60 yılı deviren ustalara ilk kez Altın Koza onuru

60 yılı deviren ustalara ilk kez Altın Koza onuru

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali 18-24 Eylül tarihlerinde sinemaseverlerle buluşacak. Bu yıl 30’uncu yaşını kutlayan festivalin onur ödülleri canlandırdıkları rollerle Türk sinemasına damga vuran usta oyuncular Cihan Ünal ve Perran Kutman’a verilecek. Usta isimler, 60 yılı devirdikleri sinema kariyerlerinde Adana’dan ilk kez ödül alacak. Nuri Bilge Ceylan imzalı ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi ise Türkiye prömiyerini festivalde yapacak.

SALİHA SULTAN

Türk sinemasının köklü festivallerinden ‘Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’, 18- 24 Eylül tarihlerinde sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında 30’uncu yaşını kutlayan festivalin bu yılki ‘‘Onur Ödülleri’, 60 yılı aşkın süredir, sanat dünyasında derin izler bırakmış, Türk Sineması’nın ve tiyatrosunun usta isimleri Cihan Ünal ve Perran Kutman’a verilecek. Nuri Bilge Ceylan imzalı Kuru Otlar Üstüne filmi de Türkiye prömiyerini festivalde yapacak.

76. Cannes Film Festivali’nde Merve Dizdar’a filmdeki performansıyla ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü kazandıran film, Türkiye’de ilk kez Altın Koza’ da sinemaseverlerle buluşacak. Prömiyere, filmin yönetmeni Ceylan’ın yanı sıra başrol oyuncuları Dizdar, Deniz Celiloğlu ve Musab Ekici ile film ekibi katılacak.

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde bu yıl da Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması bölümleri yer alacak. Festival kapsamında dünya sinemasından seçkiler, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimleri, söyleşiler, atölye çalışmaları, sinema sempozyumu ve sergiler de olacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar’ın başkanlığında düzenlenen, Festivalin Yürütme Kurulu Başkanlığını Menderes Samancılar’ın üstlendiği festivalin Yürütme Kurulu Üyeleri ise İsmail Timuçin, Nebil Özgentürk, Hüseyin Orhan ve Gökhan Mutlay’dan oluşuyor. Danışmanlığını Alin Taşçıyan, Esin Küçüktepepınar ve Akın Kılıç’ın üstlendiği festivalin, Dünya Sineması Koordinatörlüğü görevini ise İzlem Oktay yürütüyor.

Festivalin yarışma bölümlerine katılmak isteyen sinemacılar için son başvuru tarihi 7 Ağustos 2023 olarak duyurulmuştu. Yarışmanın yönetmelik ve başvuru formlarına ‘altinkozaff.org.tr’ adresinden ulaşılabiliyor.

uiu.jpg

MAHALLEMİZİN ‘PERİHAN ABLA’SI

İstanbul Belediyesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olduktan sonra 1967’de Ulvi Uraz Tiyatrosu`nda sahneye çıkan Perran Kutman, sinemaya adımını 1972’de ‘Şehvet Kurbanı’ filmiyle attı. Türk sinemasının ‘Köyden İndim Şehire’, ‘Hababam Sınıfı’, ‘Petrol Kralları’ gibi unutulmaz klasiklerinde rol aldı. Türk Sineması’nın kült serilerinden ‘Gırgıriye’deki ‘Sabahat’ tiplemesiyle unutulmazlar arasına girdi.

1986’da başlayan ‘Perihan Abla’ dizisiyle de milyonların gönüllere kazınan Kutman, ‘Şehnaz Tango’, ‘Hayat Bilgisi’ gibi dizilere de imza attı. 2011’de Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’, 2016’da İstanbul Film Festivalin’de ‘Sinema Onur Ödülü’ne layık görülen Kutman da Adana’dan ilk kez ödül alacak.

trttr.jpg

SİNEMAYA DAMDAKİ KEMANCI’ İLE ADIM ATTI

Sahneye 1960’larda ‘Çocuk Saati’ adlı radyo programında adım atan Cihan Ünal, 1964’de Ankara Devlet Konservatuarı’nı kazandı. Tiyatro bölümünden mezun olduktan sonra aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu olarak göreve başladı. Sinema kariyerine ise ilk kez 1971’de ‘Damdaki Kemancı’ filmiyle başlayan Ünal, 1980’lerde Türkan Şoray ile birlikte rol aldığı filmlerle de geniş kitlelerce tanındı.

Dormen Tiyatrosu’ndan Devlet Tiyatrosu’na birçok oyunda rol alan usta oyuncu, Yeditepe, Mimar Sinan, Ankara Devlet Konservatuarı, Hacettepe gibi birçok üniversitede, diksiyon, mimik, rol ve sahne üzerine birçok ders verdi. 77 yaşındaki sanatçı, birçok ödüle layık görüldüğü 60 yılı aşan kariyeri boyunca Adana’dan ilk kez ödül alacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN