Bilim Kurulu üyesi tarih verdi: Maskeleri ne zaman atacağız?

Bilim Kurulu üyesi tarih verdi: Maskeleri ne zaman atacağız?

Gözler 1 Haziran'da alınacak 'normalleşme' kararlarına çevrilirken, aynı ayda Türkiye'yi yoğun bir aşılama programı bekliyor. Aşılama ile birlikte maskelerin çıkıp çıkmayacağı da tartışma konusu. Son olarak Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, maske ile ilgili tarih verdi. Yavuz, yüzde 70 aşılama olduğu takdirde salgının kontrol altına alınacağını ve Ekim ayı gibi maskelere veda edileceğini söyledi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, online gerçekleşen 'İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi' öncesinde salgın ile ilgili son bilgileri paylaştı.

Milliyet'in haberine göre, İngiltere, ABD ve İsrail'deki aşılama çalışmalar sayesinde bu ülkelerde vaka ve ölüm sayılarının büyük oranda azaldığını, salgının kontrol altına alındığını belirten Yavuz, şunları söyledi:

SALGIN NE ZAMAN KONTROL ALTINA ALINIR?

"MRNA aşılarının tek dozuyla hastalığı yüzde 70, ölümleri ve hastane yatışını yüzde 80, iki doz uygulandığında hastalığı yüzde 90, ölüm ve hastane yatışlarını yüzde 95 azalttığını biliyoruz. Ülkemizde de söylendiği gibi 120 milyon doz mRNA aşısı gelmesi halinde, yaz döneminde yapılacak yoğun aşılamalarla ekim ayı gibi bu hastalığı tamamen kontrol altına alabileceğimizi düşünüyoruz. Kovid-19 aşıyla engellenebilen bir hastalık haline geldi. Yeterli aşılama yapabilen ülkelerde enfeksiyonun ve ölümlerin belirgin olarak azaldığını görüyoruz.

MASKELER NE ZAMAN ÇIKACAK?

Toplumun yüzde 70’inin aşılanmasıyla toplumsal bağışıklık oluşturulduğunda maske takılması gerekmeyecek. Ancak bu hastalığın ortadan kalkmayacağını, grip gibi bir hastalık haline geleceğini, belli aralarla aşıların tekrarlanacağını öngörüyoruz. Ancak şu aşamada kısıtlamalar gevşetildiği anda vaka sayılarının artması kaçınılmaz olacak."

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs ile ilgili son tablosunu 27 Mayıs 2021'de açıkladı.

Son verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 8 bin 426 kişinin testi pozitif çıktı, 183 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı da 673 olarak kayıtlara geçti.

Ağır hasta sayısı 1504 oldu, 13 bin 102 kişinin Kovid-19 tedavisinin bitmesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 70 bin 815'e yükseldi.

Toplam test sayısı 53 milyon 258 bin 116'ya ulaştı. Vaka sayısı 5 milyon 220 bin 549, vefat sayısı 46 bin 970 oldu.

TÜRKİYE'DE KAÇ KİŞİ AŞILANDI?

Türkiye'de toplam aşı miktarı, 27 Mayıs saat 23.30 itibarıyla 28 milyon 538 bin 909 oldu.

Sağlık Bakanlığı'nın anlık verilere göre, uygulanan birinci doz aşı sayısı 16 milyon 336 bin 136, ikinci doz aşı sayısı 12 milyon 202 bin 773 oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN