Ahbap’tan 850 milyonluk yardım

Ahbap’tan 850 milyonluk yardım

Sanat dünyası Türkiye’de yaşanan depremin yaralarını sarma çalışmaları devam ediyor. Ahbap Derneği ile milyonlarca lira bağış toplayan sanatçı Haluk Levent bazı gruplar tarafından hedef gösterildi. Gönüllü sanatçılarla birlikte video paylaşan Levent, “2 bin konteyner götüreceğiz, okulları onaracağız. Bakımevleri, rehabilitasyon merkezleri, öğrenci yurtları açacağız. Bütçe en az 850 milyon TL. Söz veriyoruz” dedi. Sanatçının öncülüğünde açılan kripto cüzdanda ise beş günde 5 milyon dolar toplandı

SALİHA SULTAN

Tüm Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası arama kurtarma çalışmaları umutla devam ederken afetzedeler için sanat dünyasındaki büyük seferberlik devam ediyor. Kurucusu olduğu Ahbap Derneği ile birlikte başlattığı kampanya ile bir kez daha Türkiye’nin sevgisini ve desteğini kazanan Haluk Levent, öte yandan sosyal medyada bazı gruplar tarafından hedef gösterildi.

Sanatçı, sosyal medyada toplanan bağışlar konusunda öne sürülen sakil iddiaların ardından toplanan bağışlarla bölgede yapılacakları anlatan bir video yayınladı. İlk günden beri deprem bölgesi için çalışmalarını sürdüren ve bağışta bulunan isimleri miktarlarıyla birlikte tek tek açıklayan Levent, Twitter hesabından yayınladığı son videoda kendisine organizasyonda gönüllü olarak yardımcı olan Kenan İmirzalıoğlu, Oktay Kaynarca, Sinem Kobal, Kıvanç Tatlıtuğ, Ezgi Mola, Aleyna Tilki, Hande Erçel, Elçin Sangu gibi isimlerle kamera karşısına geçti. Sanatçı paylaşımında AFAD ile yaptıkları iş birliği protokolü çerçevesinde hareket ettiklerini vurgulayarak, “İki gün içinde Hatay’a 2 bin aile için konteynerler götürmeye başlıyoruz, okulları onaracağız. Yaşlılar için bakımevleri, rehabilitasyon merkezleri, öğrenci yurtları açacağız. Ve günlük tüm ihtiyaçlar için bölgede olacağız. Bütçeyi en az 850 milyon TL olarak belirledik. Söz veriyoruz” dedi. Sanatçı konteynerler için 400 milyon, konteyner yaşam merkezleri için 100 milyon, okullar için 100 milyon, bakım evleri için 100 milyon, öğrenci yurtları için 150 milyon lira ayırdıklarını kaydetti. Daha önceki çalışmalarda organizasyonda toplanan bağışları devlet kurumları ile koordineli olarak yerine ulaştıracaklarını açıklayan Levent, kampanya boyunca Kıvanç Tatlıtuğ, Gülben Ergen, İbrahim Büyükak, Ahmet Güneştekin, İrem Derici, Aras Bulut İynemli, Celil Nalçakan, Edis Görgülü, Mustafa Ceceli gibi birçok sanatçının milyonları bulan bağışlarını tek tek açıklamıştı. Sanatçının yürüttüğü kampanyaya futbol ve iş dünyasından da büyük bağışlar geldi.

KRİPTO DÜNYASINDAN 5 GÜNDE 5 MİLYON DOLAR

Levent ayrıca Türkiye’deki depremin yaralarını sarmak için kripto topluluğundan bağış kabul etmek üzere MASAK’tan aldığı onay sonrası EHT kripto cüzdan kampanyası başlatmıştı. Ardından depreme karşı kripto sektörünün medya kuruluşları, borsaları, geliştiricileri, NFT sanatçıları ve fenomenleri de dahil olmak üzere bütün bileşenleri adeta tek yürek oldu. Web3 Teknolojileri Derneği de AFAD ve Kızılay’ın resmi kripto varlık cüzdanı oluşturması için imza kampanyası başlattı. Kripto bağışlarının ardından Türkiye’de kripto medya kuruluşları bağışları teşvik etmek için harekete geçti. Refik Anadol, Murat Pak gibi sanatçıların yanı sıra Toplum Gönüllüleri (TOG) Vakfı’nın da dahil olduğu kampanya hesabında beş günde 5 milyon dolar değerinde bağış toplandı. Kripto para yöntemi ile yardım toplanması özellikle yurt dışından yapılan yardımlarda kolaylık sağlıyor. Kripto ile bağış yapmak, bağışı daha hızlı ve masrafsız hale getiriyor.

YURT DIŞINDA RESİMLER SATILIYOR FİLMLER GÖSTERİLİYOR

Yurt dışında da sanat dünyasının deprem nedeniyle Türkiye’ye destek amacıyla başlattığı kampanyalar devam ediyor.

AMERİKA: ABD’de yaptırımlar insani yardımın Suriye’ye ulaşmasını zorlaştırırken, uluslararası yardımın çoğu Türkiye’ye yönlendiriliyor. Anton Vidokle ile Pelin Tan imzalı ‘Gılgamış: Derinliği Görenler’ filmi 9 Şubat’ta depremzedeler için gösterime alındı. Filmin sanat ve yayıncılık platformu e-flux’un New York stüdyolarındaki gösteriminden elde edilen gelir, depremzedelere gidiyor.

İNGİLTERE: Hüma Kabakçı’nın kurucusu olduğu, İngiltere merkezli platform Open Space Contemporary, felaketin ardından çevrim içi satışa başladı. Kampanyaya her sanatçı bağışladığı eseriyle destek veriyor. Eser satın almak isteyenlerin platformun Instagram profilinde listelenen İngiliz Kızılhaçı, Ahbap, Chirities Aid Foundation, Akut ve Afad gibi afet yardım kuruluşlarından birine bağışta bulunması gerekiyor. Kampanyaya şimdiye kadar eserleriyle katılan sanatçılar arasında Özge Topçu , Isabella Lolita, Jen Nieuwland , Radek Brousil , Jaime Gili , Anna Perach ve Lucia Pizzani gibi isimler yer aldı.

12kr02san.jpg

‘TÜRK HALKININ CÖMERTLİĞİNİ GERİ VERME VAKTİ’

Selena Gomez, Jennifer Lopez ve Shakira gibi ünlüler de, Türkiye’nin 10 ilini ve Suriye’nin bir bölümünü harap eden son depremlerden etkilenenler için farkındalık yaratmak ve onlara destek olmak için öne çıkan isimler arasında. Instagram’da 377 milyon takipçisi bulunan Gomez, kurtarılan bir çocuğun fotoğrafını ve UNICEF’in yardım kampanyasının bağlantısını paylaştı. Paylaşımında, “Suriye ve Türkiye’deki depremden etkilenenler için yüreğimiz yandı. Yardım etmenin yollarını arıyorsanız, işte bağış yapmak için bir bağlantı” dedi. Shakira da, depremlerin bölgedeki çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekti. Kurtarılan bir çocuğun fotoğrafını ve yardım kampanyasının bağlantısını paylaştı.

12kr02san3.jpg
Shakira

Lopez de, depremin bölgeyi yaklaşık 100 yıldır vuran en şiddetli deprem olduğunu belirterek, takipçilerini, felaketten etkilenen çocuklara yardım için UNICEF’in bağış kampanyasına yönlendirdi. Fransız model Sebastien Betsch de depremin olduğu bölgelerin fotoğraflarını paylaşarak takipçilerini bağış yapmaya yönlendirdi. Paylaşımında, “Türk halkının cömertliğini ilk elden deneyimleme şansına eriştim ve bunu onlara geri vermenin artık bizim elimizde olduğuna inanıyorum” yazdı. İspanyol müzisyen Enrique Iglesias da, ‘Çocukları Kurtarın’ adlı yardım kampanyasını paylaşarak, gücü yetenler için sevgi, destek ve bağış çağrısında bulundu. Son olarak dünyaca ünlü şef Jamie Oliver, İngiltere merkezli Afet Acil Durum Komitesi’nin (DEC) iki ülke için yürüttüğü yardım kampanyasını paylaşarak, başsağlığı diledi.

12kr02san1.jpg
Sebastien Betsch

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN