Kazakistan Türk seracılarını bekliyor

Kazakistan Türk seracılarını bekliyor

Koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki etkilerinin azalması ile beraber Kazakistan Türk iş insanlarına yeni bir fırsat sunuyor. Bedava arazi gibi imkanlar tanıyan Kazakistan, avantajlı konumuyla da yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Dünyada COVİD-19 salgınının yayılmasının kontrol altına alınmaya başlanmasıyla beraber bütün ülkeler ekonomilerini canlandırma amacıyla yabancı yatırımcılara çekici fırsatlar sunmaya başladı. Bu süreçte özellikle gelişmiş Batı ile yükselmekte olan Doğu arasındaki ülkeler cazip hale geldi. Uzmanların görüşlerine göre, coğrafik olarak Avrasya’nın göbeğinde yer alan Kazakistan büyük umut vadediyor. Dünya Bankası’nın “Doing Business” sıralamasına göre, Kazakistan 190 ülkenin arasında yatırım yapılabilecek en iyi 25. ülke. ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşu The Heritage Foundation tarafından ülke ekonomisi üzerine yayınlanan makalede salgın sonrasında Kazakistan’ın büyük fırsatlar ülkesi olacağı tespiti yapıldı. Bu öngörülerin birkaç haklı sebebi var. Birincisi, ülkenin istikrarlı ekonomisi ve yeterli finansal rezervleri bulunmakta. İkincisi, Kazakistan’ın coğrafik konumu belirli avantajları sağlamaktadır. Üçüncüsü, Kazakistan hükümeti “Ekonomik Büyümeyi Yeniden Sağlama Planı” ve “2025 Kalkınma Stratejisi” gibi projelerle yatırımcılara uygun ortam hazırlıyor.

ÖZEL YATIRIM FIRSATLARI SUNULUYOR

Bu çerçevede Kazakistan’da özel yatırım fırsatları sunuluyor. Hususen, yatırımcılara 10 yıllığına tüm vergilerden muafiyet, altyapısı hazır arazi, güvenilir özel ve devlet ortaklığı, %7-8 faizli kredi imkânı, ihracat desteği sağlanıyor. Ülkede temel kamu hizmetleri çok uygun. Asgari ücret 170 dolar ve vasıflı işçi ücreti 250 dolar. Anlaşmazlıklar doğduğu durumda, ülkede İngiliz hukuk sistemi mahkeme ve tahkim hizmet veriyor. İhracat pazarı olarak 200 milyonluk Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerini kapsayan gümrüksüz pazar imkânı, ayrıca Çin ve Orta Asya ülkelerine avantajlı ihracat imkânı bulunmakta. En önemlisi ülkedeki güvenli ortamın kanıtı olarak Hollanda, ABD, İsviçre, Çin, Fransa, Rusya, Belçika, İngiltere ve Japonya’dan gelen yatırımcılarla beraber sayısı 2 bin 500’e ulaşan ve ülkedeki ikinci güçlü yatırımcı olan Türk şirketleri iş yapmaktadır.

Yatırım fırsatları bağlamında Kazakistan’ın özellikle ziraat potansiyeli çok yüksek. 210 milyon hektar tarım arazisi (kişi başına düşen ekilebilir arazide dünya sıralamasında 2. sırada) ve otlaklar için tahsis edilen 180 milyon hektar bulunmaktadır. Sektörde önemli vasıflı işgücü söz konusu. İstihdam edilen nüfusun %20’si tarım ve gıda üretimi sektöründe. Mandıra, meyve ve sebzeler, yağlı tohumlar, et, tahıl işleme gibi alt sektörlerde büyük fırsatlar bulunmakta.

Bu kapsamda Kazakistan yönetimi özellikle seracılık konusuna öncelik vermekte. Çünkü bu alanda büyük açık var. Ülkede iç talepte yıllık 65 bin ton domates ve 14,5 bin ton salatalık ithalat açığı bulunmakta. İhracat potansiyeline açısından, Rusya pazarı dikkat çekiyor. Rusya 2018’de 578 bin ton domates ve 123 bin ton salatalık ithal etti. Kazakistan’dan Rusya’ya ihracat bedeli 0. Rusya ile fiyat farkı da öneml bir nokta. Rusya bölgelerindeki domates ve salatalık fiyatları Kazakistan’daki ortalama fiyatlardan %33 ve %24 daha fazla. Yaz aylarında üretim fiyat maliyetinin %30, kış aylarında %150-200 üstünde ürün fiyat artışı var. Düşük enerji maliyeti de önemli faktörlerden: elektrik fiyatı - 1kwh - 0.03 - 0.056 cent$. Gaz fiyatı - 1m3 - 0.03 - 0.84 cent$.

Sunulan teşviker ise şöyle,

  • Bedava arazi.
  • Fabrikaya kadar tüm alt-yapı ve komünikasyon (elektrik, şu, gaz ve yol) devlet tarafından sağlanıyor.
  • 10 yıllığına Kurumlar (%20), Arsa ve Bina vergileri, %0.
  • Yatırım maliyetinin 25% geri ödeme.
  • %6 kredi imkânı (10 yıl).
  • Gübre masrafın 50% devlet karşılıyor.
  • İhracat ulaşım masrafın %40 geri ödenmesi.

Sonuç olarak, Kazakistan Türk yatırımcılarını ve özellikle seracıları bekliyor. Koronavirüs krizini fırsata çevirmek isteyen işadamlarını başarı hikâyesini burada yazabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN