Koca'dan 3. doz açıklaması: Yerli aşı ile yapacağız

Koca'dan 3. doz açıklaması: Yerli aşı ile yapacağız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eylül ayından itibaren yerli aşının devreye gireceğini ve ilk iki dozdan altı ay sonra yapılması tavsiye edilen 3. doz yeni tip koronavirüs aşısının yerli aşıyla yapılacağını açıkladı.

BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, yaptığı son açıklamada kovid aşısı olanların 2'inci doz aşıdan 9 ay, en geç 12 ay sonra üçüncü doz aşıyı yaptırmalarını önermişti. Şahin'in hatırlatma aşısı da dediği 3. doz aşı hakkında Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık ise inaktif aşı yaptıranlarda 3'üncü dozun gerekebileceğini söylemişti. Sağlık Bakanı Koca'dan 3. doz aşı ile ilgili açıklama geldi. 

Yerli aşı çalışmalarına ilişkin bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eylül ayı itibariyle yerli aşının devreye gireceğini söyledi. Bakan Koca, ayrıca  2'inci dozdan 6 ay sonra yapılması tavsiye edilen 3'üncü doz hatırlatma aşısının yerli aşıyla yapılacağını belirtti. 

OKULLAR AÇILMADAN AŞILAMA BİTECEK

Yeni Şafak Gazetesi'ne röportaj veren Bakan Koca, "Sözleşmesi yapılan 240 milyon doz aşının 100 milyonu Sinovac, 90 milyonu Biontech, 50 milyonu ise Sputnik aşısı" dedi.

Sinovac aşısının olumlu etkisinin görüldüğünün altını çizen Koca, okullarda yeni dönem başlamadan önce 18 yaş üstü tüm vatandaşları aşılamak ve günlük vaka sayısını binin altına düşürmek istediklerini belirtti.

prof-dr-ismail-balik.jpgProf. Dr. İsmail Balık

"SALGIN SÜRESİNCE HATIRLATMA AŞISI YAPILMALI"

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, inaktif aşı yaptıranlarda 3'üncü dozun gerekebileceğini söyledi. 

Prof. Dr. Balık, "Aslında üçüncü doz demekten ziyade buna 'hatırlatma dozu' dememiz daha yerinde. Uğur Şahin'in bu açıklamalarından bizim bunu anlamamız gerekiyor. Bu, şu demek; bazı aşıları örneğin grip aşılarında olduğu gibi 6 ay sonra 1 yıl sonra tekrarlamak gerekiyor. Bağışıklık sistemine 'hatırlatma dozu' dediğimiz tek bir dozla hatırlatma yaparsak, hızlı bir şekilde bağışıklık yenilenmiş olur. Uğur Şahin de 9 ay sonra 1 yıl sonra ya da 2 yıl sonra bir hatırlatma dozunun yapılabileceğini söyledi. Bunun zaten faz-3 çalışmaları sırasında da bunun böyle olabileceğini söylemiştik. Faz-3 çalışmalarının takibi 2 yıla kadar olacak. Bu 2 yılın sonunda bu hatırlatma dozunun 2'nci dozdan ne kadar süre sonra yapılması gerektiği de net olarak anlaşılacak" dedi.

kovid-asisi.jpg

"HATIRLATMA AŞISININ SÜRESİ AŞIDAN AIYA DEĞİŞİR"

Prof. Dr. Balık, inaktif aşılarda hatırlatma dozunun daha erken yapılması gerektiğine dikkati çekerek, "Örneğin 2'nci dozdan 6 ay sonra bir hatırlatma dozu yapmak gerekecek. Çünkü salgın devam ettiği sürece bizim hatırlatma dozlarını da yapmaya devam etmemiz gerekiyor. Eğer kullandığımız aşılar yeni mutantlara etkili değilse ya da etkisi zayıflamışsa bu sefer hatırlatma dozlarımız bu mutantlara da etkili olacak şekilde değiştiriliyor olması gerekir. Hatırlatma dozunun süresi aşıdan aşıya göre değişebilir. mRNa aşılar da hatırlatma dozlarının süresi 2'nci dozdan sonra daha uzun olabilecekken, inaktif aşılarda bu sürenin daha kısa olması gerektiğini öngörüyoruz. Yani 2'nci dozdan 6 ay sonra bizim kullandığımız aşılardan Sinovac aşısını tek doz yapmamız gerekirken Biontech aşısını belki 1 yıl sonra ya da 2 yıl sonra yapmamız yeterli olabilecektir" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN