Kayıp rezerve çözüm: İhale

Kayıp rezerve çözüm: İhale

Muhalefet, 128 milyar dolarlık kayıp rezervin araştırılması için peş peşe çağrılar yaparken, dikkat çeken açıklama Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'dan geldi: Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alım ihaleleri yoluyla rezervlerimizi artıracağız.

Merkez Bankası'nın kayıp rezervleri ile ilgili hükümetten net bir açıklama gelmezken, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. 

Ağbal, rezervler ile ilgili "Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alım ihaleleri yoluyla rezervlerimizi artıracağız" ifadesini kullandı. 

Ağbal, Merkez Bankası'nın internet blogunda yayımlanan 'Kalıcı fiyat istikrarı için kararlı ve öngörülebilir para politikasının önemi' başlıklı yazısında şunları aktardı:

MERKEZ'DEN GÜVEN MESAJI

"Toplumu bir arada tutan yegane unsur olan güven güçlü bir ekonominin de temelini oluşturur. Güven duyulan bir ekonomide beklentiler iyileşir, yatırım ve istihdam artar, toplum refaha kavuşur.

Güven, ekonomi yönetiminin temel kurumlarından biri olan merkez bankaları için de büyük önem taşır. Para politikasına güven duyulduğunda daha etkin olur, beklentileri iyileştirme gücü artar. Bu çerçevede, bir merkez bankasının amacına ulaşmak için atması gereken ilk adım ekonomik aktörlerin para politikasına güvenmesini sağlamaktır. Görevini başarıyla yerine getiren bir merkez bankası istikrarlı ve üretken bir ekonominin kapısını açar. Kısacası güven veren, fiyat istikrarına odaklanan bir para politikası uzun vadede toplumsal refahın anahtarlarından biridir."

"ŞEFFAF ŞEKİLDE KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ"

Ağbal, blog yazısına şöyle devam etti: "2021 yılı sonunda enflasyonun yüzde 9,4 seviyesine düşmesini hedefliyoruz ancak bu konudaki risklerin de farkındayız. Bu nedenle sıkı para politikamızı sürdürürken bir yandan da tüm paydaşlarımızı içeren etkin bir iletişim yaklaşımı ile politikalarımızın etkisini artırmayı hedefleyeceğiz.

Para politikasındaki sıkı duruşu, yüzde 5 hedefini elde edene kadar sürdüreceğiz. Hedefe ulaşmakla da yetinmeyecek, enflasyonda bu seviyenin kalıcılığını sağlamak için gerekeni yapacağız. Özetle, bu stratejimizin geçici değil, orta vadeli bir strateji olduğunu ve hedeflerimize ulaşana kadar kararlılıkla uygulanacağının altını çizmek isteriz.

Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alım ihaleleri yoluyla rezervlerimizi artıracağız. Şartlar oluştuğunda, buna yönelik planımızı da açık ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız."

NE OLMUŞTU?

Muhalefet Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da harcandığını kabul ettiği Merkez Bankası'nın rezervlerinin akıbetinin detaylarına ulaşmak için peş peşe çağrıda bulunmuştu.

Merkez Bankası'nın kime, ne kadar ve hangi kurdan sattığı bilinmeyen 128 milyar dolarlık rezerv satışının araştırılması için Meclis tarafından komisyon kurulması istenmişti.

İYİ Partili Durmuş Durmuş Yılmaz ile Gelecek Partili İbrahim Turhan, 128 milyar dolarlık döviz rezervinin kimlere, hangi kurdan ve ne amaçla satıldığının araştırılmasını istemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN