Omicron benzersiz şekilde yayılıyor

Omicron benzersiz  şekilde yayılıyor

Omicron’un daha önce herhangi bir varyantta görülmeyen hızla yayıldığı uyarısında bulunan Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Ghebreyesus, varyanta karşı yeterince önlem alınmadığını vurguladı: Bu virüsün tehlikesini hafife aldığımızı görüyoruz. Omicron daha hafif bir hastalığa yol açıyor olsa bile, vakalarda yaşanacak büyük bir artış sağlık sistemlerinin tıkanmasına neden olabilir.

KARAR DIŞ HABERLER

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün Omicron varyantının dünya çapında daha önce eşi benzeri görülmemiş bir hızda yayıldığı uyarısında bulundu.

Çok sayıda mutasyon içeren bu varyant bugüne kadar 77 ülkede tespit edildi. DSÖ Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ise varyantın muhtemelen daha fazla ülkede bulunduğunu, bunun henüz tespit edilmediğini söyledi.

Ghebreyesus, varyanta karşı yeterince önlem alınmadığını vurgulayarak, “Bu virüsün tehlikesini hafife aldığımızı görüyoruz. Omicron daha hafif bir hastalığa yol açıyor olsa bile, vakalarda yaşanacak büyük bir artış sağlık sistemlerinin tıkanmasına neden olabilir” dedi.

İlk olarak Kasım’da Güney Afrika’da tespit edilen varyant, pek çok ülkede vakaların artmasına yol açtı. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa da Kovid-19’a yakalandı. Omicron şu anda ABD’deki vakaların yaklaşık yüzde üçünü oluşturuyor ve diğer ülkelerde de Omicron kaynaklı vakalarda artış yaşanıyor. Omicron’la ilgili elde edilen ilk veriler, varyantın aşılara karşı dirençli olabileceğini ve Delta varyantından daha bulaşıcı olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, hatırlatma dozunun Omicron’a karşı koruyuculuğu artırdığına dikkat çekiyor. Afrika’da vakalardaki rekor artışa rağmen ölüm oranlarının nispeten az olması konusundaki iyimserliğe karşı da uyaran DSÖ, bütün ülkeleri bulaşı dizginlemek ve sağlık sistemlerini korumak için hızlı hareket etmeye çağırdı. DSÖ uzmanı Bruce Aylward, “bunun hafif bir hastalık olduğuna dair sonuçlara varılmaması” yönünde uyarıda bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN