Annesinin gözünden Mustafa Kemal Paşa

Annesinin gözünden Mustafa Kemal Paşa

Sinemalarda dördü yabancı 9 film vizyonda. Filmlerde, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın hikayesini ilk kez beyazperdeye taşıyan ‘Zübeyde, Analar ve Oğullar’ filmi öne çıkıyor. Filmde, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı Aslıhan Güner, babası Ali Rıza Efendi’yi Devrim Nas, kendisini ise Alican Yücesoy canlandırıyor. Zübeyde Hanım’ın ‘Sarı Paşa’sı uğruna verdiği mücadelenin ve cesaretinin anlatıldığı film, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Paşa’yı annesinin gözünden izleyiciye aktarıyor.

FATİH YÜKSEL

Sinemalarda bugün dördü yabancı 9 film vizyona giriyor. Filmlerde, Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın zorlu şartlarda çocuklarını büyütme hikayesini ilk kez beyazperdeye taşıyan ‘Zübeyde, Analar ve Oğullar’ filmi öne çıkıyor. Yönetmen koltuğunda Cenk Yaz’ın oturduğu filmde Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ı Aslıhan Güner, babası Ali Rıza Efendi’yi Devrim Nas, kendisini ise Alican Yücesoy canlandırıyor. Filmin zengin oyuncu kadrosunda ayrıca Emre Kınay, Sitare Akbaş, Wilma Elles, Enes Demirkapı, Ali Sağ ve Turgay Tanülkü gibi usta oyuncular da yer alıyor.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında sinemaseverlere anlamlı bir mesaj veren film, Zübeyde Hanım’ın savaşlar, salgın hastalıklar, göçler ve yokluk içinde 6 çocuğundan 4’ünü ve eşini kaybederken ‘Mustafa’sını nasıl yetiştirdiğini de beyazperdeye aktarıyor. Türkiye ile aynı anda Avrupa, ABD, Orta Asya ve Orta Doğu’da da vizyona giren filmin yapımcılığını Nuri Yıldırım, ortak yapımcılığını ise Alper Tosun üstleniyor.

Filmin senaryosuna Tarihçi Ethem Koca, Kamil Yüceoral ve Tarih TV Baş Editörü Suat Kozluklu ile Prof. Dr. Necmi Ülker danışmanlık yaptı. Onlarca kaynaktan araştırılan bilgiler Zeynep Güngör tarafından derlenen filmin senaryosunda ise İlber Tekinsoy imzası var. Zübeyde Hanım’ın ‘Sarı Paşa’sı ile yaşadığı çatışmaların, onun uğruna verdiği mücadelenin, dirayetinin ve cesaretinin anlatıldığı film, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü annesinin gözünden izleyiciye aktarıyor.

kar02-bir-tutam-karanfil.jpg

BİR TUTAM KARANFİL: Yapımcılığını Halil Kardaş’ın üstlendiği, yönetmen Bekir Bülbül’ün ‘Bir Tutam Karanfil’ filmi de bir mülteci dramını izleyiciye aktarıyor. Demir Parscan, Şam Şerit Zeydan, Bahadır Efe gibi oyuncuların rol aldığı filmde, yaşlı bir mülteci olan Musa’nın, torunu küçük Halime ile birlikte ölen eşinin naaşını kendi ülkesine götürme mücadelesini konu ediniyor. Pandemi sürecinin zorlu şartlarında çekilen, TRT Ortak Yapımı film, zorlu şartlarda insanlığın sınandığı bir yol hikayesi.

kar2-surda-devran.jpg

SUR’DA DEVRAN: Haşim Aydemir’in yönettiği, oyuncu kadrosunda Sırrı Süreyya Önder’in de olduğu ‘Sur’da Devran’ filmi de bugün beyazperdede. Nazmi Kırık ve Yüksel Ünal’ın da oyunculuklarıyla yer aldığı film, uzun yıllar hapiste kalan Murat Türk’ün ‘Köprüdeki Düşman’ adlı öykü kitabında yer alan birbiriyle bağlı üç güvercin öyküsünden uyarlandı. Çekimleri Diyarbakır’da yapılan film, Sur ilçesinde yaygın olan ‘kuşbazlık’ kültürü üzerinden beyaz bir güvercinin peşine takılan üç arkadaşın komik yol hikayesini izleyiciye aktarıyor.

GÜVEN BANA: Yönetmen Selçuk Aydemir’in komedi aksiyon türündeki ‘Güven Bana’ filminde de Cihangir Ceyhan, Ufuk Bayraktar, Okan Cabalar rol alıyor. Film, iki kardeşin tefeciye olan borçlarını ödemek için dayılarından aldıkları paranın sahte çıkması üzerine girdikleri geri dönüşü olmayan olaylar etrafında şekilleniyor.

ZUHUR: CİNN-İ AYİN: Karanlık salonlarda korku sevenler için vizyona giren yerli korku ‘Zuhur: Cinn-i Ayin’ filmi de karanlık geçmişe sahip olan bir eve taşınan bir ailenin hikayesini konu ediyor. Mert Uzunmehmet’in yönetmen koltuğunda oturduğu filmde Erol Sertel, Larissa Lara Türközer, Sinem Yalçın gibi oyuncular rol alıyor.

TEHLİKELİ SULAR: Haftanın yabancı yapımlarından ‘Tehlikeli Sular’ geriliminde de Eric Dane, Odeya Rush, Ray Liotta rol alıyor. Film, annesi ve onun yeni erkek arkadaşıyla bir açık deniz tatiline çıkan Rose’un, yelkenlilerine bir grup silahlı adamın saldırması sonrası başından geçenleri konu ediniyor.

BAK ŞU LEYLEĞE: Çocuklar için vizyona giren ‘Bak Şu Leyleğe 2: Zümrüt Taşının Peşinde’ animasyonu da bir göçe liderlik edeceğini öğrenen serçe Richard’ın aile boyu izlenebilecek maceralarını anlatıyor.

kar02-durdurulamaz.jpg

ARABAYA SIKIŞTIRILMIŞ BİR AKSİYON

‘Schindlerin Listesi’, ‘Yıldız Savaşları’ gibi yapımlarla adından söz ettiren, ‘Taken’ serisinin yıldızı İrlandalı usta aktör Liam Neeson’un başrolde olduğu ‘Durdurulamaz’ filmi de bugün vizyonda. Gerilim, aksiyon türündeki yapımda 71 yaşındaki Neeson bu kez bir arabanın içerisinde sıkışmış kalmış bir karakter olarak performans sergiliyor.

Amerikalı Macar yönetmen Nimród Antal’ın yönetmen koltuğunda oturduğu filmde ayrıca Jack Champion, Embeth Davidtz gibi oyuncular da rol alıyor. Film, bir bankanın üst düzey yöneticisinin (Neeson) çocukları ile bindiği arabasında bomba olduğunu öğrenmesiyle gelişen gerilim ve aksiyon dolu olaylar konu ediniyor.

kar02-keriz-parasi.jpg

ZENGİNLERİN PARASI MASA BAŞINDA NASIL YENİR?

Haftanın yabancı yapımlarında Craig Gillespie’nin yönetmen koltuğunda oturduğu ‘Keriz Parası’ filmi öne çıkıyor. Paul Dano, Shailene Woodley, Anthony Ramos gibi oyuncuların rol aldığı yapım, Amerikalı video oyunu Gamestop’un gerçek hayattaki yatırım çılgınlığını beyazperdeye aktarıyor. Amerikalı yazar Ben Mezrich’in 2021 tarihli gerçeklere dayanan kitabı The Antisocial Network’ten uyarlanan bu Hollywood dramatizasyonu, basit bir sınıf savaşı komedisi.

Paul Dano filmde, Massachusetts’teki evinin bodrumundan çekilen video yayınında GameStop’u savunan, gerçek adı Keith Gill olan YouTube kişiliği Roaring Kitty rolüne hayat veriyor. Hayat boyu biriktirdiği birikimi hisse senedine yatıran ve ülke çapındaki takipçileri arasında satın alma çılgınlığını tetikleyen Gill’e, hemşire rolüyle America Ferrera, GameStop çalışanı rolüyle Anthony Ramos ve üniversite öğrencileri rolleriyle Talia Ryder ve Myha’la Herrold eşlik ediyor. Animasyonun da yer aldığı film, tüm dünyanın gözünü diktiği WallStreet’de ‘zenginlerin parasını yemeyi’ odağına alan bir sınıf savaşı komedisi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN