Korona aşısı nerede yaptırılır? İşte Covid aşısı yaptıracak gönüllülerde aranan şartlar

Korona aşısı nerede yaptırılır? İşte Covid aşısı yaptıracak gönüllülerde aranan şartlar

Sinovac, BioNTech-Pfizer gibi koronavirüs aşıları yapılacak çalışmaların ardından Türkiye’de uygulanacak. Öncesinde Covid aşısı yaptıracak gönüllülerde aranan şartları taşıyanlar, aşının yan etkilerinin pek olmadığını söyledi.

Türk doktorlar Şahin çiftinin yaptığı BioNTech-Pfizer aşısı ve Çin'in Sinovac aşısı için açıklama yapan Bakan Koca, aşıda KDV oranının yüzde 1 olacağını söylemişti. Koca, Çin aşısının hastanelerde yapılacağını vurgularken, BioNTech aşısının ise eczanelerde ücretli olarak satılacağını duyurmuştu.

GÖNÜLLÜ COVİD AŞISI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sağlık Bakanlığı’nda paylaşılan açıklamada, 15 Eylül’de Türkiye'de Faz 3 çalışmalarına başlanan Çin menşeli yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı, sağlık çalışanlarının ardından gönüllü vatandaşlar üzerinde de uygulanmaya başladı. Gönüllü Covid aşısı yaptırmak isteyenler https://covid19asi.calismasi.info internet sitesi üzerinden ya da 0850 811 18 80 telefon numarasını arayabilir.

GÖNÜLLÜ COVİD AŞISI BAŞVURU ŞARTLARI

18-59 yaş aralığında bulunan ve daha evvel Covid-19 geçirmeyenler aşı yaptırabilir.

KORONAVİRÜS AŞISI NEREDE YAPTIRILIR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 28 Aralık 2020 itibarıyla Çin aşısı Sinovac’ın Türkiye’ye geleceğini açıklamıştı. Gelen Çin aşıları, ilk etapta sağlık çalışanlarına yapılacak. Ardından koronavirüs aşılarının hastanelerde acil durumdaki hastalara yapılacağı kaydedildi. Kovid-19 aşısı zorunlu olmasa da tüm vatandaşların ikna edilmesi suretiyle herkese yapılması planlanıyor.

Almanya’da Almanya'da eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte BioNTech firmasını kuran Türk Dr. Uğur Şahin’in, ABD’li Pfizer ile ortak ürettiği koronavirüs aşısının alımı konusunda anlaşma yapıldığını açıklayan Bakan Koca, bu yıl için ayrılan, depolarda hazır beklediğini 550 bin doz aşının Türkiye’ye getirileceğini duyurmuştu. 2020’nin sonuna kadar ya da ocak ayı başına kadar gelmesi bekleniyor. Aşının mart ayı sonuna kadar 4,5 milyon doz olarak Türkiye’ye teslim edileceğini duyuran Koca, tarafların mutabakatıyla 30 milyon doza kadar aynı koşullarda aşının temin edilebileceğini duyurdu.

Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında BioNTech-Pfizer koronavirüs aşısının eczanelerde satılacağını duyurmuştu. Hükûmet, koronavirüs aşılarının vergi oranını ise yüzde 1 olarak açıklamıştı.

koronavirus-asisi-nerede-yaptirilir-gonullu-covid-asisi-basvuru-sartlarii.jpg

KOVİD AŞISININ YAN ETKİLERİ

Tüm araştırmalarda bir parça risk vardır. Söz konusu riskler arasında hastalanmaya ya da insanın kendisini rahatsız hissetmesine sebep olacak veya zarar verecek unsurlar mümkündür. Çalışmanın önceki aşamalarından elde edilen bilgilere göre, çalışma dâhilinde uygulanacak aşı, ishale ve ateş, nadir de olsa kusma, bulantı, yeme bozuklukları, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluğa sebep oluyor.

Aşı uygulanan bölgede ise ağrıya, bazen görülse de kızarıklığa, kaşıntıya ve şişliğe sebep olabilir. Tüm bu olası risk faktörleri için aşının uygulanmasından sonra 30 dakika boyunca gözlem odasında çalışma ekibince izlenmesi gerekir.

Laboratuvar testleri için kanın alındığı bölgede morarma ya da ağrı ve enfeksiyon riski bulunur. Öte yandan kan alınmasına tepki olarak ortaya çıkan küçük bir baygınlık riski de muhtemeldir. Çalışmaya katılırken çalışma ürünü ile ilişkili olan olumsuz etkilerle de karşı karşıya kalınabilir.
Çalışmanın tüm katılımcıları, tüm olumsuz etkiler açısından dikkatli bir şekilde takip edilir. Çalışmaya girecek olan gönüllülerin, çalışma merkezlerinin COVID-19 kliniklerine girmelerine izin verilmez, çalışma gönüllüleri adına bu merkezlerde ayrı bölümler oluşturulur. Bu vesileyle Kovid-19 hastalarıyla bu çalışmanın katılımcılarının hiçbir biçimde aynı yerde olmamaları gerekir.

Çalışma ekibi, olumsuz etkileri azaltmaya yardım etmesi adına aşı olacak kişiye ilaçlar verebilir. Bu etkiler ciddi ya da hafif olabilir. Bu çalışmaya dâhil olanlardan, oluşabilecek olumsuz etkilerin masraflarını/maliyetini karşılaması istenmez. Çalışma tedavisinin neden olduğu herhangi bir zarara uğranması hâlinde, hiçbir maliyeti olmayan uygun bakım ve yardım sağlanır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN