Sürü bağışıklığında alarm! Milyarlarca insan aşı olmayı reddetti

Sürü bağışıklığında alarm! Milyarlarca insan aşı olmayı reddetti

Sürü bağışıklığının tehlikede olduğunu gösteren bir araştırma ortaya çıktı. 117 ülkede 300 binden fazla kişi ile yapılan ankete katılanların yaklaşık yüzde 29'u, Kovid-19 aşısı olmayacaklarını söyledi. Bu sonuç, dünyadaki her 10 kişinin üçünün aşı olmayı reddettiğini gösteriyor.

ABD'de Washington merkezli danışmanlık şirketi Gallup'un küresel anket sonuçlarına göre, 1,3 milyar kişi, koronavirüs aşısı olmayacağını açıkladı.

Geçen yıl 117 ülkede 300 binden fazla kişi ile yapılan ankete göre, dünya çapındaki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 29'u kendilerine ücretsiz teklif edilse yaşıı reddedeceğini, yüzde 3'ü ise kararsız olduğunu söyledi. 

Aşıyı reddeden kişilerin oranı nedeniyle aşılanan insan sayısı, uzmanların yüzde 70 ile yüzde 85 arasına düştüğünü tahmin ettiği koronavirüse karşı sürü bağışıklığı için gereken aralığın altına düşüyor.

01-003.jpg

YİNE DE ANLIK GÖRÜNTÜ SUNUYOR

Gallup tarafından yapılan 2020 Dünya Anketi, geçen yıl kendi türünde yapılan en büyük çalışma. Ancak sonuçlar, 2021'in ilk birkaç ayında yapılan aşılama kampanyalarının, aşıya yönelik tutumların nasıl etkileyebileceğine dair verilere sahip değil. NTV'nin haberine göre, yine de anket tutumların nasıl değişebileceğine ve aşılama dürtüsünün en zor olabileceği zamana dair bir anlık görüntü sunuyor.

ABD'LİLER AŞIYA ISINDI

Örneğin, ABD'de anketin yapıldığı aşıyı reddetme oranı yüzde 53 ile önemli ölçüde daha yüksek. 2020 Dünya Anketi'nden sonraki aylarda toplanan yurtiçi anket verileri, ABD'nin kovid-19 aşısına ısınmaya başladığını gösterdi ve ABD'lilerin yüzde 74'ü, Mart ayında yapılan yerel bir Gallup anketine ABD Gıda ve İlaç tarafından yetkilendirilmiş bir aşı için sıraya gireceklerini söyledi.

02-002.jpg

AŞI REDDİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DÜŞÜK

Bununla birlikte 2020 Dünya Anketi’nde Güneydoğu Asya ülkelerinde aşı reddinin son derece düşük olduğu ortaya çıktı. 

Myanmar'da çalışmaya katılanların 96'sı aşı olmak istediğini söyledi ve sürü bağışıklığı için en yüksek eşik tahminini aşan tek ülke oldu. Myanmar'ı yüzde 87 ile Nepal, yüzde 85 ile komşusu Tayland ve yüzde 84 ile Laos ve Kamboçya izledi.

EN FAZLA AŞI REDDİ KAZAKİSTAN'DA

Ancak bu, aynı tutum Doğu Avrupa'da ve birçok Sovyetler sonrası cumhuriyette görülmedi. Dünyadaki en düşük aşı isteğinin Kazakistan olduğu ortaya çıktı. Bu ülkede ankete katılanların sadece yüzde 25'i ücretsiz aşı alacaklarını belirtti.

Aşı olacağını söyleyenlerin oranı Macaristan'da 30, Bulgaristan’da yüzde 33'te kaldı. Kovid-19 aşısı uygulayan ilk ülke olan Rusya'da ise 2020'de yalnızca ankete katılanların yüzde 37’si koronavirüs enfeksiyonunu önleyebilecek bir aşı yaptırmaya istekli olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN