Türkiye'nin yeni ikilemi

Türkiye'nin yeni ikilemi

Sağlık Bakanı Koca'nın "Test sayısının azalması vakalardaki düşüşün sebebi değil sonucu" sözlerine uzmanlar tepki gösterdi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan "Tarama yöntemi tercih edilse vaka sayısındaki artışı görürüz. Kısıtlı test yapıldıkça, vaka sayısı az çıkar" dedi. Prof. Dr. Vedat Bulut da "240 bin testi 150 bine çekerler, vaka sayılarını 5 bine düşmesi ellerinde" ifadesini kullandı.

Türkiye'de vakaların 65 bin sınırına dayanması sonrası yaşanan pik hastanelerde de bilançoyu ağırlaştırınca hükümet 17 günlük tam kapanma kararı almıştı.

29 Nisan'da başlayan süreçle vakalarda azalma olduğu ifade edildi. Ancak uzmanlar vakaların bu kadar süre içinde düşmesinin imkansız olduğuna dikkat çekerek yapılan test sayısında düşüş olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 'son günlerde azalan test sayısının vaka sayısının azalmasının sebebi değil sonucu' olduğunu söyledi. Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "17 Mayıs'ta vakalar 5 bine düşecek" dedi.

"TARAMA YAPILSA VAKA ARTIŞI ÇIKAR"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu değerlendirmelere karşı çıktı. Ceyhan, Bakan Koca'nın "Test sayısının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil sonucudur" sözünü şöyle değerlendirdi:

"Hastalık gençlerde ve çocuklarda yaygın. Üstelik çoğu belirtisiz geçiriyor. Türkiye’de belirtisi olmayanlara test yapmıyoruz. Tarama yöntemi tercih edilse vaka sayısındaki artışı görürüz. Kısıtlı test yapıldıkça, vaka sayısı az çıkar."

"İSTEDİKLERİ RAKAMI VERMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Hükümet kanadından vaka sayılarının düşeceğine ilişkin açıklamalara Türk Tabipleri Birliği Merkez Kurulu Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut da tepki gösterdi.

Bulut, şunları kaydetti: "Bu sayıların 5 bine düşmesi ellerinde, istedikleri gibi test sayılarını düşürebilirler. Daha sonra bunu 5 bin veya 5 binin altında ilan ederler. 240 bin testi çekerler 150 bine. Rakamları da veri işleyicilerine işletmezler. Birtakım kodlar, algoritmalar uygulayarak istedikleri rakamları vermeye çalışıyorlar. Salgını değil algıyı yönetiyorlar hala."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN