4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

Orhan Pamuk’un ‘Beyaz Kale’, ‘Benim Adım Kırmızı’ ve ‘Veba Geceleri’ romanları ‘Üç Tarihi Roman’ adıyla tek ciltte toplandı.

ORHAN PAMUK’UN ÜÇ TARİHİ ROMANI TEK CİLTTE

Orhan Pamuk’un ‘Beyaz Kale’, ‘Benim Adım Kırmızı’ ve ‘Veba Geceleri’ romanları ‘Üç Tarihi Roman’ adıyla tek ciltte toplandı. Kitap, Yapı Kredi Yayınları’nın daha önce ‘Üç İstanbul Romanı’ ve ‘Babalar, Analar ve Oğullar’ temalarıyla Delta dizisinden yayınlanan üçlemenin son cildi. Nobel ödüllü Türk yazar Pamuk “Tarihi roman yazmayı seviyorsunuz, neden?” sorusuna, “19. Yüzyıl Romantikler’inde olduğu gibi, şu anki dünyaya bir tür tepki, insanın bu yüzyılda yaşamaktan duyduğu bir tür hoşnutsuzluk var bende… Ama ‘kaçış’ duygusu kısa bir süre sonra… günümüze bir mânâ ile dokunma sorumluluğuna da yol açıyor” cevabını veriyor. Pamuk, son cildin sonunda her üç romanın kaynakları, anlatım stratejileri ve araştırma ve yazılış süreçlerini enine boyuna tartışan özel söyleşisiyle de yer alıyor. Kitap, meraklısı için hem roman türü ve tarihi romana hem de Pamuk’un dünyasına dair kapsamlı, özel bir davet niteliğinde.

uctarih.jpg

TÜRK TARİHİNİN ‘ASENALARI’NI MERAK EDENLERE

Prof. Dr. Muallâ Uydu Yücel’in ‘Bozkırın Asenaları/Türk Tarihinde Kadın Liderler’ çalışması Timaş Yayınları Tarih Dizisi tarafından ilgilisine sunuldu. Yücel çalışmasında, MÖ. 6. yüzyılda yaşayan Türk tarihinin ilk hükümdarı Tomris Hatun’dan, Kırgızların 19. yüzyıldaki bağımsızlık mücadelesinin yılmaz neferi Kurbancan Datha’ya; Sabar Kağanlığı’nın muktedir gücü Boğarık Hatun’dan, Abbâsî Devleti’ni yöneten Valide Sultan Şağab Hatun’a; Büyük Selçuklu Devleti’nin son terken hatunu Gevher Hatun’dan, Türkiye Selçukluları Sultanı I. Kılıçarslan’ın ömrünü oğluna adayan eşi Ayşe Hatun’a; Hindistan’ın kadın hükümdarı Raziye Begüm Sultan’dan, Kayı boyunun dirayetli hatunu Hayme Ana’ya bütün kadın hükümdarları anlatıyor, günümüz nesline yeniden hatırlatıyor.

bozkir.jpg

1930’LARIN İSTİHBARAT DÜNYASINA GÖTÜREN SAYFALAR

Deneyimli bir bürokrat olan Mustafa Ali Yurdupak’ın ikinci romanı ‘Sahte Bayrak Operasyonu’ Dark İstanbul Yayınları’ndan çıktı. Yurdupak’ın ‘Cumhuriyet Tarihimizdeki En Büyük Komplo’ alt başlığı ile okura sunduğu kitabında okuyucular ilk romanı ‘Gündönümü Harekatı’ndaki ‘Amcabey’in daha genç hali ile karşılaşacak. 1890’ların Anadolu’sunda yaşanan bir olayın 1930’larda bir istihbarat öyküsüne dönüşmesini konu alan romanda, Amcabey gibi kurgu karakterlerin yanı sıra 1930’ların siyaset ve istihbarat dünyasından yerli yabancı birçok isim de yer alıyor. Hacimli romanın sayfalarında ‘Amcabey’ lakaplı Münir Şekip Alkan’ın genç Cumhuriyete karşı düzenlenen amansız komployu önleme, Rusya ile İngiltere gibi devlerin istihbarat savaşında ülkesini bir piyon olmaktan kurtarma çabasını soluksuz okuyacaksınız.

sahtebayrak.jpg

SADIK OKURLARA BİR TAŞLA İKİ KUŞ FIRSATI

İki aylık edebiyat/sanat dergisi Edebiyat Ortamı’nın 98’inci sayısı Ali Sali’nin ‘bir İsmet Özel okuma denemesi’ olarak okura sunulan ‘Tevarüs Edilmemiş Asalet’ kitabı eki ile raflarda. Sali, Edebiyat Ortamı Dergisi Yayınları’ndan çıkan kitabında şaire dair bir okuma klavuzu da sunuyor. Dergide ise Ali Sali, Yaşar Bedri, Tarık Özcan gibi birçok şairin şiirinin yanı sıra Şirin Ali’nin çevirdiği Filistin şiirleri yer alıyor. Birçok yazı ve söyleşi de derginin sadık okurları ile buluşuyor.

edebiyat.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN