Altın Palmiye’ye İsrail’e kültürel boykot çağrısı

Altın Palmiye’ye İsrail’e kültürel boykot çağrısı

Filistin Film Enstitüsü, Cannes Film Festivali’ne ‘soykırımcı’ İsrail’e karşı kültürel boykot çağrısında bulundu. İsrail devletiyle ‘suç ortaklığı’ yapan tüm kuruluşların boykot edilmesini talep eden enstitü, 21 Mayıs’ta Cezayir Pavyonu’nda düzenleyecekleri atölyede yapımcılara beyazperdediki İsrail lobisini nasıl ‘bozacaklarını’ anlatacak. Atölyede ayrıca ateşkes çağrısı yapılarak, festival konukları İsrail’in katlettiği 40 bine yakın Filistinli için bir dakikalık saygı duruşuna davet edilecek.

SALİHA SULTAN

Eurovision Şarkı Yarışması’nda yaşanan Filistin yanlısı protestoların ardından 14 Mayıs’ta başlayan Cannes Film Festivali organizatörleri, yıldızlarla dolu Riviera toplantısında ‘polemik yok’ çağrısı yapmıştı. Ancak festivalde bir dizi etkinliğe imza atacak olan Filistin Film Enstitüsü (PFI), İsrail’in ‘amansız bir soykırım’ yürüttüğünü vurgulayarak, festival yönetimini ve bütün katılımcılarını ‘apartheid devletine’ karşı harekete geçmeye çağırdı. PFI web sitesinde yer alan açıklamada, “Ekim 2023’ten bu yana geçen aylar, Filistinliler olarak yalnızca var olmak için karşılaştığımız büyük mücadelenin altını çizdi. Mevcut soykırımın arka planında, Filistin film yapımcılığının yaratıcı bir direniş, değişim ve diyalog alanı olarak konumlandırılması hiç bu kadar acil olmamıştı” denildi.

Aktivistler, İsrail film endüstrisini ve devletiyle ‘suç ortaklığı’ yapan tüm kuruluşların topyekun boykot edilmesi gerektiğini belirterek, Filistinli film yapımcılarını bu endüstriyi nasıl ‘bozacaklarını’ öğreten bir atölye çalışması yapacaklarını açıkladı. Enstitü festivalin belgesel kolu Cannes Docs’ta dört belgesel gösterecek. Atölye çalışması ise 21 Mayıs’ta İsrail pavyonuna yakın olan ve bu yıl ekstra güvenlikle çevrelenen Palais des Festivals’deki Cezayir pavyonunda gerçekleşecek. PFI’nin buradaki etkinliğinde ayrıca ateşkes çağrısı yapılacak ve festival konukları İsrail tarafından katledilen 40 bine yakın Filistinli için bir dakikalık saygı duruşuna davet edilecek. Fransız yetkililer ise, festivalin protesto sahnesine dönüşmesini önlemek için şehirdeki güvenliği artırmış durumda. PFI’nin 21 Mayıs’taki çağrısının nasıl karşılık bulacağı ve Eurovision’da olduğu gibi polis kuvvetiyle bastırılıp bastırılmayacağı merak konusu. Festival, 25 Mayıs’ta ödül töreni ile sona erecek.

foto5.jpgCannes organizatörleri festivali bu yıl ‘polemiksiz’ atlatmak istediklerini açıklasa da, 14 Mayıs’taki açılışta Cezayir asıllı Fransız oyuncu Leila Bekhti kırmızı halıda Filistin mücadelesinin sembollerinden karpuz broşu ile yürüdü.

FİLİSTİN CANNES’DA DA GÖRMEZDEN GELİNDİ

Filistin, son yedi aydır dünya çapında gerçekleşen birçok prestijli etkinlikte olduğu gibi Cannes Film Festivali tarafından da görmezden gelindi. Filistin temalı birkaç film yan etkinliklerde gösterilecek olsa da hiçbirinin resmi seçkide yer almaması derin bir hayal kırıklığı yarattı. Cannes organizatörleri geçmişte birçok siyasi olaya müdahil olmuş, en son Aralık 2022’de İran’daki protestolarda tutuklanan aktris Taraneh Alidoosti’nin serbest bırakılmasını talep eden bir bildiri yayınlamıştı. Festivalin bu yılki ‘Resmi Özel Gösterim’ bölümüne seçilen ‘La Belle de Gaza’nın (Gazze’den Gelen Belle) belgeseli görünürde Filistin’i işliyor. Fransız film yapımcısı Yolande Zuberman’ın çektiği belgesel, ‘açıkça yaşamak için Tel Aviv’e gitmek üzere’ Gazze’den kaçan bir grup trans kadının hikayesini konu alıyor. Filistinli-Danimarkalı yönetmen Mahdi Fleifel’in ‘Bilinmeyen Bir Ülkeye’ filmi de, festivale paralel bağımsız bir bölüm olan ‘Yönetmenlerin On Beş Günü’nde gösteriliyor. Film, Lübnan’daki bir kamptan kaçan ve kendilerini Atina’da mahsur kalmış halde bulan iki Filistinli kuzenin, Almanya’ya gitme mücadelesini anlatıyor. Filistin Film Enstitüsü ise, Cannes Docs’ta, 20 Mayıs Cuma’dan itibaren film pazarı bölümü olan ‘Marche du Film’de hala yapım aşamasında olan ve dağıtım veya post prodüksiyon ortağı arayan dört belgesel sunacak.

Filistin Film Enstitüsü ise, Cannes Docs’ta, 19 Mayıs Perşembe gününden itibaren film pazarı bölümü olan ‘Marche du Film’de hala yapım aşamasında olan ve dağıtım veya post prodüksiyon ortağı arayan dört belgesel sunacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN