80 yıldır saklanıyordu: Beethoven'ın eseri mirasçılara iade ediliyor

80 yıldır saklanıyordu: Beethoven'ın eseri mirasçılara iade ediliyor

Dünyaca ünlü bestekar ve piyanist Ludwig van Beethoven tarafından el yazısıyla yazılmış ve 80 yıldır saklanan bir müzik eseri, Holokost'tan kaçmak için ülkeden kaçmak zorunda kalan 2. Dünya Savaşı öncesi Çekoslovakya'nın en zengin ailesinin mirasçılarına iade ediliyor.

SELMAN CÖMERT

Çek Cumhuriyeti'nin Brno kentinde bulunan Moravya Müzesi, Beethoven'ın Op. 130 Yaylı Çalgılar Dörtlüsünün (Si-bemol Major) orijinal el yazmasını, 80 yılı aşkın bir süredir koleksiyonunda saklıyor. Müze, partisyonu hak sahiplerine teslim etme beklentisiyle bu hafta ilk kez sergiledi.

Beethoven'a ait partisyonla ilgili konuşan müze küratörü Simona Šindelářová, "Koleksiyonlarımızdaki en değerli parçalardan biri" dedi.

Müze, Alman Naziler tarafından çalınan mallarla ilgili bir iade yasasının söz konusu eserin mirasçılarına dönüşünü mümkün kıldığını söyledi. Servetini Orta Avrupa'daki madencilik sektörü ve bankacılıktan sağlayan ailenin, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Alman bestecinin dörtlülerinden birinden parçayı nasıl aldığına dair ayrıntılar bilinmiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN