Salgının başladığı Çin'de 'omicron' için yeni tedbirler alındı

Salgının başladığı Çin'de 'omicron' için yeni tedbirler alındı

Koronavirüs salgının başladığı yer olan Çin'de, Omicron varyantı etkisini gösterince Ulusal Sağlık Komisyonu yeni yönerge açıkladı. Yönergede varyanta karşı yeni tedbirler açıklanırken, 'sıfır vaka' stratejisi uygulayan ülkede, günlük vaka sayısının 3 bin 602'ye kadar çıkması dikkat çekti.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının ilk görüldüğü yer olan Çin'de, son günlerde etkisin artıran omicron varyantına karşı yeni önlemler alındı. Teşhis, tedavi ve karantina yönergelerinde değişikliğe gidilen ülkede, Pfizer'in geliştirdiği koronavirüs ilacına izin verildi ve Çinli biyo-teknoloji şirketi Brii Biosciences tarafından geliştirilen "moloklonal antikor terapisinin" tedavi amaçlı kullanımını da onayladı.

Yönergede, 'az' ve 'orta' seviye belirti gösteren hastaların hastane yerine merkezi karantinada tutulacağı belirtilirken, Omicron varyantının çoğunlukla 'orta' ve 'az' hastalık belirtisine yol açtığı ve hastanede tedavi gerektirmediğinin altı çizildi.

HASTANEYE YATIRILMAYACAK

Ulusal Sağlık Komisyonu, yayımladığı yeni yönergede, yeni kurallarla "az" veya "orta" düzeyde hastalık belirtisi gösteren kişilerin, belirtiler ağırlaşmadığı sürece hastaneye kaldırılmasına gerek olmayacağını duyurdu.

Buna göre, söz konusu kişilerin 14 gün merkezi karantinada kalması yeterli olacak. Bulundukları bölgenin risk durumuna göre kişilerden ayrıca 7 gün evlerinde tıbbi gözetim altında kalmaları istenebilecek.

Güncellemenin, Omicron varyantının yayılması sonucu vaka sayısının artacağı öngörüsüyle sağlık sistemini gereksiz yük altında bırakmamak için yapıldığı anlaşılıyor.

GÜNLÜK VAKA 3 BİN SEVİYELERİNE ULAŞTI

Çin'de Omicron varyantını taşıyan yurt içi kaynaklı vakalar, bu ay 28 eyalet ve bölgede 15 binden fazla kişiyi etkiledi. Günlük vaka sayısı 14 Mart'ta 3 bin 602'ye kadar çıktı. Belirti göstermediği için genel toplama dahil edilmeyen "asemptomatik" vakalarla sayı 5 binlere kadar ulaştı.

Vakaların yoğun görüldüğü 3,6 milyon nüfuslu Cilin ve 17,5 milyon nüfuslu Şıncın kentlerinde bu hafta başında karantina ilan edildi, ülkenin en büyük kenti Şanghay'a ulaşım kısıtlaması getirildi.

"SIFIR VAKA" RAFA MI KALKTI?

Bulaşıcılığı yüksek Omicron varyantının ortaya çıkardığı tablo, Çin'in Kovid-19'a karşı "sıfır vaka" stratejisi için sınama oluşturuyor.

Covid-19 vakalarını, ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor.

Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahale ve maliyeti açısından zaman zaman tartışmalara yol açıyor.

Dünyanın diğer ülkeleri Kovid-19 karşı salgın koruma tedbirlerini büyük ölçüde kaldırıp normalleşmeye giderken, Çin'in mücadele stratejisini zaman içinde nasıl değiştireceği henüz belirsizliğini koruyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN