Kovid-19'da görülmemiş sahtekarlık! Bunun adı cinayete teşebbüs

Kovid-19'da  görülmemiş sahtekarlık! Bunun adı cinayete teşebbüs

Seyahate gidebilmek için sahte Kovid-19 negatif belgesi düzenlendiği ortaya çıktı. Özel Düzen Laboratuvarı kendi isminin kullanılarak sahte raporlar düzenlendiğini belirterek suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

PCR testi pozitif çıkan ama şehirlerarası yolculuk yapmak isteyenlerin sahte Kovid-19 negatif belgesi düzenlediğini açıklayan Özel Düzen Laboratuvarı sahte belgelerin kendi personelleri tarafından bile ayırt edilemeyecek kadar profesyonel hazırlandığını belirtti. Savcılığa suç duyurusunda bulunan Özel Düzen Laboratuvarı vatandaşları ve seyahat firmalarını uyardı. Hukukçular ise şebeke üyelerinin ve bu raporları kullananların cinayete teşebbüsten yargılanmasını önerdi. İşte vicdanları sızlatan Kovid-19 negatif sahteciliğinin detayları... 

SİSTEME GİRİNCE İSİMLERİ ÇIKMADI

İstanbul ve Ankara olmak üzere pek çok şehirde birçok tıbbi laboratuvarı bulunan Özel Düzen Laboratuvarı, kendi isimlerinin kullanılarak bazı kişilere Kovid-19 negatif raporu düzenlendiğini tespit etti. Şebeke öyle profesyonelce belge hazırlıyordu ki laboratuvar çalışanı bile belgeyi gördüğünde kendi raporlarından ayırt edemedi.

kovid-19.jpg

Sahtecilik, görevlinin sisteme isim girdiğinde  test yaptıran kişi ve kişilerin kaydının çıkmamasıyla ortaya çıktı. Bunun üzerine laboratuvar, suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Kamu sağlığına yönelik son derece ciddi bir tehlike söz konusudur. Eylem, sadece özel belgede sahtecilik suçunu oluşturmamakta ayrıca bulaş seviyesi son derece yüksek olan Kovid-19 hastalığının/pandeminin yayılmasına sebebiyet verme tehlikesini de barındırmakla kamu sağlığına yönelik son derece ciddi bir ihlal teşkil etmektedir.”

"SONUÇLAR POZİTİFE VERİLİYOR"

Dilekçede sahteciliğin bir laboratuvar çalışanına arkadaşı tarafından gönderilen raporun incelenmesiyle anlaşıldığı anlatılarak, “Söz konusu PCR testinin kamu sağlık kuruluşlarında, kişilerde semptom olduğunda ya da gerekli şartlar oluştuğunda ücretsiz olarak yapıldığı ya da her halükârda özel sağlık kuruluşlarında 250 TL gibi cüzi bir bedelle yaptırılabildiği düşünüldüğünde sahte belgenin, PCR test sonucu pozitif yani Kovid-19 hastalığı taşıyan biri için üretilmesi ya da bu nitelikte biri tarafından kullanılması da kuvvetle muhtemeldir. Eğer durum bu ise kamu sağlığına yönelik son derece ciddi bir tehlike söz konusudur” ifadelerine de yer verildi.

zafer-kurgol.jpgZafer Kurgöl

TCK'DA YASAL DÜZENLEME YAPILMALI
 
Sahte raporu hazırlayan ve kullananların toplum sağlığını tehdit ettikleri için en ağır cezaya çarptırılması gerektiğini söyleyen enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Zafer Kurgöl, “Bu durum hastalığın onlarca kişiye bulaştırılması demek. Hukukçu değilim ancak benim şahsi görüşüm cinayete teşebbüsten yargılanmalılar” derken, avukat Levent Karakoç da “Bu işi yapan ve yaptıran kişilerin suçu, “olası kasıtla insan öldürmeye sebep olmak” suçunu da teşkil etmeli. Kesinlikle burada yasal değişiklik şart. TCK’da yer alan taksirle işlenen suçlar bölümüne bulaşıcı hastalıklarla ilgili kısım eklenerek yasal düzenleme yapılmalı. Bu insanlar yasal tedbirlere uymadan dışarı çıkmaları halinde taksirle yaralama veya ölüme neden olma suçlarından yargılanmalı” değerlendirmesini yaptı.

sahte-kovid-raporu.jpg
ULUSLARARASI SAHTE KOVİD-19 NEGATİF ŞEBEKESİ ÇÖKERTİLDİ
 
İstanbul’da para karşılığı sahte Kovid-19 negatif test sonucu belgesi satan şebekeye yönelik düzenlenen operasyonda, aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu 12 şüpheli yakalandı. 

Emniyet kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, para karşılığı sahte Kovid-19 negatif test sonucu belgesi üretip, bu sahte belgeleri 150 ile 300 dolar arasında paraya satan bir şebeke tespit etti. Sahte Kovid-19 negatif test sonucu belgesi düzenleyen şebeke üyelerini adım adım izleyen polis, İstanbul genelinde yurt dışı bağlantılı sahte Kovid-19 raporu düzenlendiğini, farklı ülkelerden şüphelilerin de aralarında olduğu bir yapılanmayı deşifre etti.

Liderliğini dünya genelinde milyonlarca takipçisi olan Gürcistan uyruklu N.M. adlı sosyal medya fenomeninin yaptığı şebekenin, sahte belgelerini ‘doktor’ rolündeki Suriyeli M.T.’nin düzenlediği belirlendi.

SEKİZ AYRI ADRESE EŞ ZAMANLI BASKIN

Suç şebekesine yönelik yapılan teknik ve fiziki takibin ardından operasyon kararı alan İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Polisi, önceki gün 8 ayrı adrese eş zamanlı baskın düzenledi.

Çok sayıda dijital materyal, cep telefonları ile test kitleri, binlerce sahte Kovid-19 raporu ve yabancı şahıslara ait pasaport fotokopilerinin ele geçirildiği operasyonlarda, aralarında Gürcistan ve Suriye uyruklu kişilerin de bulunduğu N.M., M.T., E.F., Y.B., N.A., E.B., Ş.Y., Ş.D., S.D., M.B., A.A. ve A.A. isimli 12 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Gürcistan uyruklu şebeke elebaşı N.M. ile örgütün yöneticilerinden ‘doktor’ rolü yapan M.T.’nin de aralarında olduğu 12 şüpheli sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.

SAHTE RAPORLARDA AMBLEM VE BAŞLIKLARI TAKLİT ETMİŞLER

Şebeke yöneticileri, bu web sitesinde özel bir ekrandan giriş yaparak bilgilerini girdikleri müşterilerine sahte negatif kovid raporu çıkardıkları belirlenirken, bu sahte raporun karekod ile doğrulanması yapılmak istendiğinde ise yine aynı web sitesine yönlendirilerek teyit yapılabildiği saptandı. Hazırlanan sahte raporlarda Sağlık Bakanlığı'nın amblem ve başlıklarını taklit ettikleri belirlenen suç şebekesinin, müşterilerine sundukları belgelerde gerçek bir raporda olması gerektiği gibi dizayn ederek, imza ve kaşe kısmında aktif olarak görev yapan doktor isimlerini kullandıkları anlaşıldı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN