Kerim Rota, esnafın durumunu gözler önüne serdi

Gelecek Partisi Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, enflasyonla mücadelede faturanın esnafa kesilmesine domates hesabı üzerinden cevap verdi.

Gelecek Partisi Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kerim Rota, enflasyonla mücadele gerekçesiyle marketlere, pazarcılara cezalar kesilmesine tepki gösterdi.  

Gelecek Partisi’nin resmi Twitter hesabından videolu açıklama yapan Rota, iktidarın esnafa yönelik “fiyat artışı yoluyla darbe yapıyorlar” eleştirisine “buna çocuklar bile güler” diyerek tepki gösterdi.  

"BİR DOMATESİN YOLCULUĞU"

“Aslında konu belli hep aynısını yapıyorlar. Sorumluluk almak yerine suçu başkasına atıyorlar” diyen Rota, domatesin tarladan İstanbul Anadolu Yakası haline geliş ücretini kalem kalem açıkladı.  

Bir kamyon domates ortalama 15 ton ediyor. Bu da 15 dönümlük bir seradan çıkabilen bir ürün. 15 dönümlük bir sera 1 günde 30 kişilik bir işçi gurubuyla toplanabiliyor. 

Bunların günlük masrafları 200 TL’den 6 günde 6 bin TL sadece toplama işçiliği oluyor. Alanya haline nakletmek ise 2 bin 250 TL. 

Toplam maliyet: 8 bin 250 TL 

Hale gelince temizlenmesi ortalama bin 400 TL 

Toplam maliyet: 9 bin 650 TL 

Bin 500 adet kasa kullanılması gerekiyor bu da 3 bin 750 TL 

Toplam maliyet: 13 bin 400 TL 

Son domatesin İstanbul yolculuğu başlıyor. 

Nakliye ve ücretli yolculuğu da hesaplayınca bu yolcuğun tutarı 5 bin 500 TL 

Toplam maliyet: 18 bin 900 TL 

İstanbul haline indirmek için de işçilik bin 500 TL  

Toplam maliyet: 20 bin 400 TL 

20 bin 400 TL’yi kilo başına hesaplayınca, kg maliyeti 1.40 kuruş. 

KİM DARBECİ? 

Hesabın ardından bu tutarın sadece domatesin İstanbul Anadolu Yakası’na varış maliyeti olduğunu ifade ederek şunları söyledi:  

Burada çiftçiye giden bir para yok.  

İstanbul’da tüketiciye ulaştırırken marketin elektriği, nakliyesi, testi, maaş ile prim ve poşet ücreti bu harcamalara dahil değil.  

Sadece tarladan İstanbul Anadolu Yakası haline geliş fiyatı kg başına 1.40 kuruş. 

Şimdi sormak lazım kim darbeci? 

Çiftçi mi? 

Hamal mı? 

Kamyon şoförü mü? 

Yoksa tarım işçisi mi? 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN