Aşı çalışmalarına yönelik önemli açıklama: Varyantlar için 100 günde yeni bir aşı geliştirilebilir

Aşı çalışmalarına yönelik önemli açıklama: Varyantlar için 100 günde yeni bir aşı geliştirilebilir

Koronavirüsle mücadele kapsamında önemli çalışmalara imza atan BioNTech'in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, varyantların virüsü daha dirençli hale getirdiğini ve eğer bu konuda da ihtiyaç olursa 100 gün içinde yeni bir aşı elde edebileceklerini söyledi.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin, Fransız basınına varyantlar ve aşı çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Virüsün varyantlar ile daha dirençli hale geldiğini belirten Türeci ve Şahin, gerekirse 100 gün içinde yeni bir aşının elde edilmesini sağlayabileceklerini dile getirdi.

Türeci ve Şahin'e yeni Delta varyantının yayılma hızı, dördüncü dalga korkularının yeniden alevlenmesi ve mRNA aşılarının varyantlara karşı etkisi soruldu. Türeci ve Şahin ise aşıların yeni suşlara karşı etkili olması için mRNA aşısını uyarlamanın oldukça basit olduğunu açıkladı. Özlem Türeci durumu "Fikir, orijinal virüsün Spike proteininin genetik kodunu aşımızdaki yeni varyantınkiyle değiştirmekten ibaret" sözleriyle açıkladı.

CNN Türk'ün aktardığı haberde, BioNTech aşısının varyantlara karşı yeni bir versiyonunun da ağustos ayında klinik denemelere başlayacağını belirten Şahin, aşının böylelikle Delta varyantına karşı daha iyi performans göstermesine izin verebileceğini belirtti.

Şahin ise bunun üzerine, "Gerçekten ihtiyaç duyulursa 100 gün içinde yeni bir aşının elde edilmesini sağlayabiliriz” diye ekledi.

Türeci, şu an için ise Delta varyantı gibi yeni suşların ortaya çıkmasıyla, muhtemelen üçüncü bir doz aşının yapılmasının gerekli olabileceğini de belirtti.

"DOZLAR ARASINDAKİ SÜRE LABORATUVARLARA DEĞİL DEVLET YETKİLİLERİNE BAĞLI"

Türeci konuya ilişkin "Spike proteinindeki belirli antikor bağlama bölgeleri mutasyona uğruyor. Klinik denemelerimiz, yüksek sayıda antikorla bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve dolayısıyla enfeksiyona karşı koruma sağladığı için üçüncü dozun büyük olasılıkla yararlı olacağını göstermiştir" dedi.

Türeci, ikinci ve üçüncü doz arasındaki sürenin kararının ise laboratuvarlara değil, ülkelerin yetkililerine ait olacağını ifade etti.

İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonuçları, Pfizer-BioNTech aşısının tam aşılamadan 2 hafta sonra Delta varyantının semptomatik formlarına karşı yaklaşık %89 etkili olduğunu gösterdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN