindeki nedenler arasında Sedat Peker olduğunu söyleyen Koru, ”Bunlardan rahatsızlık duyulduğunu, biz ancak böyle dolaylı yollardan öğrenebiliyoruz. Sedat Peker neredeyse 2 buçuk aydır bu mesajları veriyor. İktidar ve iktidara sözcülük yapmış kalemler susmuş durumda. Ama bunun muhatabı olan kişilerde, herhangi bir tepki şu ana kadar duyulmadı, ilk kez şimdi, BAE'yle arayı düzeltme arayışının başlamasıyla, oradan gelen üst düzey bir yöneticinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabulü ile gördük. Bir müzakerenin başladığını söyleyebiliriz. Ama bu müzakereden sonuç alınması mümkün görünmüyor” dedi.

TALİBAN'IN ARANAN LİSTESİNDE 152 TERCÜMAN VAR

Gazeteci Yazar Esedullah Oğuz ise Afganistan'da Taliban tarafından evlerin arandığı ve katliamların olduğu yönünde bilgilerin yanlış olduğu ve bilgi kirliliği yarattığını söyledi. Taliban'ın arananlar listesinde üst düzey bürokratlar ve tercümanların olduğunu belirten Oğuz, diğer kesimin hayati tehlikesinin olmadığını vurguladı.

Oğuz, Taliban'ın arananlar listesinde olan ve hayati tehlikesi bulunan kişiler arasında Türk Birliği için tercümanlık yapan 152 kişinin olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

“Taliban'ın listesinde olan bazı insanlar var. Onların hayatı tehlikesi bulunuyor. Kabil'de Türk Birliği için çalışan 153 tane genç var. Bunlar 10 yıl boyunca oradaki Türk Birliği için tercümanlık yaptılar, çoğu da Türkiye'de üniversite eğitimi görmüş kişiler. Bunlar Özbek ve Türkmen asıllı gençler. Ve bunlar Taliban'ın iktidara geldiğinden beri uzun zamandan Türkiye'ye gelmek için uğraşıyorlar. Türkiye, kendi vatandaşlarını orada tahliye ediyor ama bu tercümanlara sıra gelmedi. Bu tercümanlar ciddi anlamda tehdit altında. Ve kendi evlerinde değil, başka evlerde saklanıyorlar. Tercümanlardan 1 tanesi öldürüldü”

Oradaki Türk yetkililerin 'Biz daha buradan ayrılamıyoruz. Siz merak etmeyin, bekleyin' açıklamasında bulunduğunu söyleyen Oğuz, "Öncelik Türk vatandaşlarına veriliyor. Ondan sonra bazı Afgan yetkililer ve onlardan sonra Tercümanlara sıra gelecek” dedi.

Oğuz, tercümanlar arasında bir iki kişinin de Amerikan uçakları vasıtasıyla İslamabad'a gittiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN