9 aylık aşı geçerlilik süresi 3 aya indiriliyor: Almanya'da ‘taze aşı’ dönemi

9 aylık aşı geçerlilik süresi 3 aya indiriliyor: Almanya'da ‘taze aşı’ dönemi

Almanya’da 9 aylık aşı geçerlilik zamanı düşürüldü. Hükümetin yasa taslağında ‘taze aşılı’ kavramı dikkat çekti. Ekim'de yürürlüğe girmesi öngörülen yasada aşılılara yönelik muafiyetlerden yararlanabilmek için son dozun üzerinden 3 ay geçmemiş olması gerekiyor.

Almanya'da koronavirüs vakalarında yeniden patlama yaşanırken hükümet, sonbahardaki olası tehlikelere karşı yasal düzenleme çalışmalarını tamamladı. Süresi 30 Eylül'de dolacak olan Salgın Hastalıklardan Korunma Yasasının yerini alacak düzenleme bugün kamuoyuna sunuldu.

Federal Meclis ve Eyalet Temsilcileri Meclisi'nin onayının ardından 1 Ekim-7 Nisan tarihleri arasında yürürlükte kalması öngörülen yasa, bazı alanlarda koruyucu maske takma ve test ibraz etme zorunluluğu getiriyor, yerel olarak acil önlem gerektiren durumlarda eyaletlere de ek önlemler alma yetkisi tanıyor.

Maske takmak yeterli değil test olunacak

Buna göre ülke genelinde havayolları ve uzun mesafeli toplu taşıma araçlarında maske zorunluluğu devam ettirilirken hastane veya yaşlı bakım merkezlerinde maskenin yanında test zorunluluğu olacak. Önlemler, ayakta tedavi hizmetleri veren sağlık kuruluşlarında ve benzer merkezlerde çalışanlar için de geçerli olacak.

‘Taze aşılı’ zorunlu olacak

Yasa taslağının en dikkat çekici yönü, "taze aşılı" kavramını içermesi. Hastane ve yaşlı bakım merkezlerinde test zorunluluğundan muaf tutulacak kişilerin üç ay içinde son doz aşısını yaptırmış ya da iyileşmiş olması gerekiyor. Söz konusu sağlık merkezlerinde tedavi gören kişiler, altı yaşından küçük çocuklar, sağır veya işitme güçlüğü çekenler ve tıbbi nedenlerden dolayı maske takamayanlar maske yükümlülüğünden muaf tutulacak.

Mekanlara test zorunluluğu getirilecek

Bu önlemlerin başında yakın mesafe toplu taşımanın yanı sıra kamuya açık kapalı mekanlarda maske zorunluluğu geliyor. Maske zorunluluğunun hobi, kültür ya da spor etkinlikleri ve kuruluşları ile restoranlarda geçerli olmayacak. Ancak bu muafiyet için de test zorunluluğu getiriliyor.

Test zorunluluğundan muaf olabilmek içinse son dozu üç ay içinde yaptırmış, yani "taze aşılı" olmak ve 90 gün geçerli olan "iyileşmiş" statüsünde bulunmak gerekiyor.

Eyaletler acil durumlarda yerinden öğrenimin devamlılığını sağlayabilmek hedefiyle okullarda beşinci sınıfın üzerindeki öğrencilere ve çalışanlara maske zorunluluğu uygulayabilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN